• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par darbinieku tiesībām un darba attiecībām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.11.2008., Nr. 177 https://www.vestnesis.lv/ta/id/183779

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2008.gada 11.novembra sēdē

Vēl šajā numurā

13.11.2008., Nr. 177

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par darbinieku tiesībām un darba attiecībām

Šobrīd, kad valstī ekonomisko apstākļu dēļ aizvien biežāk vērojama darbinieku skaita samazināšana, Labklājības ministrija (LM) aicina darbiniekus iepazīties ar savām tiesībām darba attiecību izbeigšanas gadījumā.

“Pašreizējā situācijā, kad gan privātajā, gan valsts sektorā notiek funkciju un izdevumu optimizācija, kurai neizbēgami seko darbinieku atlaišana, ir svarīgi, lai darbinieki neapjuktu un varētu izvairīties no iespējamām konfliktsituācijām ar darba devējiem. Tāpēc ikvienam ir jāzina Darba likumā noteiktie nosacījumi par darba attiecību izbeigšanu,” norāda LM speciālisti.

LM speciālisti ir apkopojuši Darba likumā noteiktās prasības attiecībā uz darba uzteikšanu. Tā, piemēram, likumā noteikti gadījumi, kad ar darbinieku var izbeigt darba attiecības, t.sk. darbiniekam un darba devējam savstarpēji vienojoties, ja beidzies uz noteiktu laiku noslēgtā darba līguma termiņš u.c. Tāpat Darba likums paredz gadījumus un termiņu, kad darbinieks pats var ierosināt izbeigt darba attiecības, piemēram, darbinieks var izbeigt darba attiecības mēnesi iepriekš, par to rakstveidā paziņojot darba devējam.

Likumā noteikti arī gadījumi, kad darba devējs ir tiesīgs ierosināt darba tiesisko attiecību izbeigšanu ar darbinieku, t.sk. darbinieka pārbaudes laikā, ja viņš, veikdams darbu, ir alkohola, narkotisko vai toksisko vielu reibumā.   

Vienlaikus Darba likums nosaka gadījumus, kad darbiniekus nedrīkst atlaist, piemēram, darbinieka slimības vai atvaļinājuma laikā. Likums aizsargā arī atsevišķu kategoriju darbiniekus, ar kuriem ir ierobežotas iespējas izbeigt darba tiesiskās attiecības, piemēram, grūtnieces, sievietes, kas bērnu baro ar krūti.

Informācija par darba tiesisko attiecību izbeigšanu ir pieejama Labklājības ministrijas interneta mājaslapā sadaļā “Darba ņēmējiem” – “Darba uzteikšana”.

Tāpat LM mājaslapā ir apkopoti jautājumi un sagatavotas atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem par darba attiecību izbeigšanu, piemēram, kā rīkoties darbiniekam, ja viņš uzskata, ka ir nepamatoti atlaists. Šī informācija ir pieejama Labklājības ministrijas interneta mājaslapā sadaļā “Darba ņēmējiem” – “Biežāk uzdotie jautājumi par darba uzteikšanu”.

 

Labklājības ministrija (LM) rosina ar 2009.gada 1.janvāri no 14 līdz 10 kalendārajām dienām saīsināt darbnespējas A lapas izsniegšanas periodu.

Tas nozīmē, ka, sākot no 11.darbnespējas dienas, tiks izsniegta darbnespējas B lapa. Tāpat kā līdz šim darbnespējas A lapas periodā slimības naudu izmaksās darba devējs, savukārt darbnespējas B lapas laikā slimības pabalstu izmaksās valsts.

Turklāt darba devējam darbnespējas B lapā sniegtās ziņas vairs nebūs jāapstiprina ar zīmogu. To paredz LM izstrādātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos par darbnespējas lapu izsniegšanas kārtību, ko 6.novembrī izsludināja valsts sekretāru sanāksmē. Par tiem vēl lems valdībā.

Grozījumi nepieciešami, lai saskaņotu minētos noteikumus ar grozījumiem likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!