• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai Latvijas mežs mūžam ir zelta devējs (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.08.1999., Nr. 256/257 https://www.vestnesis.lv/ta/id/18416

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Indijas Republikā

Vēl šajā numurā

13.08.1999., Nr. 256/257

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai Latvijas mežs mūžam ir zelta devējs

Mežus reģistrē zemesgrāmatā valsts vārdā valsts akciju sabiedrības personā. Tādējādi īpašniece paliek valsts, valsts akciju sabiedrība ir vadītāja. Tiesiskās attiecības ir analogas tām, kādas šobrīd pret valsts mežu ir Valsts meža dienestam. Arī bankrota gadījumā piedziņu nevar vērst pret valsts mantu, jo valsts neatbild par valsts akciju sabiedrības saistībām.

Meža nozarē strādājošie uzskata, ka reformas dēļ ievērojami varētu samazināties darbavietu skaits. Pēc projekta autora sacītā, darbavietu samazinājums nebūs būtisks, jo nemainīsies veicamo darbu apjoms. Līdz ar saimniecisko funkciju nodošanu valsts akciju sabiedrībai no valsts budežeta apmaksājamo darbinieku skaits samazinās par 42 procentiem (samazinājums par 57 procentiem no Valsts meža dienesta līdzšinējā darba kopapjoma). Paredzēts, ka valsts akciju sabiedrībā "Latvijas valsts meži" būs nodarbināti 1100 strādājošo. Pēc veiktajiem aprēķiniem, tiks samazināts 270 darbavietu, t.i., tikai 0,02 procenti no kopējā darbavietu skaita Latvijā. Daudzi pašlaik Valsts meža dienestā strādājošie varētu tikt nodarbināti jaunizveidotajā valsts akciju sabiedrībā. Iespējams, ka daļa darbinieku tiks izvēlēti konkursa kārtībā.

Lai uzlabotu situāciju meža nozarē, jau drīzā laikā plānots Saeimā iesniegt jaunu meža likumu, bet līdz nākamā gada sākumam — likumprojektu par Valsts meža dienestu. Cerams, ka šie likumdošanas akti normalizēs privāto mežu apsaimniekošanas problēmu. Likumā par mežu nav atsevišķi izdalīts privātīpašnkieks, tādējādi likums vienlīdz tiks piemērots gan pret meža īpašnieku, gan pret valsti. Likumā iestrādāta arī šāda norma: ja valsts triju gadu laikā nebūs veikusi meža atjaunošanu, tad būs aizliegums cirst mežā. Meža likums nodrošinās meža politikas īstenošanu dažādu īpašumformu un tirgus ekonomikas apstākļos. Zemkopības ministrijas darbības plāna "Deklarācijas par Ministru klabineta darbu" izpildē noteikts, ka līdz 2000.gada sākumam ir jāizdara grozījums Medību likumā, jāizstrādā Gaujas Nacionālā parka likums. Līdz ar šo likumu pieņemšanu spēku zaudēs vairāki pašreizējie Ministru kabineta noteikumi. Visā pasaulē mežs ir viens no ienesīgākajiem biznesiem. Vai tādi būs arī Latvijas meži, to rādīs tuvākā nākotne.

Dagnija Muceniece

— "Latvijas Vēstnesim"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!