• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par profesionālās izglītības pievilcības paaugstināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.12.2008., Nr. 189 https://www.vestnesis.lv/ta/id/184717

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Reliģisko lietu pārvaldes reorganizāciju

Vēl šajā numurā

04.12.2008., Nr. 189

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par profesionālās izglītības pievilcības paaugstināšanu

 

Izstrādājot koncepciju par profesionālās izglītības pievilcības paaugstināšanu, Izglītības un zinātnes ministrijai ciešāk jāsadarbojas ar darba devējiem. Tā 2.decembrī, skatot koncepcijas projektu, atbildīgajām amatpersonām norādīja Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti.

“Profesionālās izglītības loma tautsaimniecības attīstībā ir ārkārtīgi nozīmīga, taču līdz šim tā bija atstāta novārtā. Apsveicama ir ministrijas vēlme veicināt profesionālās izglītības pieejamību un celt tās prestižu, taču esošais koncepcijas projekts ir neapmierinošs. Ierēdņiem vajag vairāk ieklausīties darba devēju ierosinājumos,” uzsvēra komisijas priekšsēdētājs Jānis Strazdiņš.

Ministrijai nācās uzklausīt aizrādījumus, ka koncepcijas projekts pirms iesniegšanas starpinstitūciju saskaņošanai nav pietiekami plaši apspriests ar nevalstisko sektoru un izglītības iestādēm, kuru dzīvi jauninājumi ietekmēs vistiešāk.

Latvijas Darba devēju konfederācijas izglītības un nodarbinātības eksperte Ilona Kiukucāne norādīja, ka koncepcijā ir ieguldīts liels darbs, taču tā joprojām ir būtiski pilnveidojama. Koncepcija šobrīd neparedz valsts atzītu sistēmu profesijas kvalifikācijas paaugstināšanai, un piedāvātais darba devēju iesaistes modelis nav apmierinošs. Lai celtu profesionālās izglītības prestižu skolās, vajadzīgi moderni aprīkoti kabineti, jāpalīdz profesionālo skolu absolventiem turpināt mācības izvēlētajā nozarē un jāveido pārskatāms profesiju standartu saraksts, norādīja eksperte.

Koncepcijā “Profesionālās izglītības pievilcības paaugstināšana un sociālo partneru līdzdalība profesionālās izglītības kvalitātes nodrošināšanā” paredzētas nozīmīgas izmaiņas profesionālajā izglītībā, tās mērķis ir paaugstināt profesionālās izglītības pievilcību un pieejamību, sekmēt valsts un darba devēju sadarbību.

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija turpinās sekot līdzi koncepcijas izstrādāšanai.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!