• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atšķirībām sieviešu un vīriešu atalgojumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.11.2008., Nr. 184 https://www.vestnesis.lv/ta/id/184305

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par darbaspēka mobilitāti Eiropas ekonomikas labā

Vēl šajā numurā

26.11.2008., Nr. 184

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par atšķirībām sieviešu un vīriešu atalgojumā

 

Eiropas Parlaments 18.novembrī pieņēma likumdošanas iniciatīvu, kuras mērķis ir novērst atšķirības sieviešu un vīriešu atalgojumā par vienādu darbu. Sievietes Eiropas Savienībā vidēji pelna par 15% mazāk nekā vīrieši; privātajā sektorā starpība ir 25%.

Lai gan visā Eiropas Savienībā ir spēkā prasības maksāt vienādi par vienu un to pašu darbu, atšķirības abu dzimumu atalgojumā atkarībā no dalībvalsts svārstās starp 4% un 25% un šai starpībai nav tendences sarukt. Ar 590 balsīm par, 23 pret un 46 atturoties pieņemtajā ziņojumā deputāti aicina Eiropas Komisiju līdz nākamā gada beigām izstrādāt likumdošanas priekšlikumu, kas palīdzēs nevienlīdzību novērst, veicot izmaiņas pašreizējos noteikumos. Deputāti arī vienojās par prasībām, kas likumprojektā jāiekļauj.  

Deputāti iesaka ieviest regulāras, obligātas uzņēmumu revīzijas par samaksu un šo pārskatu rezultātus publiskot. Lai novērstu negodprātīgu interpretāciju, Eiropai arī precīzāk jādefinē atalgojuma atšķirības pēc dzimuma, kā arī tādi jēdzieni kā tiešā un netiešā diskriminācija. Deputātu skatījumā nepieciešami arī objektīvi darba novērtējuma un pienākumu klasifikācijas mehānismi: no tiem jāizslēdz dzimumu aizspriedumi.

Pienākumu uzlikšana darba devējiem nav pietiekami efektīva. Tādēļ deputāti iesaka dalībvalstīm, kā arī Eiropas Komisijai sākt pētījumu par to, cik efektīvi būtu papildināt likumdošanas aktus ar sankcijām. Tās varētu izpausties, piemēram, kā kompensācijas upuriem, administratīvi sodi, aizliegums piešķirt subsīdijas, pārkāpēju sarakstu publicēšana.

Ziņojums pieņemts ar īpašu likumdošanas iniciatīvas procedūru. Saskaņā ar ES pamatlīgumiem Eiropas Parlaments var prasīt, lai Eiropas Komisija izstrādā likumdošanas priekšlikumu. Šādā gadījumā Parlaments iniciatīvai pievieno sīki izstrādātus ieteikumus. Iniciatīva jāatbalsta vairāk nekā pusei Parlamenta deputātu.

Saskaņā ar Eiropas Komisijas apkopotajiem datiem Latvijā atšķirība atalgojumā 2005.gadā bija 15% (pamatojoties uz vidējiem aprēķiniem par stundu darba).

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!