• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ES likumdošanas un darba programmu 2009.gadam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.11.2008., Nr. 179 https://www.vestnesis.lv/ta/id/183926

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ES nestandarta augļu un dārzeņu tirdzniecību

Vēl šajā numurā

19.11.2008., Nr. 179

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ES likumdošanas un darba programmu 2009.gadam

Eiropas Komisija 5.novembrī pieņēma likumdošanas un darba programmu 2009.gadam, kurā izklāstītas galvenās iniciatīvas, ar kurām tā ir iecerējusi nākt klajā nākamajā gadā. Komisija 2009.gadā veiks turpmākus pasākumus saistībā ar iniciatīvām, kas sāktas pēdējo nedēļu laikā, lai pārvarētu finanšu krīzi un izstrādātu Eiropas pamatprogrammu ekonomikas lejupslīdes novēršanai. Tajā pašā laikā Komisija izmantos savu pilnvaru termiņa pēdējo gadu, lai pabeigtu jau iesāktos darbus.

Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu teica: “Šodien mēs ierosinām vērienīgu darba grafiku 2009.gadam. Mēs centīsimies konsolidēt pēdējo četru gadu sasniegumus, saglabājot uzsvaru uz rezultātu izmantošanu Eiropas pilsoņu un uzņēmumu labā. Komisija noteiks sava darba prioritātes ar mērķi vadīt finanšu krīzes novēršanas procesu un risināt tādus pilsoņu uzmanības lokā esošus jautājumus kā klimata pārmaiņas, migrācija un attīstība, lai Eiropa joprojām varētu apzināt globalizācijas radītās sekas un ietekmēt šo procesu.”

2009.gada darba programmas mērķis ir risināt daudzus uzdevumus, proti, no vienas puses, 2009.gads būs īpašs gads, kurā gaidāmas Eiropas vēlēšanas maijā, bet, no otras puses, tas būs Komisijas pilnvaru termiņa pēdējais gads, kurā uzsvars tiks likts uz Komisijas iepriekš noteikto attīstības perspektīvu īstenošanu tādās jomās kā enerģētika, klimata pārmaiņas, migrācija un sociālā politika. Tajā pašā laikā Komisijas prioritāro darbu sarakstā ir finanšu krīzes un ekonomiskās lejupslīdes novēršana. Rezultātā ir izstrādāta mērķtiecīga un līdzsvarota darba programma ar 12 stratēģiskām iniciatīvām, 37 prioritārām iniciatīvām, 33 vienkāršošanas priekšlikumiem un 20 atsaukumiem.

Prioritātes ir noteiktas, pamatojoties uz četriem pīlāriem.

• Izaugsmes un darbavietu radīšanas jomā Komisija pievērsīsies ekonomiskām reformām un konkrētiem pasākumiem, kuru mērķis ir uzticības atgūšana, lai palīdzētu Eiropai pārvarēt ekonomisko un finanšu krīzi, izmantojot atjaunotās Lisabonas stratēģijas īstenošanas rezultātus un pagājušajā nedēļā iesniegto ekonomikas atveseļošanas pamatprogrammu. Tiks sniegti priekšlikumi finanšu tirgu un finanšu uzraudzības jomā, tostarp atbilde Žaka de Larosjēra vadītajai ekspertu grupai.

• Klimata pārmaiņu un ilgtspējīgas Eiropas jomā sekmīgas vienošanās panākšana Kopenhāgenā paredzētās sanāksmes laikā būs nozīmīgs pasaules mēroga uzdevums. Vienošanās par pasākumu kopumu enerģētikas un klimata pārmaiņu jomā ir pamatakmens ES līdera lomas noteikšanai, proti, līdz ar vienošanos 2009.gada decembrī var notikt uzsvara maiņa uz īstenošanu.

• Īstenojot daudzus pasākumus, Komisija turpinās strādāt pie tā, lai tās darbība būtu vērsta tieši uz pilsoņiem. Tā būs saistīta ar konkrētiem pasākumiem, kuru uzdevums ir palīdzēt pilsoņiem kā patērētājiem, un ar jaunu pamatievirzi brīvības, drošības un tiesiskuma politikas jomā. Šajā jomā īpašas uzmanības lokā būs cīņa pret terorismu un organizēto noziedzību.

• Starptautiskā līmenī Komisija risinās dažādus uzdevumus, sākot no atbalsta Gruzijas atjaunošanai un reformu centieniem līdz pat transatlantisko attiecību pielāgošanai jaunajām pārvaldes prasībām. Paplašināšanās, kaimiņattiecības un pasaules tirdzniecība joprojām būs pamatprioritātes.

2009.gadā uzmanības centrā būs budžeta pārskata iesniegšana, kas būs galvenais ieguldījums debatēs par Eiropas Savienības nākotnes aprišu iezīmēšanu prioritāšu līmenī un to finansējumu. Tas būs šīs Komisijas mantojuma būtisks elements.

Vienkāršākas un labākas regulatīvās vides veicināšana bez nevajadzīga administratīvā sloga joprojām būs Komisijas likumdošanas darba prioritāte 2009.gadā, un programmā izklāstīti konkrēti vienkāršošanas pasākumi, kas attiecas uz dažādām jomām, sākot no lauksaimniecības līdz videi un no grāmatvedības līdz satiksmei, kā arī iesniegto priekšlikumu atsaukšana.

2009.gads būs pirmais gads, kurā Eiropas Savienības Padome, Eiropas Parlaments un Komisija vienosies par iestāžu komunikācijas prioritātēm saskaņā ar kopīgo deklarāciju “Partnerība komunikācijā par Eiropu”.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!