• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atbildes uz deputātu iesniegtajiem jautājumiem 2008. gada 6. novembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.11.2008., Nr. 177 https://www.vestnesis.lv/ta/id/183746

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Frakciju viedokļi pēc 2008. gada 6. novembra sēdes

Vēl šajā numurā

13.11.2008., Nr. 177

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Atbildes uz deputātu iesniegtajiem jautājumiem 2008. gada 6. novembrī

Stenogramma — Saeimas Kancelejas
stenogrammu nodaļas redakcijā

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze.

Sēdes vadītājs.

Labdien, godātie kolēģi! Sākam atbilžu sniegšanu uz deputātu jautājumiem.

Pirmais ir deputātu Plinera, Sokolovska, Buhvalova, Mitrofanova un Buzajeva jautājums Ministru prezidentam Ivaram Godmanim “Par 2008.gada 29.jūlija Ministru kabineta noteikumu Nr.612 samērīgumu un leģitimitāti”.

Ivars Godmanis ir uzdevis tieslietu ministram šodienas sēdē sniegt atbildi uz šo jautājumu. Uz šo jautājumu ir saņemta arī Ivara Godmaņa rakstiska atbilde, bet mēs tikko esam saņēmuši Gaida Bērziņa vēstuli par to, ka viņš diemžēl šodien nevarot pie mums ierasties, jo Ministru prezidents tieši šodien un tieši pulksten 17.00 rīko sanāksmi par priekšlikumiem likumprojektam “Par valsts budžetu 2009.gadam”. Līdz ar to es saprotu, ka viņš šobrīd ir attaisnoti aizkavēts, un šis jautājums tiek pārcelts uz nākamo ceturtdienu.

Otrais jautājums ir deputātu Seiles, Čepānes, Kalnietes, Šadurska un Laicāna jautājums ārlietu ministram Mārim Riekstiņam “Par Krievijas vēstniecības Latvijā padomnieku Aleksandru Hapilovu”.

Arī uz šo jautājumu ir saņemta rakstiska atbilde. Taču ir saņemta arī deputātes Seiles informācija, ka viņu neapmierina saņemtā rakstiskā atbilde un ka viņa šodien vēlas uzdot vēl papildjautājumus ārlietu ministram.

Savukārt ir saņemta ārlietu ministra biroja vadītājas Ilzes Miltas vēstule, ka ārlietu ministrs šodien ir attaisnoti aizkavēts un šajā laikā nevar ierasties šeit.

Arī šis jautājums tiek pārcelts uz nākamo ceturtdienu.

Nākamais jautājums ir deputātu Latkovska, Mūrnieces, Zaķa, Reira un Āboltiņas jautājums kultūras ministrei Helēnai Demakovai “Par aģentūru “Jaunie “Trīs brāļi”””.

Uz šo jautājumu ir saņemta rakstiska atbilde, un, tā kā neviens no jautājuma iesniedzējiem šodien nav ieradies uz sēdi, tad ir uzskatāms, ka saņemtā rakstiskā atbilde jautājuma iesniedzējus apmierina.

Nākamais šodien izskatāmais jautājums ir deputātu Bendrātes, Ziedones-Kantānes, Latkovska, Ķikustes un Rībenas jautājums Ministru prezidentam Ivaram Godmanim “Par VSAA darbības nodrošināšanu 2009.gadā”.

Sniegt atbildes uz šo jautājumu ir deleģēta labklājības ministre Iveta Purne.

Jautājums: vai Bendrātes kundze ir apmierināta ar sniegto rakstisko atbildi? Iesniedzēji nav apmierināti ar šo rakstisko atbildi, un, tā kā Purnes kundze laikam kavējas, mēs pārliekam šo jautājumu uz darba kārtības beigām… Ja ne, tad arī šo jautājumu mēs pārcelsim uz nākamo ceturtdienu.

Nākamais jautājums ir deputātu Kariņa, Latkovska, Zaķa, Gravas un Rībenas jautājums tieslietu ministram Gaidim Bērziņam “Par ministriju administratīvajām izmaksām”.

Uz šo jautājumu ir saņemta rakstiska atbilde. Tā kā neviens no jautājuma iesniedzējiem uz šo jautājumu un atbilžu sēdi nav ieradies, tiek uzskatīts, ka sniegtā rakstiskā atbilde šā jautājuma iesniedzējus apmierina.

Nākamais ir deputātu Kariņa, Latkovska, Zaķa, Gravas un Rībenas jautājums īpašu uzdevumu ministram sabiedrības integrācijas lietās Oskaram Kastēnam “Par sekretariāta administratīvajām izmaksām”.

Arī uz šo jautājumu ir saņemta rakstiska atbilde. Neviens no iesniedzējiem nav ieradies, līdz ar to jautājums ir uzskatāms par atbildētu, jo iesniegtā rakstiskā atbilde jautājuma iesniedzējus ir apmierinājusi.

Sēdes vadītājs.

Nākamais ir deputātu Kariņa, Latkovska, Zaķa, Gravas un Rībenas jautājums veselības ministram Ivaram Eglītim “Par ministriju administratīvajām izmaksām”.

Arī uz šo jautājumu ir saņemta rakstiska atbilde. Tā kā neviens no jautājuma iesniedzējiem šodien šeit nav ieradies, tad uzskatāms, ka saņemtā rakstiskā atbilde jautājuma iesniedzējus apmierina.

Nākamais darba kārtības jautājums ir deputātu Latkovska, Kariņa, Zaķa, Gravas un Rībenas jautājums vides ministram Raimondam Vējonim “Par ministriju administratīvajām izmaksām”.

Tā kā neviens no jautājuma iesniedzējiem šodien nav ieradies uz jautājumu un atbilžu sēdi, tad ir uzskatāms, ka saņemtā rakstiskā atbilde apmierina jautājuma iesniedzējus.

Analoģiska nosaukuma jautājumi no deputātiem Kariņa, Latkovska, Zaķa, Gravas un Rībenas ir adresēti arī zemkopības ministram Mārtiņam Rozem, reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministram Edgaram Zalānam, satiksmes ministram Aināram Šleseram, iekšlietu ministram Marekam Segliņam, labklājības ministrei Ivetai Purnei, izglītības un zinātnes minis­trei Tatjanai Koķei, finanšu ministram Atim Slakterim, aizsardzības ministram Vinetam Veldrem, ārlietu ministram Mārim Riekstiņam, bērnu un ģimenes lietu ministram Ainaram Baštikam, ekonomikas ministram Kasparam Gerhardam, kultūras ministrei Helēnai Demakovai un īpašu uzdevumu ministrei elektroniskās pārvaldes lietās Signei Bāliņai. Atgādinu, ka viņai adresētā jautājuma nosaukums ir “Par sekretariāta administratīvajām izmaksām”, bet iepriekšējo jautājumu nosaukums – “Par ministriju administratīvajām izmaksām”. Tā kā neviens no jautājumu iesniedzējiem nav ieradies šodien un uz visiem šiem jautājumiem saņemtas rakstiskas atbildes, tad uzskatāms, ka jautājumu iesniedzējus saņemtās rakstiskās atbildes apmierina.

Nākamais šodienas darba kārtības jautājums ir deputātu Plinera, Sokolovska, Buzajeva, Mitrofanova un Buhvalova jautājums tieslietu ministram Gaidim Bērziņam “Par tiesu statistiku”. Bet, kā jau es minēju, tieslietu ministrs ir atsūtījis vēstuli, ka viņš diemžēl nevar šodien ierasties, līdz ar to šis jautājums tiek pārcelts uz nākamo ceturtdienu. Protams, ļoti žēl, ka šo informāciju, ka tieslietu ministra šodien nebūs, mēs saņēmām tik vēlu.

Un tagad, kā es redzu, ir ieradusies labklājības ministre Iveta Purne, un tātad mēs varam atgriezties pie Silvas Bendrātes, Ausmas Ziedones-Kantānes, Ainara Latkovska, Sarmītes Ķikustes un Ingunas Rībenas jautājuma “Par VSAA darbības nodrošināšanu 2009.gadā”. Kā jau es teicu, uz šo jautājumu ir saņemta rakstiska atbilde. Jautājums – vai ministres kundze vēlas kaut ko piebilst arī mutvārdos pie jau atbildētā? Ja ministres kundze nevēlas neko vairāk paskaidrot, tad es atgādināšu, ka saskaņā ar Saeimas kārtības rulli jautājuma iesniedzēji, ja vēlas, var uzdot divus ar iesniegto jautājumu saistītus papildjautājumus.

Bendrātes kundze vēlējās uzdot papildjautājumus? Lūdzu, ieslēdziet mikrofonu deputātei Silvai Bendrātei!

 

S.Bendrāte (frakcija “Jaunais laiks”).

Jā, vēlējos uzdot jautājumus, jo mani neapmierina iesniegtā atbilde uz mūsu jautājumu. Jūsu rakstītajā atbildē ir teikts, ka Labklājības ministrija novērtē Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras darbu, un tātad mans jautājums ir par to. Mēs esam nonākuši līdz streikam. Kā tad plānojat tomēr novērtēt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras darbu? Kā plānojat šīs sociālās garantijas un finansiālu atbalstu darbiniekiem nevis nākamajā, bet 2010., 2011.gadā un turpmākajos gados, jo ar nākamo gadu jau mēs kaut kā te kopīgiem spēkiem galā tiksim?

 

I.Purne (labklājības ministre).

Jā, paldies par jautājumu. Es domāju, ka par streiku mēs pašreiz varbūt vēl pāragri runājam, jo pašreiz ir… arī šodien ministrijā viesojās VSAA arodbiedrības pārstāvji ar Jirgensona kungu priekšgalā, un ir izveidota šī izlīgšanas komisija, kas pašreiz arī vienojās par to… būtībā par to sarunas priekšmetu, jo īstenībā tas strīdus jautājums jau līdz galam vēl nebija uzstādīts, un līdz ar to arī pašreiz ir šī vienošanās, ka arodbiedrība precizēs tieši tos jautājumus, kuri varētu būt šī strīdus objekts. Protams, jautājums ir diezgan sāpīgs arī mums, ministrijai, tas patiešām ir jāatzīmē. Un arī tas, ka ministrija tomēr ir vērsusies Ministru kabinetā ar lūgumu visos tajos gadījumos, kad VSAA ir uzliktas papildu funkcijas, piešķirt līdzekļus arī šīm administratīvajām izmaksām, tomēr līdzekļi šiem pasākumiem ne vienmēr ir atrasti. Katrā ziņā šā gada laikā nav atrasti.

Līdz ar to mēs varbūt būtu varējuši šo gadu pabeigt un arī nākamo gadu veiksmīgāk strādāt, ja nebūtu nācis šis ļoti smagais budžeta samazinājums. Protams, mēs patiesi vērsāmies arī Ministru kabinetā ar lūgumu neaiztikt šo speciālo budžetu, jo tomēr ir jāņem vērā, ka VSAA ir vienīgā aģentūra, kura pilnībā tiek finansēta no šā speciālā budžeta. Tai nav citu finansēšanas avotu! Bet diemžēl arī šī mūsu cīņa tika zaudēta, un attiecīgi arī VSAA, kā jau visas nozares, skāra šis samazinājums… Es domāju, ka tieši šis bija tas lūzuma punkts, cilvēki patiešām pamatoti sāka satraukties par to, ka varbūt būs ļoti grūti strādāt.

Līdz ar to mēs pašreiz patiešām ļoti rūpīgi strādājam kopā ar Saeimas Sociālo un darba lietu komisiju, un paldies par izpratni šajā komisijā, jo te tiešām strādā cilvēki, kas saprot šo jomu. Un tas ir ļoti svarīgi. Tas ir ļoti svarīgi, kad mēs mēģināsim arī savos sākotnējos priekšlikumos šā budžeta izskatīšanas laikā tomēr kaut kādus akcentus mainīt un esošā budžeta ietvaros tomēr rast iespēju, kā aģentūrai varētu mazliet atlīdzināt… vismaz neradīt tik lielus šos zaudējumus.

Nu, tas ir tas, ko mēs tātad plānojam uz nākamo gadu. Jāsaka, ka arī šis nākamais ļoti sāpīgais samazinājums, kas jau pašreiz skar mūsu jomu, – šie 5 procenti, kas attiecas uz atalgojumu un arī pakalpojumiem… Mēs iestājamies vismaz par divām ļoti svarīgām pozīcijām – par to, lai mums nesamazinātu šos līdzekļus gan VSAA, gan arī mūsu sociālās aprūpes institūcijām, jo tām patiešām ir vajadzīgs finansējums klāt. Šinī situācijā tās nevar pakļaut vienādai mērauklai, lai gan diemžēl visiem mums nākas solidāri samazināt šos 5 procentus pašreizējā posmā. Tā ka, ja mēs arī atradīsim ar Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputātu atbalstu kaut kādu iespēju, kā mazliet atvieglot VSAA dzīvi, tad šis 5 procentu samazinājums tomēr atkal skars arī VSAA.

Līdz ar to ir ļoti grūti runāt par tālāko nākotni, jo mēs zinām, kādā mēs pašreiz esam ekonomiskajā situācijā. Arī pašreiz, pieņemot šo jauno mūsu programmu tieši attiecībā uz sociālās aprūpes institūcijām, kas ir paredzēta līdz 2013.gadam… jā, konceptuāli Ministru kabinets to atbalstīja, bet diemžēl mēs par konkrētu finansējumu vēl pašreiz nevaram runāt. Tā ka tas ir nākotnes jautājums.

Protams, mēs neapstāsimies un nebeigsim lūgt šo nepieciešamo finansējumu. Un, es domāju, rīkosimies līdzīgi, kā mēs jau šajā gadā rīkojāmies ar šiem sociālās aprūpes centriem un tehnisko palīglīdzekļu centru. Šo institūciju vadītāji vērsās pie mums ar šīs kritiskās situācijas skaidrojumu un analīzi, un mēs vērsāmies tālāk tieši pie Ministru prezidenta, un šis sākotnējais samazinājums tieši šīs jomas neskāra. Tātad mums tas jārisina kopīgi ar VSAA vadību, ar kuru mēs ļoti rūpīgi runājam par to, ko var darīt, kā var tomēr optimizēt šo darbu vēl pašreizējā situācijā. Mēs varētu arī riska faktoru analīzi iesniegt – ļoti pamatotu, ļoti argumentētu –, lai vismaz turpmāk VSAA saņemtu to, kas patiešām ir vajadzīgs.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Bendrātes kundze, jums ir tiesības uz vēl vienu jautājumu.

S.Bendrāte.

Jautājums man ir tāds: kāpēc jums tomēr nav pašiem savu domu vai priekšlikumu, kādā veidā risināt šo jautājumu, kur šo naudu paņemt? Vai varat tādus iesniegt Sociālo un darba lietu komisijai? Kāpēc jūs nespējat aizstāvēt tomēr to savu jomu un tātad arī Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru?

I.Purne.

Nu, atkal jāsaka, ka šis finansēšanas avots ir ļoti jutīgs tieši VSAA – un tieši šī apstākļa dēļ. Ja mēs varam saskatīt kaut kādas iespējas šī budžeta ietvaros, tad šis finansēšanas avots ir diezgan jutīgs. Un valdība kopumā neatbalstīja to, ka mēs varētu paši šādas manipulācijas veikt tieši, ņemot vērā šo jutīgo jautājumu – pensiju budžetu. Es domāju, ka… nu, var būt, ka netika pienācīgi izvērtēta šī situācija, tāpēc šis jautājums pašreiz tiek risināts arī ar Sociālo un darba lietu komisijas starpniecību.

Sēdes vadītājs.

Paldies ministres kundzei par atbildēm. Paldies Bendrātes kundzei par jautājumiem.

Līdz ar to visi šodienas darba kārtības jautājumi ir izskatīti un jautājumu un atbilžu sēdi pasludinu par slēgtu.

Paldies.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!