• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Vislētākais ir vesels cilvēks". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.08.1999., Nr. 256/257 https://www.vestnesis.lv/ta/id/18406

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Vislētākais ir vesels cilvēks" (turpinājums)

Vēl šajā numurā

13.08.1999., Nr. 256/257

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Vislētākais ir vesels cilvēks"

Tālis Talents, Labklājības ministrijas valsts sekretāra vietnieks medicīnas jautājumos, — "Latvijas Vēstnesim"

— Valsts budžeta pašreizējā situācija un zāļu tirgus Latvijā. Vai pensionāriem un maznodrošinātajiem būtu jābažījas par iespējām iegādāties zāles?

— Pamatbudžetā pavisam ir divpadsmit programmas, un budžeta līdzekļu samazinājums ir skāris tikai trīs no tām. Līdzekļi samazināti arī deviņpadsmit apakšprogrammām. Nav samazinātas tās, kas attiecas konkrēti uz iedzīvotājiem. Tātad Labklājības ministrija ir centusies, lai pēc iespējas mazāk tiktu skartas tās programmas, tie jautājumi, kas tieši ietekmē mūsu valsts iedzīvotājus. Un viens no tiem ir medikamenti, kuru iegādi kompensē valsts. Šajā jomā situācija salīdzinājumā ar 1998.gadu ir kļuvusi pat labāka. Šogad zāļu kompensācijai atvēlētie valsts līdzekļi ir par 1,5 miljoniem latu vairāk. Taču tai pašā laikā gribu piebilst: ja palūkojamies, cik naudas šādiem izdevumiem tērē citas valstis, tai skaitā arī mūsu tuvākie kaimiņi — Lietuva un Igaunija, tad mūsu rīcībā esošo līdzekļu vēl nav tik daudz, cik varētu vēlēties, lai pilnībā nodrošinātu kompensācijas sistēmas attīstību un pilnībā nodrošinātu visu, ko mēs gribētu kompensēt. Bet ir skaidrs, ka līdzekļus šim nolūkam esam palielinājuši. Protams, īsti labai situācijai naudas neapšaubāmi būtu nepieciešams vēl vairāk.

Pašlaik notiek arī kompensācijas sistēmas reorganizācija. Savulaik Ministru kabinetā tika akceptēti zāļu iegādes kompensācijas sistēmas reorganizācijas pamatprincipi. Tagad tie tiek realizēti. Atšķirība no līdzšinējās kompensācijas sistēmas ir tāda, ka tagad tiek akcentēta konkrēta slimība, ar kuru cilvēks slimo, šai slimībai "tiek piesaistītas" attiecīgas zāļu grupas, konkrēti medikamenti, kam sarunās ar ražotāju tiek noteikta cena konkrētam laika posmam, kas nodrošina attiecīgās cenas garantijas. Jo starpnieks, šajā gadījumā — lieltirgotājs vai aptieka cenu nevar garantēt. Ja ražotājs savas produkcijas cenu maina, viņi attiecīgi reaģē un cenu paaugstina.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!