• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru prezidenta 2008. gada 24. novembra rīkojums Nr. 539 "Par disciplinārsoda piemērošanu M.Skudram". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.11.2008., Nr. 185 https://www.vestnesis.lv/ta/id/184353

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta rīkojums Nr.540

Par T.Koķes komandējumu

Vēl šajā numurā

27.11.2008., Nr. 185

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru prezidents

Veids: rīkojums

Numurs: 539

Pieņemts: 24.11.2008.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru prezidenta rīkojums Nr.539

Rīgā 2008.gada 24.novembrī

Par disciplinārsoda piemērošanu M.Skudram

 

1. Ar Ministru prezidenta 2008.gada 14.augusta rīkojumu Nr.379 “Par disciplinārlietas ierosināšanu pret Valsts civildienesta pārvaldes priekšnieku M.Skudru un disciplinārlietas izmeklēšanas komisijas izveidi”, pamatojoties uz Dienesta pārbaudes komisijas (izveidota ar Ministru prezidenta 2008.gada 30.maija rīkojumu Nr.248 “Par dienesta pārbaudi”) 2008.gada 23.jūlija dienesta pārbaudes ziņojumā Nr.131-/38 sniegto informāciju par dienesta pārbaudes rezultātiem Valsts civildienesta pārvaldes darbībā, tika ierosināta disciplinārlieta pret Valsts civildienesta pārvaldes priekšnieku M.Skudru par viņa rīcību, sniedzot atbildes uz vēstulēm un norādot gada pārskatos vai citos dokumentos, ka Valsts civildienesta pārvaldei ilgstoši nepietiekot administratīvās kapacitātes, lai tā veiktu normatīvajos aktos noteiktās funkcijas. Tādējādi M.Skudra ir apzināti maldinājis Ministru prezidentu, valsts pārvaldes iestādes, tiesu, sabiedrību un citus tiesību subjektus, ilgstoši nav ievērojis likumā noteiktās prasības un nav sniedzis atbildes uz iedzīvotāju un ierēdņu sūdzībām, apzināti pārkāpis finanšu disciplīnu, ignorējot valdības budžeta plānošanas politikas uzstādījumus un pieļaujot iestādes nepamatotu budžeta izdevumu palielināšanu (bez budžeta finanšu avotu seguma), nav nodrošinājis budžeta līdzekļu efektīvu un ekonomisku izlietošanu atbilstoši paredzētajiem mērķiem, līdz ar to, iespējams, izdarot Valsts civildienesta ierēdņu disciplināratbildības likuma 36. un 37.pantā minētos disciplinārpārkāpumus.

2. Disciplinārlietas izmeklēšanas komisija (izveidota ar Ministru prezidenta 2008.gada 14.augusta rīkojumu Nr.379 “Par disciplinārlietas ierosināšanu pret Valsts civildienesta pārvaldes priekšnieku M.Skudru un disciplinārlietas izmeklēšanas komisijas izveidi”) (turpmāk – komisija), izmeklējot disciplinārlietu, 2008.gada 20.novembra disciplinārlietas atzinumā par disciplinārpārkāpuma konstatēšanu (turpmāk – atzinums) (atzinums pievienots pielikumā) konstatējusi, ka Valsts civildienesta pārvaldes (turpmāk – VCP) priekšnieka M.Skudras rīcībā ir prettiesiskas darbības, kas norādītas atzinuma 11.punktā.

3. VCP priekšnieka M.Skudras vaina izpaužas nodoma formā – zinot likuma “Par budžetu un finanšu vadību” 24.panta pirmo daļu un 46.panta pirmo daļu, Valsts pārvaldes iekārtas likuma 17.panta pirmo daļu, likuma “Iesniegumu, sūdzību un priekšlikumu izskatīšanas kārtība valsts un pašvaldību institūcijās” 8.panta pirmo daļu, Iesniegumu likuma 4.panta pirmo daļu un 5.panta trešo daļu, Administratīvā procesa likuma 64.panta otro daļu, Ministru kabineta 2005.gada 3.maija noteikumu Nr.310 “Noteikumi par amatu klasifikācijas sistēmu un amatu klasificēšanas kārtību valsts tiešās pārvaldes iestādēs” 1.punktu un Ministru kabineta 2005.gada 20.decembra noteikumu Nr.995 “Noteikumi par tiešās pārvaldes iestāžu ierēdņu, darbinieku un amatpersonu un Centrālās vēlēšanu komisijas un Centrālās zemes komisijas darbinieku darba samaksas sistēmu un kvalifikācijas pakāpēm, kā arī ierēdņu pabalstiem un kompensāciju” 54.punktu, Ministru prezidenta 2008.gada 13.augusta rezolūcijā Nr. SAN 2841 doto uzdevumu, M.Skudra veicis atzinuma 11.punktā minētās darbības, tādējādi pārkāpjot iepriekš minētos tiesību aktus.

Līdz ar to VCP priekšnieks M.Skudra pārsniedzis piešķirto amata tiesību un pilnvaru robežas un nav veicis normatīvajos aktos noteiktās darbības (bezdarbība), kā rezultātā ir nodarīts būtisks mantisks zaudējums valstij, kā arī būtisks kaitējums personai un valsts interesēm.

4. Ņemot vērā minēto, tai skaitā atzinuma 11.punktā iekļauto informāciju un konstatētos faktus, un to, ka konstatētie pārkāpumi vēl joprojām (uz lēmuma pieņemšanas brīdi) nav novērsti, M.Skudra ir izdarījis disciplinārpārkāpumu, proti, ilgstošu, t.i., nepārtrauktu viena pārkāpuma sastāva realizēšanu (darbību un bezdarbību).

5. Ievērojot minēto un pamatojoties uz Valsts pārvaldes iekārtas likuma 32.panta otro daļu un 36.panta pirmo daļu, Valsts civildienesta likuma 4.panta pirmo daļu, Valsts civildienesta ierēdņu disciplināratbildības likuma 36.panta otro daļu un 37.panta otro daļu, Ministru kabineta 2001.gada 9.janvāra instrukcijas Nr.1 “Ierēdņu uzvedības principi” 2., 3., 4. un 7.punktu un komisijas atzinumu, par amata pienākumu, uzdevumu nepamatotu nepildīšanu, novēlotu un nekvalitatīvu pildīšanu, ilgstoši neievērojot likumā noteiktās prasības un nesniedzot atbildes uz iedzīvotāju un ierēdņu sūdzībām, kā arī apzināti maldinot Ministru prezidentu, valsts pārvaldes iestādes, tiesu, sabiedrību un citus tiesību subjektus, sniedzot nepatiesu informāciju par administratīvās kapacitātes nepietiekamību pretēji budžeta piešķīrumam atbilstoši pašas iestādes pieprasījumam, – atbrīvot M.Skudru no VCP priekšnieka amata.

Par amata pilnvaru robežu pārsniegšanu, ignorējot valdības budžeta plānošanas politikas uzstādījumus un nopietni pārkāpjot normatīvos aktus, apzināti un nepamatoti – bez finanšu (budžeta) avotu seguma – palielinot ierēdņiem un darbiniekiem mēnešalgas un pieļaujot, ka VCP budžetā darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas un līdzekļi sociāla rakstura pabalstiem un kompensācijām sastāda LVL 0, un ievērojot, ka saskaņā ar VCP 2008.gada 10.septembra vēstulē Nr.05/1423 sniegto informāciju VCP strādā 13 ierēdņi un darbinieki, kuru kopējais atalgojuma fonds mēnesī ir LVL 14 394, darba devēja valsts sociālajām apdrošināšanas obligātajām iemaksām mēnesī jābūt LVL 3467,68 (t.i., 24,09 % no atalgojuma fonda), – atbrīvot M.Skudru no VCP priekšnieka amata bez tiesībām vienu gadu pretendēt uz amatu valsts pārvaldē.

6. Ņemot vērā, ka Valsts civildienesta pārvalde ir valsts tiešās pārvaldes iestāde, kas īsteno valsts politiku valsts civildienestā, kā arī kontrolē valsts civildienestu regulējošo normatīvo aktu piemērošanu valsts pārvaldē, un lai novērstu turpmāku iespēju M.Skudram, izmantojot dienesta stāvokli, veikt apzinātas prettiesiskas darbības valsts civildienesta jomā, pārkāpjot noteiktās amata tiesības un pilnvaru robežas, disciplinārsodu M.Skudram izpildīt nekavējoties, bet ne vēlāk kā 2008.gada 25.novembrī.

7. Saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 188.panta pirmo daļu šo rīkojumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā (Rīgā, Antonijas ielā 6) mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas. Lēmuma pārsūdzēšana neaptur tā izpildi.

Ministru prezidents I.Godmanis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!