• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par grozījumiem Administratīvā procesa likumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.11.2008., Nr. 180 https://www.vestnesis.lv/ta/id/183957

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Saeimas ikdienas darbiem 2008. gada 11.–18. novembrī (kalendārs)

Vēl šajā numurā

20.11.2008., Nr. 180

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par grozījumiem Administratīvā procesa likumā

 

Saeimas Juridiskā komisija 14.novembrī pirms 2.lasījuma atbalstīja grozījumus Administratīvā procesa likumā, kas paredz paātrināt un efektivizēt patlaban pārslogoto administratīvo tiesu darbu.

No 2009.gada darbu sāks jauni Administratīvās tiesas nami Rēzeknē, Liepājā, Valmierā un Jelgavā, un pieteikumi tiks skatīti tajā tiesu namā, kura darbības teritorijā ir pieteicēja dzīvesvieta vai juridiskās personas adrese. Patlaban visu trīs instanču administratīvās tiesas atrodas Rīgā. Tāpat nākamgad Administratīvajā rajona tiesā plānotas 46 tiesnešu vietas pašreizējo 30 vietā.

Lai atslogotu un paātrinātu tiesas darbu, likuma grozījumi paredz, ka tiesa koleģiālā sastāvā varēs atteikt pieteikuma izskatīšanu, ja pieteikums ir acīmredzami nepamatots un attiecīgās personas iesniegtie pieteikumi jau vairākkārt noraidīti. Piemēram, 2007.gadā pēc vienas personas pieteikuma vai sūdzības pieņemts 71 nolēmums, no tiem pieteicējam labvēlīgi vai daļēji labvēlīgi bijuši deviņi, bet pēc būtības trīs.

Likumā plānots noteikt, ka tām personām, kas ar tiesas lēmumu atbrīvotas no valsts nodevas samaksas, valsts nodeva valstij tomēr būs jāatmaksā, ja attiecīgais pieteikums tiek noraidīts. Šāds nosacījums ieviests, lai personas, kas tiek atbrīvotas no valsts nodevas (piemēram, ieslodzītie), vērstos tiesā pārdomātāk.

Līdzīga prakse attiecībā uz personām, kas regulāri nepamatoti vēršas tiesā, pastāv arī citās valstīs.

Tāpat plānots palielināt valsts nodevu par pieteikuma iesniegšanu tiesā, lai tā kalpotu kā barjera nepārdomātiem pieteikumiem. Patlaban nodevas apmērs ir desmit lati.

Saskaņā ar likuma grozījumiem Administratīvās rajona tiesas nolēmums lietā par iestādes sniegto izziņu, izziņas nesniegšanu vai atteikumu sniegt izziņu nebūs pārsūdzams.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!