• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts izglītības attīstības aģentūra: Par Eiropas Sociālā fonda līdzekļu apguvi izglītībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.11.2008., Nr. 171 https://www.vestnesis.lv/ta/id/183281

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts kontrole: Par Zilupes pašvaldības rīcību ar nekustamo īpašumu

Vēl šajā numurā

04.11.2008., Nr. 171

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts izglītības attīstības aģentūra: Par Eiropas Sociālā fonda līdzekļu apguvi izglītībā

 

Latvijas izglītības iestādes pilnībā, 100% apmērā izmantojušas Eiropas Sociālā fonda (ESF) līdzekļus, liecina Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) provizoriskie aprēķini. No 2004. līdz 2006.gadam izglītībai Latvijā tika piesaistīti 48,38 miljoni latu, ko veido ESF un Latvijas valsts publiskais finansējums. Valsts ir uzņēmusies papildu virssaistības vairāk nekā piecu miljonu latu apmērā.

Visā plānošanas perioda laikā tika noslēgti līgumi par 665 atklāto konkursu projektu īstenošanu un 18 nacionālo programmu projektu īstenošanu. Kopā administrēti 683 projekti. Tos izstrādājušas un īstenojušas dažādas mācību iestādes visā Latvijā: gan valsts, gan pašvaldību, gan privātas izglītības iestādes, t.sk. augstskolas, vispārējās un profesionālās izglītības mācību iestādes. Projektus īstenojušas arī sabiedriskas organizācijas, biedrības u.c. organizācijas. Projektu tematika bijusi daudzveidīga, taču pamatā tā vērsta uz izglītības satura un materiāli tehniskās bāzes modernizāciju un būtisku kvalitātes uzlabošanu, kā arī izglītības iestāžu prestiža celšanu.

Visaktīvākā projektu īstenotāja ir Rīgas Tehniskā universitāte – 87 projekti (apgūti 10,3 miljoni latu). Tai seko Latvijas Universitāte ar 52 projektiem (8,1 miljons latu) un Latvijas Lauksaimniecības universitāte ar 50 projektiem (3 miljoni latu).

Finansiāli visapjomīgākais atklāto konkursu projektu grupā bijis projekts “Studiju procesa modernizācija un kvalitātes uzlabošana spēkratu priekšmetu grupā”, ko īstenoja Latvijas Lauksaimniecības universitāte par 204 tūkstošiem latu. Savukārt finansiāli vismazākais projekts bija “Karjeras dienas Bebrenes Profesionālajā vidusskolā”, ko mācību iestāde īstenoja par 1237 latiem.

Finansējuma apguves dinamika norāda, ka visaktīvākais posms ESF līdzekļu apguvē bijis 2007. un 2008.gads. Galīgie aprēķini par Latvijā apgūtajiem ESF līdzekļiem 2004.–2006.gada plānošanas periodā būs zināmi decembrī.

Būtisks ES struktūrfondu līdzekļu pieaugums gaidāms nākamajā – 2007.–2013.gada periodā, kad Latvijai būs pieejami vairāk nekā 619 miljoni latu un VIAA administrēs gan ESF, gan Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzekļus izglītībā un zinātnē.

“Patlaban izglītības sektorā Latvijā ir visi priekšnoteikumi, lai veidotos pozitīva sadarbība Eiropas Savienības struktūrfondu apguvē: ir pieejams finansējums, mācību iestādēm ir nepieciešamība un uzņēmība attīstīties, un pieredzi esam uzkrājuši arī mēs – administrējošā iestāde, kas izvērtē, konsultē, iesaka un uzrauga. Prognozēju, ka šāda veiksmīga sadarbība turpināsies arī tuvākajos gados, kad Latvijai būs pieejami ievērojami lielāki līdzekļi izglītības un zinātnes attīstībai,” vērtē Valsts izglītības attīstības aģentūras direktore Dita Traidās.

Līdz 2010.gadam VIAA struktūrfondu vadībā plāno izvērtēt 540 ESF projektu pieteikumus, noslēgt līgumus un administrēt 900 struktūrfondu (ESF un ERAF) projektus un veikt vismaz 640 projektu pārbaudes projektu īstenošanas vietās.

 

Valsts izglītības attīstības aģentūras informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!