• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Baltijas asamblejas balvu Knutam Skujeniekam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.11.2008., Nr. 180 https://www.vestnesis.lv/ta/id/183956

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par cietumu reformas finansiālo pamatojumu

Vēl šajā numurā

20.11.2008., Nr. 180

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Baltijas asamblejas balvu Knutam Skujeniekam

 

Starptautiska žūrija paziņojusi Baltijas asamblejas (BA) 2008.gada balvas literatūrā, mākslā un zinātnē laureātus.

Balvu literatūrā saņems Latvijas Zinātņu akadēmijas goda loceklis, dzejnieks un atdzejotājs Knuts Skujenieks par Rakstiem, kas izdoti astoņos sējumos. Tajos nozīmīga daļa K.Skujenieka dzejas publicēta pirmo reizi. Īpaša vērtība ir tiem dzejoļiem, kas tapuši laikā, ko dzejnieks kā padomju disidents un politieslodzītais pavadījis cietumā un nometnē Mordovijā. Īpaša vieta sējumos ir atvēlēta pasaules tautu folkloras, kā arī lietuviešu un igauņu dzejnieku darbu atdzejojumiem. Tāpat Rakstos iekļauts jau iepriekš iznākušais krājums “tagad es esmu aleksandrs”, kurā atspoguļojas dzejnieka asprātība, un krājums “Mūsu dzīve nokalpotā”, kas ir neparasts ar savu satriecošo skaudrumu, stāstot par vecumu.

BA 2008.gada balvu mākslā saņems lietuviešu saksofonists Petrs Višņausks par festivāla “Baltic Jazz” popularizēšanu pasaulē un uzstāšanos tajā, kā arī par aktīvu pedagoģisko darbību, koncerttūru organizēšanu, ierakstiem un citiem projektiem.

Šī gada BA balva zinātnē piešķirta lingvistam, Baltijas jūras valstu valodu un seno baltu aizguvumu pētniekam Lembitam Vabam no Igaunijas. Augsto apbalvojumu pētnieks saņems par divām monogrāfijām “Latvian Loan Words in the Estonian Language” un “Studies on Latvian-Estonian Language Relations”. Tajās autors apkopojis angļu, igauņu, latviešu un krievu vārdnīcas, noteicis igauņu un latviešu valodas robežu, kā arī atspoguļojis jaunatklātos igauņu valodas anklāvus Latvijas dienviddaļā.

2008.gada balvas svinīgā ceremonijā pasniegs BA sesijā, kas no šā gada 4. līdz 6.decembrim notiks Vīlandē, Igaunijā.

Ikgadējā BA balva ir nodibināta, lai sekmētu literatūras, mākslas un zinātnes attīstību Baltijas valstīs un novērtētu izcilākos sasniegumus minētajās jomās. Katras balvas apjoms ir 5000 eiro.

BA apbalvojums ir dibināts 1994.gadā, un pēdējos gados to ieguvuši šādi Latvijas pārstāvji: 2007.gada balvu mākslā saņēma teātra kritiķe Silvija Radzobe par ieguldījumu grāmatas “Teātra režija Baltijā” sagatavošanā; 2006.gada balvu literatūrā saņēma rakstniece Nora Ikstena par grāmatu “Nenoteiktā bija”; 2005.gada balvu zinātnē saņēma habilitētais vēstures zinātņu doktors Ēvalds Mugurēvičs par viduslaiku hroniku un Livonijas laiku pētījumiem.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!