• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
VID un IeM kopā pret kontrabandu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.08.1999., Nr. 259/263 https://www.vestnesis.lv/ta/id/18490

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

VID un IeM kopā pret kontrabandu (turpinājums)

Vēl šajā numurā

18.08.1999., Nr. 259/263

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

VID un IeM kopā pret kontrabandu

Vakar, 17. augustā, Valsts ieņēmumu dienesta un Iekšlietu ministrijas kopīgā sanāksmē Jelgavā

Šā gada 11. augustā iekšlietu ministrs Mareks Segliņš un finansu ministrs Edmunds Krastiņš parakstīja nodomu protokolu, kas paredz koordinēt un saskaņot to struktūru darbību, kas nodarbojas ar kontrabandas apkarošanu, līdz ar to veicinot valsts ieņēmumu palielināšanos.

 

Vakar, 17.augustā, Jelgavā notika Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Zemgales reģiona nodaļu, Iekšlietu ministrijas Valsts policijas Jelgavas, Bauskas un Dobeles nodaļu vadošo darbinieku sanāksme, kurā piedalījās arī VID ģenerāldirektors Andrejs Sončiks, VID ģenerāldirektora vietnieks, Galvenās muitas pārvaldes direktors Aivars Krastiņš, Valsts Kriminālpolicijas priekšnieks Aloizs Blonskis, Iekšlietu ministrijas Valsts policijas pārvaldes Narkotiku apkarošanas biroja priekšnieks Vilnis Ķipēns un citas atbildīgas personas.

Sanāksmē tika izvērtēta līdzšinējā VID un Valsts policijas līdzšinējā sadarbība gan rajonu, gan valsts mērogā, kā arī spriests par jauniem kopdarba principiem un, pats galvenais, VID Zemgales reģionālās iestādes direktors Juris Zaharovs ar Iekšlietu ministrijas Valsts policijas Jelgavas, Dobeles un Bauskas nodaļām parakstīja sadarbības līgumu par informācijas apmaiņu.

J.Zaharovs uzsvēra, ka tieši apmaiņa ar operatīvo informāciju ir ļoti svarīga, lai pastiprinātu kontrabandas un korupcijas apkarošanu. Viņš arī informēja, ka izstrādāts konkrēts sadarbības plāns kontrabandas, nelikumīgās tirdzniecības un narkotiku izplatīšanas apkarošanai.

Valsts Kriminālpolicijas priekšnieks Aloizs Blonskis sacīja, ka nereti gan policija, gan VID darbojas paralēli un tieši informācijas apmaiņas trūkuma dēļ netiek sasniegts vēlamais rezultāts, kas īpaši svarīgi pierobežas rajonos. Kaut arī sadarbība starp policiju un VID pastāvējusi arī līdz šim, patlaban tā iegūst jaunas formas. Cīņā ar kontrabandu un nodokļu nemaksātājiem ir lietderīgi plašāk iesaistīt arī pašvaldības, kā arī rīkot kopīgas mācības Finansu policijas un VID darbiniekiem. Ļoti nepieciešama arī lielāka uzticēšanās starp visu iepriekšminēto institūciju darbiniekiem. Viņš arī norādīja, ka šogad Zemgales reģionā neviena no piecām par kontrabandu ierosinātajām krimināllietām (pavisam valstī šogad ierosinātas 69 krimināllietas) nav nonākusi līdz tiesai, tātad "klibo" kriminālvajāšanas procesuālā norise. Sanāksmes dalībnieki vienojušies par to, ka nepieciešams vēlreiz griezties prokuratūrā, lai šīs lietas aktīvāk virzītu uz priekšu.

VID ģenerāldirektors Andrejs Sončiks sacīja — viņu kā šī dienesta vadītāju visvairāk uztrauc tas, ka ieņēmumu jomā valstī ir visai saspringta situācija. Vērojama tendence, ka reālie ieņēmumi atpaliek no prognozētajiem. Turklāt jūlijā un augusta pirmajā pusē vērojama pievienotās vērtības nodokļa un akcīzes nodokļa maksājumu samazināšanās valsts pamatbudžetā. Arī šajā sanāksmē meklēti risinājumi, lai to novērstu. Ļoti aktuāla ir arī Latvijā nelegāli ievesto preču nepietiekamā kontrole, kuras dēļ akcīzes preces — tabaka, alkohols, degviela un arī virkne pārtikas produktu, tajā skaitā cukurs — nonāk tirgū un tiek pārdotas par kontrabandas cenām. Kaut arī VID sadarbojusies ar policiju arī līdz šim, nepieciešamas jaunas sadarbības formas, jo arī nelegālā uzņēmējdarbība piemēro arvien jaunas, rafinētākas metodes, lai izvairītos gan no nodokļu maksāšanas, gan ievestu valstī kontrabandas preces.

— Mūsu iestāžu vadītājiem ir jādomā valstiski, ne tikai savu resoru ietvaros, — teica A.Sončiks. — Mēs nevaram atļauties tērēt resursus, šauri pildot tikai likuma ietvaros paredzētos uzdevumus. Daudzi no tiem it kā pārklājas gan dažādās policijas struktūrvienībās, gan robežsardzē, gan VID. Mūsu uzdevums ir atrast gan nepilnības likumdošanā, gan mūsu sadarbībā, lai katrs darītu savu darbu bez dublēšanās. Neviens muitnieks nebūs gudrāks par policistu — un otrādi. Katrai iestādei ir savas funkcijas, tiesības un sava atbildība. Mūsu dienesta vadības darba neatņemama sastāvdaļa ir korupcijas iespēju mazināšana (to novērst vismaz pārredzamā nākotnē nav iespējams).

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!