• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Triju Zvaigžņu gaisma - Lāčplēša un Spīdolas zemē Lielvārdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.08.1999., Nr. 258 https://www.vestnesis.lv/ta/id/18461

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Triju Zvaigžņu gaisma - Lāčplēša un Spīdolas zemē Lielvārdē (turpinājums)

Vēl šajā numurā

17.08.1999., Nr. 258

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Triju Zvaigžņu gaisma — Lāčplēša un Spīdolas zemē Lielvārdē

Atzīmējot Triju Zvaigžņu ordeņa 75. gadskārtu, Lielvārde 21. augustā pošas uz ordeņa nesēju tikšanos

Viņi ir dzejnieki, ārsti, skolotāji, agronomi, zinātnieki, valstsvīri un kordiriģenti, skatuves mākslinieki, daiļamata pratēji un karavīri. Viņi ir tie, kas veda Latviju uz Trešo atmodu un lika pamatus tās nākotnes ēkai. Caur ērkšķiem uz zvaigznēm — tāds ir viņu dzīves vadmotīvs, tāda ir 1924. gadā nodibinātā un 1994. gadā atjaunotā Triju Zvaigžņu ordeņa devīze. To piešķir par nopelniem Tēvijas labā. No 1925. gada 24. februāra, kad Valsts prezidentam Jānim Čakstem tika piešķirts I šķiras ordenis ar 1. kārtas numuru, līdz 1940. gada 11. maijam, kad Jaunrozes pagasta vecākajam Pēterim Tiltam piešķirts V šķiras ordenis ar 4617. kārtas numuru, ar dažādu šķiru ordeņiem apbalvoti 8823 un ar Triju Zvaigžņu ordeņa Goda zīmēm — 7986 Latvijas dēli un meitas, kā arī ārvalstu pilsoņi, kas ar savu darbību sekmējuši Latvijas valsts attīstību. Tad nāca karš un okupācijas pusgadsimts, kad brīvās Latvijas svētumi līdz ar pašu valsti tika mesti apsmieklam, līdz atdzimušajā Latvijas Republikā 1994. gadā atkal tika atjaunots Triju Zvaigžņu ordenis. Līdz 1998. gada oktobrim, kad "Latvijas Vēstneša" apgāds par godu Latvijas neatkarības 80. gadadienai izdeva sava lieldarba "Triju Zvaigžņu gaismā" II grāmatu — par ordeņa atjaunošanu un apbalvotajiem, dažādu šķiru ordeņi bija piešķirti 565 un Goda zīmes — 296 cilvēkiem. Pēc tam vēl vairākas reizes notikusi apbalvošana. Un notiks vēl, jo dzīve turpinās.

 

T3.JPG (19392 BYTES)T4.JPG (15584 BYTES) Sarīkojums sāksies pie Andreja Pumpura muzeja, kur lejā platais Daugavas plūdums Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!