• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par aktīvāku Tieslietu ministrijas likumradi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.11.2008., Nr. 180 https://www.vestnesis.lv/ta/id/183959

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par alkohola reklāmas aizliegumu kinoteātros

Vēl šajā numurā

20.11.2008., Nr. 180

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par aktīvāku Tieslietu ministrijas likumradi

 

Tiesībsarga ieteikumu ieviešanā un likumu normu pilnveidošanā Tieslietu ministrijai (TM) jāstrādā aktīvāk, 13.novembrī secināja Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija.

“Mūs interesē konkrētas priekšlikumu redakcijas, bet, ja jau ministrija tos nevar uzrakstīt, tad komisija to apņemas izdarīt krietni ātrāk,” uzsvēra komisijas priekšsēdētājs Jānis Šmits.

Komisija mudināja TM ieviest daļējas rīcībspējas jēdzienu, kas būtu būtisks solis, lai cilvēki ar garīga rakstura traucējumiem paši varētu īstenot savas tiesības, piemēram, dibināt darba tiesiskās attiecības, slēgt līgumus. Patlaban personai rīcībspēju var vai nu ierobežot pilnībā, vai neierobežot vispār, un citi varianti nav paredzēti. Pastāvošais regulējums pārkāpj personu cilvēktiesības, jo netiek izvērtēts personas individuālais stāvoklis, norādīts tiesībsarga atzinumā.

Komisija uzskata, ka šis jautājums jārisina nekavējoties un ka nevar visu laiku runāt, spriest un identificēt problēmas. “Te runa ir par visneaizsargātāko iedzīvotāju daļu – cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem, tāpēc jābūt aktīvai rīcībai,” uzsvēra komisijas priekšsēdētājs.

TM ierēdņi deputātiem skaidroja, ka ministrija patlaban strādā pie vairāku Civilprocesa normu uzlabošanas, savukārt tiesībsarga pārstāvji norādīja, ka šī problēma darba grupās tiek skatīta un risināta jau gadiem ilgi, bet reālu priekšlikumu joprojām nav.

Komisija atzinīgi novērtēja tiesībsarga darbu cilvēktiesību aizsardzības jomā, savukārt TM apņēmās tuvākajā laikā informēt komisiju gan par Civilprocesa likuma grozījumu redakciju, gan par plānotajām izmaiņām citos likumos.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!