• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta komitejas sēdē: 2008.gada 8.decembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.12.2008., Nr. 193 https://www.vestnesis.lv/ta/id/185066

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2008.gada 9.decembrī

Vēl šajā numurā

11.12.2008., Nr. 193

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta komitejas sēdē: 2008.gada 8.decembrī

 

VesM: Par onkoloģisko slimību kontroles uzlabošanu

8.decembrī Ministru kabineta komitejas sēdē tālākai apstiprināšanai virzīta Onkoloģisko slimību kontroles programma 2009.–2015.gadam.

Lai uzlabotu ļaundabīgo audzēju savlaicīgu diagnostiku un ārstēšanu, Veselības ministrija sadarbībā ar Pasaules veselības organizācijas speciālistiem un nozares profesionāļiem izstrādājusi Onkoloģisko slimību kontroles programmu, kas paredz samazināt saslimšanas risku ar onkoloģiskajām slimībām, pagarināt onkoloģisko slimnieku dzīvildzi un uzlabot dzīves kvalitāti.

Lai sasniegtu programmā noteikto mērķi, jānovērš vai jāsamazina riska faktors, kas izraisa onkoloģiskās slimības, ietekme uz sabiedrību, jāizveido un jāievieš organizētā vēža skrīninga programma un jāuzlabo veselības aprūpes pakalpojumu pieejamība onkoloģiskiem pacientiem. Tāpat plānots veicināt sabiedrības informēšanu, pacientu izglītošanu, nodrošināt uz pierādījumiem balstītu un izmaksu ziņā efektīvu onkoloģisko slimnieku ārstēšanu un rehabilitāciju, kā arī izveidot visaptverošu un pieejamu paliatīvās aprūpes sistēmu.

Programmas mērķu sasniegšana paredzēta, īstenojot piecus rīcības virzienus: uzlabojot primāro profilaksi, uzsākot organizēto vēža skrīningu, veicot ārstēšanu un paliatīvo aprūpi, kā arī izstrādājot nozares metodisko vadību.

Lai laikus atklātu pirmsvēža slimības un vēzi agrīnajās stadijās, no 2009.gada 1.janvāra Latvijā tiks sāktas krūts vēža, dzemdes kakla un kolorektālā jeb zarnu vēža valsts organizētās vēža skrīninga programmas:

• krūts vēža skrīnings ar mammogrāfijas metodi, ko veic sievietēm vecumā no 50 līdz 69 gadiem – reizi divos gados;

• dzemdes kakla vēža skrīningtesta citoloģiskais izmeklējums sievietēm vecumā no 25 līdz 70 gadiem – reizi trijos gados;

• slēpto asiņu noteikšana fēcēs kā skrīningtests zarnu vēzim, ko veic reizi gadā vīriešiem un sievietēm vecumā no 50 gadiem.

Skrīningu organizēs un uzraudzīs Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūra, kura nosūtīs iedzīvotājiem uzaicinājumus veikt profilaktiskās pārbaudes.

Veselības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!