• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par valsts ekonomikas stabilizācijas programmu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.12.2008., Nr. 187 https://www.vestnesis.lv/ta/id/184609

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiekoties ar lielāko ražojošo nozaru pārstāvjiem

Vēl šajā numurā

02.12.2008., Nr. 187

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par valsts ekonomikas stabilizācijas programmu

1.decembrī Finanšu ministrijā notika ekspertu diskusija par makroekonomiskās attīstības scenāriju un valsts ekonomikas stabilizācijas programmu, ko Finanšu ministrija, konsultējoties ar Eiropas Komisijas (EK) un Starptautiskā valūtas fonda (SVF) speciālistiem, izstrādā sadarbībā ar Latvijas Banku (LB) un Ekonomikas ministriju.

Uzrunājot nozares ekspertus, finanšu ministrs Atis Slakteris uzsvēra: “Šā brīža apstākļos ir nepieciešama neatliekama, izlēmīga un saskaņota valsts institūciju, privātā sektora un visas sabiedrības rīcība, lai novērstu tālāku ekonomiskās situācijas pasliktināšanos. Programmas pasākumi ir izstrādāti, lai stabilizētu un atdzīvinātu finanšu sistēmu, kā arī sabalansētu valsts vēlmes ar to īstenošanas iespējām. Ir būtiski jāpārstrukturē Latvijas saimniecība, paaugstinot tās konkurētspēju gan ekonomikā, gan valsts pārvaldē un publisko pakalpojumu sniegšanā, tādējādi radot pamatu valsts maksājumu bilances uzlabojumiem nākotnē.”

Paredzams, ka, īstenojot programmu, tiks mazināta ekonomikas attīstību bremzējošo risku iedarbība, kā arī stabilizēta Latvijas ekonomika, lai iespējami ātri sasniegtu ilgtspējīgu IKP izaugsmi un sabalansētu budžetu.

Programmas ietvaros pasākumi paredzēti vairākos virzienos: monetārā politika, fiskālā politika, finanšu politika, kā arī ekonomikas konkurētspējas veicināšanas pasākumi.

Monetārās politikas pasākumi paredz LB turpināt nodrošināt fiksētu lata piesaistes kursu eiro, nodrošinot lata un eiro kursa svārstības ± 1% apjomā no centrālā jeb piesaistes kursa 1 EUR = Ls 0,702804. Ministru kabinets un atbildīgās valsts pārvaldes institūcijas veiks visus nepieciešamos soļus, lai izpildītu Māstrihtas konverģences kritērijus, kas nepieciešami iespējami ātrai eiro ieviešanai ne vēlāk kā līdz 2012.gadam.

Fiskālās politikas pasākumi paredz 2008.gada budžeta deficīta apmēra ierobežošanu līdz 2,0% no iekšzemes kopprodukta. Pastiprināti tiks sekots 2009.gada budžeta faktiskajai izpildei un nepieciešamības gadījumā tiks veikta papildu izdevumu samazināšana. Vienīgais iespējamais iemesls noteiktā budžeta deficīta robežas pārsniegšanai varētu būt Eiropas Savienības (ES) fondu projektu apguve virs plānotā apjoma. Galvenie izmaksu optimizēšanas un samazināšanas pasākumi, kas tiks ietverti 2009.gada budžeta grozījumos, būs valsts pārvaldē strādājošo skaita un algu fonda samazināšana, kā arī bezdarbnieku pabalstu sistēmas pilnveidošana ar mērķi stimulēt to ātrāku atgriešanos darba tirgū, kā arī citu sociālās aizsardzības jomu politiku koriģēšana.

Finanšu politikas pasākumi paredz noguldījumu garantēšanu Latvijas bankās līdz 50 000 eiro, valsts galvojumu programmu sindicētajiem kredītiem, palīdzības nodrošināšanu globālās finanšu krīzes ietekmē grūtībās nonākušām finanšu institūcijām, kuru maksātnespēja vai likvidācija radītu sistēmnozīmīgas negatīvas sekas. Tāpat plānā iekļautas pastiprinātas finanšu pakalpojumu sniedzēju uzraudzības iespējas.

Ekonomikas konkurētspējas paaugstināšanai paredzēts veicināt algu samērīgumu visās nodarbinātības jomās, izlīdzinot atšķirības starp algām un darba produktivitāti, kā arī darba tirgus elastības veicināšana un konkurētspējas celšana. ES finansējumu, kas piešķirts 2007.–2013.gadam, plānots galvenokārt novirzīt eksportspējīgām nozarēm un infrastruktūras projektiem. Valsts atbalsts tiks sniegts eksportējošiem uzņēmumiem, kā arī konkurētspējīga eksporta kredīta apdrošināšanas modeļa izveidošanai.

Uzņēmumus, kuriem ir grūtības saņemt kredītu Eiropas Savienības struktūrfondu projektu realizēšanai, plānots atbalstīt ar īpaši izveidotu finanšu instrumentu starpniecību. Paredzams, ka tiks mazināts administratīvais slogs uzņēmumiem, vienkāršojot nodokļu administrēšanu, nekustamā īpašuma reģistrēšanu, būvniecības atļauju saņemšanu un maksātnespējas un likvidēšanas procesus.

Diskusijā par makroekonomiskās attīstības scenāriju un valsts ekonomikas stabilizācijas programmu piedalījās eksperti no Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Komercbanku asociācijas, kā arī citi nozares speciālisti.

Valsts makroekonomiskās attīstības scenārijs izstrādāts, lai apzinātu EK un SVF atbalsta apjomu. Makroekonomikas stabilizēšanas plāna pamatnostādņu izstrādi plānots pabeigt tuvākās nedēļas laikā.

 

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!