• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par Eiropas Revīzijas palātas atzinumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.11.2008., Nr. 178 https://www.vestnesis.lv/ta/id/183834

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par Eiropas Savienības paplašināšanās politiku

Vēl šajā numurā

14.11.2008., Nr. 178

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par Eiropas Revīzijas palātas atzinumu

Eiropas Revīzijas palāta ir apstiprinājusi ES grāmatvedības uzskaiti. Palāta konstatēja arī to, ka vairums ES maksājumu, ko tā pārbaudīja, bija pareizi, lai arī dažās jomās kļūdas vēl joprojām ir sastopamas pārāk bieži, it īpaši izdevumos saistībā ar ES reģioniem un nodarbinātības veicināšanai (kohēzijas politika), kurās dotācijas pārvalda valsts iestādes. Palāta lēš, ka citās jomās 95% vai vairāk maksājumu ir bez kļūdām.

“Komisija atzinīgi vērtē revidentu konstruktīvo analīzi un turpinās centienus uzlabot savu finanšu pārvaldību, lai novērstu konstatētos trūkumus. Es patiesi ceru, ka ziņojums arī mobilizēs dalībvalstis labāk darīt savu darbu, lai tiktu novērstas un izlabotas kļūdas,” sacīja Eiropas Komisijas viceprezidents Sīms Kallass, kurš atbild par pārvaldes, revīzijas un krāpšanas apkarošanas pasākumiem.

 

Atgūti nepamatoti maksājumi

Palāta konstatēja, ka vislielākais kļūdu skaits ir struktūrfondos, kurus pārvalda dalībvalstis. “Komisija nekavēsies paust stingru nostāju un apturēt maksājumus līdz brīdim, kad visas dalībvalstis būs ieviesušas pienācīgus korektīvos pasākumus. Gadījumos, kad kļūdām ir finansiāla ietekme, mēs atgūsim naudu,” sacīja Sīms Kallass. Struktūrfondos kopējās finanšu korekcijas, ko Eiropas Komisija uzlikusi dalībvalstīm, tikai šogad vien sasniedz 843 miljonus eiro. Līdz 2009.gada martam paredzēts atgūt vēl 1,5 miljardus eiro.

 

Pareiza uzskaite, labāka kontrole

Komisija atzinīgi vērtē Palātas pozitīvo atzinumu par uzskaiti, kā arī vēl pozitīvāku novērtējumu par kontroles sistēmām: 2007.gadā pirmo reizi neviena politikas joma nav kritizēta par sistēmas neefektivitāti.

 

Tiešās subsīdijas zemniekiem ir atbilstīgas

Attiecībā uz kļūdām maksājumos ir noteikti ļoti augsti standarti: vismaz 98% maksājumu jābūt bez kļūdām, lai saņemtu “zaļo gaismu” no revidentiem. Šāda situācija tagad ir, piemēram, tiešo maksājumu jomā zemniekiem (Eiropas Lauksaimniecības garantiju fonds) vai administratīvo izdevumu jomā.

Vairumā citu budžeta jomu – no pētniecības stipendijām līdz humānajai palīdzībai – 95% līdz 98% maksājumu ir bez kļūdām.

Struktūrfondi, t.i., maksājumi ES reģioniem un nodarbinātības veicināšanai, ko uz vietas pārvalda dalībvalstis, ir vienīgā politikas joma, par kuru revidenti ir izteikuši brīdinājumu (kas nozīmē, ka kļūdu skaits maksājumos pārsniedz 5%), neskatoties uz atsevišķiem uzlabojumiem kontroles sistēmās.

 

Vienkāršošana un pārredzamība: mazākas kļūdu iespējas

Notiek nevajadzīgi apgrūtinošu noteikumu vienkāršošana, piemēram, plašāk tiek izmantoti vienotās likmes maksājumi, tādējādi izvairoties no sarežģītiem aprēķiniem, kuros kļūdu iespēja ir lielāka.

Tiek ieviesta lielāka pārredzamība arī attiecībā uz to, kā tiek sadalīti līdzekļi. Informācija par līdzekļu saņēmējiem, kas tos saņem tieši no Komisijas, jau ir viegli pieejama tiešsaistē finanšu pārredzamības sistēmā. Visām dalībvalstīm būs jāizpauž informācija par to, kam tās piešķir ES naudu: attiecībā uz struktūrfondiem un lauku attīstības dotācijām – līdz 2008.gada beigām; attiecībā uz lauksaimniecības subsīdijām – no 2009.gada.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!