• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrijas 2008. gada 6. novembra lēmums Nr. 282 "Par sabiedriskā labuma organizācijas statusa atņemšanu biedrībai "MILITĀRI–VĒSTURISKĀ SABIEDRĪBA "MEMORIĀLS""". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.11.2008., Nr. 180 https://www.vestnesis.lv/ta/id/183989

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu ministrijas lēmums Nr.283

Par sabiedriskā labuma organizācijas statusa atņemšanu biedrībai "Kuldīgas aviācijas sporta klubs"

Vēl šajā numurā

20.11.2008., Nr. 180

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Finanšu ministrija

Veids: lēmums

Numurs: 282

Pieņemts: 06.11.2008.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrijas lēmums Nr.282

Rīgā 2008.gada 6.novembrī

Par sabiedriskā labuma organizācijas statusa atņemšanu biedrībai “MILITĀRI–VĒSTURISKĀ SABIEDRĪBA “MEMORIĀLS””

 

Finanšu ministrija saņēma Sabiedriskā labuma komisijas 2008.gada 30.oktobra atzinumu Nr.18-2008/276 “Par sabiedriskā labuma organizācijas statusa atņemšanu biedrībai “MILITĀRI–VĒSTURISKĀ SABIEDRĪBA “MEMORIĀLS”” un uzsāka lietu par sabiedriskā labuma organizācijas statusa atņemšanu biedrībai “MILITĀRI–VĒSTURISKĀ SABIEDRĪBA “MEMORIĀLS”” (turpmāk – Biedrība).

Pamatojoties uz Sabiedriskā labuma komisijas 2005.gada 14.decembra atzinumu Nr.44-2005/605, Finanšu ministrija 2005.gada 16.decembrī pieņēma lēmumu Nr.606 “Par sabiedriskā labuma organizācijas statusa piešķiršanu biedrībai “MILITĀRI–VĒSTURISKĀ SABIEDRĪBA “MEMORIĀLS””. Biedrībai sabiedriskā labuma organizācijas statuss tika piešķirts sabiedriskā labuma darbības veidam – labdarība un pilsoniskas sabiedrības attīstība.

Lai Finanšu ministrija nodrošinātu sabiedriskā labuma organizāciju uzraudzību, atbilstoši Sabiedriskā labuma organizāciju likuma (turpmāk – Likums) 13.panta otrajai daļai (no 2008.gada 13.augusta 13.panta pirmā daļa) sabiedriskā labuma organizācijām noteiktā termiņā, t.i., līdz pārskata gadam sekojošā gada 31.martam bija jāiesniedz Finanšu ministrijā iepriekšējā gada darbības pārskats (papīra formātā un elektroniski), kas sagatavots saskaņā ar Ministru kabineta 2005.gada 1.janvāra noteikumiem Nr.52 “Noteikumi par biedrības vai nodibinājuma iepriekšējā gada darbības pārskata un turpmākās darbības plāna veidlapas paraugu”, kam pievienotas attiecīgās nodokļu administrācijas izziņas par nodokļu nomaksu, kā arī atbilstoši Ministru kabineta 2006.gada 3.oktobra noteikumiem Nr.808 “Noteikumi par biedrību, nodibinājumu un arodbiedrību gada pārskatiem” sastādīts gada pārskats. Ja biedrības vai nodibinājuma saņemto ziedojumu kopsumma pārskata gadā pārsniedz 12 minimālās mēneša darba algas, papildus jāsagatavo un jāiekļauj gada pārskatā no vispārējiem ziedojumiem veikto administratīvo izdevumu pārskats.

Biedrība līdz 2008.gada 31.martam iesniedza Finanšu ministrijai tikai 2007.gada pārskatu, kuram nebija pievienots administratīvo izdevumu pārskats, kaut gan Biedrības 2007.gadā saņemto vispārējo ziedojumu summa 8 916 latu pārsniedza 12 minimālās mēneša darba algas. Iepriekšējā gada darbības pārskats netika iesniegts ne papīra formātā, ne elektroniski, kā arī netika iesniegtas attiecīgās nodokļu administrācijas izziņas.

Finanšu ministrija Biedrībai nosūtīja 2008.gada 29.septembra vēstuli Nr.5-6-08/3610 ar brīdinājumu par to, ka tiks skatīts jautājums par sabiedriskā labuma organizācijas statusa atņemšanu Biedrībai, ja tā līdz 2008.gada 13.oktobrim neiesniegs Finanšu ministrijā administratīvo izdevumu pārskatu, iepriekšējā gada darbības pārskatu elektroniski vai papīra formātā, detalizētu informāciju par ziedojumu izlietojumu un attiecīgās nodokļu administrācijas izziņas.

Biedrība neiesniedza nevienu no pieprasītajiem dokumentiem Finanšu ministrijas noteiktajā termiņā.

Sabiedriskā labuma komisija 2008.gada 30.oktobra atzinumā Nr.18-2008/276 “Par sabiedriskā labuma organizācijas statusa atņemšanu biedrībai “MILITĀRI–VĒSTURISKĀ SABIEDRĪBA “MEMORIĀLS””” ieteica Finanšu ministrijai pieņemt lēmumu par sabiedriskā labuma organizācijas statusa atņemšanu Biedrībai, jo Biedrība nav iesniegusi pieprasītos dokumentus arī pēc Finanšu ministrijas brīdinājuma un atbilstoši pašreiz spēkā esošajai Likuma 13.panta trešās daļas redakcijai komisija nevar izvērtēt Biedrības darbības atbilstību sabiedriskā labuma darbības būtībai 2007.gadā.

Tā kā Biedrība nav ņēmusi vērā Finanšu ministrijas brīdinājumu par dokumentu iesniegšanu, kā rezultātā Finanšu ministrija nevar veikt Biedrības kā sabiedriskā labuma organizācijas darbības uzraudzību, Finanšu ministrija, pamatojoties uz Sabiedriskā labuma komisijas 2008.gada 30.oktobra atzinumu Nr.18-2008/276 un saskaņā ar Likuma 14.panta pirmās daļas 4.punktu nolemj atņemt sabiedriskā labuma organizācijas statusu biedrībai “MILITĀRI–VĒSTURISKĀ SABIEDRĪBA “MEMORIĀLS”” (reģ. Nr. 40008065429, juridiskā adrese: Rīga, Nīcgales iela 52–11).

Atbilstoši Likuma 2.panta pirmajai daļai sabiedriskā labuma organizāciju mērķis ir darbība, kas sniedz nozīmīgu labumu sabiedrībai vai kādai tās daļai. Turklāt ziedotie līdzekļi, kuriem tiek piemēroti nodokļu atvieglojumi saskaņā ar nodokļus reglamentējošajiem normatīvajiem aktiem, faktiski ir valsts budžetā neienākušie nodokļu maksājumi. Pamatojoties uz iepriekš minēto, šis administratīvais akts spēkā stājas Administratīvā procesa likuma 70.panta pirmās daļas noteiktajā kārtībā un, šo administratīvo aktu pārsūdzot, tā darbība netiek apturēta saskaņā ar Likuma 14.panta piekto daļu.

Saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 76.panta otro daļu un 79.panta pirmo daļu šo lēmumu viena mēneša laikā var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā (Rīgā, Antonijas ielā 6, LV–1010).

Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietnieks nodokļu, muitas un grāmatvedības jautājumos D.Tauriņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!