• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2008. gada 22. oktobra lēmums Nr. 107 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos Lieta Nr.1570/08/05/21 Par SIA "Sašķidrinātā naftas gāze" un SIA "Latvijas propāna gāze" apvienošanos". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.10.2008., Nr. 170 https://www.vestnesis.lv/ta/id/183169

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.108

Par tirgus dalībnieku apvienošanos
Lieta Nr.2600/08/06/17 Par SIA "Hansa Pharma" un SIA "L.BERGMANES APTIEKA" apvienošanos

Vēl šajā numurā

31.10.2008., Nr. 170

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 107

Pieņemts: 22.10.2008.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.107

Lēmuma publiskojamā versija

Rīgā 2008.gada 22.oktobrī (prot. Nr.46, 2.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Lieta Nr.1570/08/05/21

Par SIA “Sašķidrinātā naftas gāze” un SIA “Latvijas propāna gāze” apvienošanos

Konkurences padomē 06.06.2008. tika saņemts SIA “Latvijas propāna gāze” pilnvarotā pārstāvja ziņojums par SIA “Latvijas propāna gāze” un SIA “Sašķidrinātā naftas gāze” apvienošanos (turpmāk – Ziņojums).

Tika konstatēts, ka Ziņojums neatbilst Ministru kabineta 26.10.2004. noteikumos Nr.897 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos” (turpmāk – Noteikumi) noteiktajām prasībām. Konkurences padomē 26.06.2008. tika saņemta vēstule Nr.01-6/697 ar nepieciešamo informāciju, tādējādi par pilna Ziņojuma saņemšanas datumu uzskatāms 26.06.2008. Konkurences padome 18.07.2008. pieņēma lēmumu Nr.77 (prot. Nr.33, 5.§) par papildu izpētes uzsākšanu.

“Latvijas propāna gāze” ir sabiedrība ar ierobežotu atbildību, kas reģistrēta Latvijas Republikas Komercreģistrā ar vienoto reģistrācijas Nr.40003493561. Tās juridiskā adrese: Kurzemes prospekts 19, Rīga.

“Sašķidrinātā naftas gāze” ir sabiedrība ar ierobežotu atbildību, kas reģistrēta Latvijas Republikas Komercreģistrā ar vienoto reģistrācijas Nr.40003400909. Tās juridiskā adrese: Brīvības iela 155/1, Rīga.

Izvērtējot Ziņojumā sniegto un papildus iegūto informāciju, Konkurences padome 

konstatēja:

Apvienošanās dalībnieki

1. SIA “Latvijas propāna gāze” vienīgais dalībnieks ir Šveices akciju sabiedrība “Massonyx LTD”, kas reģistrēta saskaņā ar Šveices likumdošanu ar reģistrācijas Nr.CH-170.3.021.216-2. Tās galvenais darbības veids ir sašķidrinātās naftas gāzes apgādes vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība.

SIA “Sašķidrinātā naftas gāze” vienīgais dalībnieks ir SIA “Neste Latvija” un tās galvenais darbības veids ir sašķidrinātās naftas gāzes apgādes mazumtirdzniecība.

Apvienošanās veids

2. Saskaņā ar Konkurences likuma 15. panta pirmās daļas 3. punktu “tirgus dalībnieku apvienošanās ir tāds stāvoklis, kad viena vai vairākas fiziskas personas, kurām jau ir izšķiroša ietekme pār vienu vai vairākiem tirgus dalībniekiem, vai viens vai vairāki tirgus dalībnieki iegūst daļu vai visus cita tirgus dalībnieka vai citu tirgus dalībnieku aktīvus vai tiesības tos izmantot, vai tiešu vai netiešu izšķirošu ietekmi pār citu tirgus dalībnieku vai citiem tirgus dalībniekiem. Aktīvu vai to izmantošanas tiesību iegūšanu uzskata par apvienošanos, ja aktīvu vai to izmantošanas tiesību iegūšana palielina minēto aktīvu un tiesību ieguvēja tirgus daļu jebkurā konkrētajā tirgū”.

Saskaņā ar nodomu protokolu, kas 29.04.2008. noslēgts starp SIA “Latvijas propāna gāze” un SIA “Sašķidrinātā naftas gāze”, SIA “Latvijas propāna gāze” iegādājas SIA “Sašķidrinātā naftas gāze” aktīvus – autogāzes uzpildes stacijas (to tehnoloģisko aprīkojumu, tvertnes sadzīves gāzes glabāšanai un citu kustamu mantu) un tiesības slēgt nomas līgumus ar SIA “Neste Latvija” par to zemesgabalu nomu, uz kuriem uzstādītas minētās uzpildes stacijas.

Tādējādi minētais darījums atbilst Konkurences likuma 15. panta pirmās daļas 3. punktā noteiktajam apvienošanās veidam – cita tirgus dalībnieka aktīvu iegūšana.

Ziņojuma iesniegšanas pienākums

3. Saskaņā ar Konkurences likuma 15. panta otro daļu “tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem veidiem, pirms apvienošanās iesniedz Konkurences padomei pilnu ziņojumu, ja apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā Latvijas teritorijā ir bijis ne mazāks par 25 miljoniem latu”.

Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju SIA “Latvijas propāna gāze” neto apgrozījums Latvijas teritorijā 2007. gadā bija 24 952 455 lati, SIA “Sašķidrinātā naftas gāze” neto apgrozījums, ko veido aktīvu izmantošana Latvijas teritorijā 2007. gadā, bija 1 366 509 lati. Līdz ar to apvienošanās dalībnieku kopējais neto apgrozījums Latvijas teritorijā 2007. gadā bija 26 318 064 lati, un tas pārsniedz 25 miljonu latu.

Tādējādi izpildās Konkurences likuma 15. panta otrajā daļa paredzētais kritērijs un SIA “Latvijas propāna gāze” pirms apvienošanās bija pienākums iesniegt ziņojumu Konkurences padomē.

Konkrēto tirgu noteikšana

4. Saskaņā ar Konkurences likuma 1. panta 4. punktu “konkrētais tirgus ir konkrētās preces tirgus, kas izvērtēts saistībā ar konkrēto ģeogrāfisko tirgu”. Atbilstoši Konkurences likuma 1. panta 5. punktam “konkrētās preces tirgus ir noteiktas preces tirgus, kurā ietverts arī to preču kopums, kuras var aizstāt šo noteikto preci konkrētajā ģeogrāfiskā tirgū, ņemot vērā pieprasījuma un piedāvājuma aizstājamības faktoru, preču pazīmes un lietošanas īpašības” un atbilstoši Konkurences likuma 1. panta 3. punktam “konkrētais ģeogrāfiskais tirgus ir ģeogrāfiskā teritorija, kurā konkurences apstākļi konkrētās preces tirgū ir pietiekami līdzīgi visiem šā tirgus dalībniekiem, un tādēļ šo teritoriju var nošķirt no citām teritorijām”.

Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju SIA “Latvijas propāna gāze” iegādājas SIA “Sašķidrinātā naftas gāze” aktīvus, kas saistīti ar autogāzes mazumtirdzniecību, tādējādi šīs apvienošanās rezultātā primāri ietekmējot autogāzes mazumtirdzniecības tirgu.

Sašķidrināto naftas gāzi, kas rodas kā naftas produktu ražošanas blakus produkts, izmanto gan kā automobiļu degvielu, gan kā kurināmo ražošanas procesiem, apkurei un sadzīvē. Akcizēto sašķidrinātās naftas gāzi izmanto kā automobiļu degvielu un to pieņemts saukt par autogāzi. Ņemot vērā agrāk izdarītos secinājumus un Konkurences padomes iepriekš pieņemto lēmumu1, šajā lietā konkrētās preces tirgus ir autogāzes mazumtirdzniecības tirgus.

Apvienošanās ietvaros SIA “Sašķidrinātā naftas gāze” saistībā ar autogāzes mazumtirdzniecību nodod SIA “Latvijas propāna gāze” aktīvus, kas atrodas Rīgā, Daugavpilī, Jūrmalā un Cēsīs. Konkrētie ģeogrāfiskie tirgi tiek noteikti: Rīgas pilsēta un tās tuvākā apkārtne, Daugavpils pilsēta un tās tuvākā apkārtne, Cēsu pilsēta un tās tuvākā apkārtne.

Nosakot ģeogrāfisko tirgu, Jūrmalas pilsēta, tika ņemts vērā, ka gāzes uzpildes stacijas Slokas ielā 46, Jūrmalā, kura pieder SIA “Latvijas propāna gāze”, pakalpojumus izmanto galvenokārt Jūrmalas korporatīvie klienti un gāzes uzpildes stacijas Viestura ielā 21, Jūrmalā, kura pieder SIA “Sašķidrinātā naftas gāze”, pakalpojumus izmanto individuālie klienti, kuri iebrauc un/vai izbrauc no Jūrmalas. Lai izmantotu minēto gāzes uzpildes staciju pakalpojumus, ir jāiebrauc Jūrmalas administratīvajā teritorijā un patērētājiem, kuri nedzīvo Jūrmalas pilsētā, ir nepieciešams iegādāties iebraukšanas karti par maksu, kas savukārt patērētājiem rada neērtības. Liela daļa Jūrmalas iedzīvotāju strādā Rīgā vai Rīgas rajonā un virzienā uz Rīgu un atpakaļ izmanto valsts nozīmes autoceļu A10 Rīga–Ventspils, kā arī gāzes uzpildes staciju, kas izvietotas pie valsts nozīmes autoceļa A10 posmā, kas atrodas starp Lielupi un Rīgas pilsētas K. Ulmaņa gatves un Lielirbes ielas krustojumu, pakalpojumus. Ņemot vērā minēto, Konkurences padome konstatē, ka konkrētais ģeogrāfiskais tirgus ir Jūrmalas administratīvā teritorija, kurā abu minēto gāzes uzpildes staciju pakalpojumu saņemšanai nepieciešama iebraukšanas atļauja un valsts nozīmes autoceļš A10 Rīga–Ventspils posmā no Jūrmalas administratīvās robežas līdz Rīgas pilsētas K. Ulmaņa gatves un Lielirbes ielas krustojumam (turpmāk – Jūrmala).

Ņemot vērā iepriekš minēto, šajā lietā tiek definēti 4 konkrētie tirgi:

– autogāzes mazumtirdzniecības tirgus Rīgas pilsētā un tās tuvākajā apkārtnē;

– autogāzes mazumtirdzniecības tirgus Daugavpils pilsētā un tās tuvākajā apkārtnē;

– autogāzes mazumtirdzniecības tirgus Jūrmalā;

– autogāzes mazumtirdzniecības tirgus Cēsu pilsētā un tās tuvākajā apkārtnē.

Pēc apvienošanās SIA “Sašķidrinātā naftas gāze” nedarbosies nevienā no iepriekš minētajiem konkrētajiem autogāzes mazumtirdzniecības tirgiem.

Apvienošanās ietekmes izvērtēšana

5. Pamatojoties uz lietas izpētes ietvaros iegūto informāciju, tika konstatēts, ka autogāzes mazumtirdzniecības tirgū Rīgas pilsētā un tās tuvākajā apkārtnē darbojas 15 tirgus dalībnieki. SIA “Latvijas propāna gāze” pieder 8 gāzes uzpildes stacijas, SIA “Sašķidrinātā naftas gāze” – 8, SIA “LUKoil Baltija R” – 11, SIA “EKO GĀZE” – 5, SIA “Latvija Statoil” – 8, SIA “KUBS E” – 5 un pārējiem tirgus dalībniekiem – pa vienai gāzes uzpildes stacijai. Minēto tirgus dalībnieku darbības rezultāti atspoguļoti 1. un 1.a tabulā.

1. tabula

Komercsabiedrība

2005. gads

2006. gads

2007. gads

Apjoms (litros)

%

Apjoms (litros)

%

Apjoms (litros)

%

SIA “Latvijas propāna gāze”

(*)

(*)

<20

(*)

(*)

<10

(*)

(*)

<20

SIA “Sašķidrinātā naftas gāze”

(*)

(*)

<30

(*)

(*)

<30

(*)

(*)

<20

SIA “Aparts”

(*)

(*)

<10

(*)

(*)

<1

(*)

(*)

<1

SIA “KUBS E”

(*)

(*)

<20

(*)

(*)

<20

(*)

(*)

<10

SIA “Latvija Statoil”

(*)

(*)

<10

(*)

(*)

<10

(*)

(*)

<10

SIA “Kalna krogs”

(*)

(*)

<10

(*)

(*)

<10

(*)

(*)

<1

SIA “EKO GĀZE”

(*)

(*)

<10

(*)

(*)

<20

SIA “Pro gāze auto”

(*)

(*)

<1

SIA “MERAPI”

(SIA ,ES GĀZE”)

(*)

(*)

<10

(*)

(*)

<10

(*)

(*)

<1

SIA “Tiltiņš pluss”

(*)

(*)

<1

(*)

(*)

<1

SIA “SILL”

(*)

(*)

<1

(*)

(*)

<1

(*)

(*)

<1

SIA “PS GĀZE”

(*)

(*)

<10

(*)

(*)

<10

(*)

(*)

<10

SIA “PLUSS 1

(*)

(*)

<10

(*)

(*)

<10

(*)

(*)

<10

SIA “Massory LTD”

(*)

(*)

<10

(*)

(*)

<10

(*)

(*)

<10

SIA “LUKoil Baltija R”

(*)

(*)

<30

(*)

(*)

<30

(*)

(*)

<30

Kopā

(*)

100

(*)

100

(*)

100

 

1.a tabula

Komercsabiedrība

2005. gads

2006. gads

2007. gads

Apjoms (litros)

%

Apjoms (litros)

%

Apjoms (litros)

%

SIA “Latvijas propāna gāze”

(*)

(*)

<20

(*)

(*)

<20

(*)

(*)

<20

SIA “Sašķidrinātā naftas gāze”

(*)

(*)

<30

(*)

(*)

<20

(*)

(*)

<20

SIA “Aparts”

(*)

(*)

<1

(*)

(*)

<1

(*)

(*)

<1

SIA “KUBS E”

(*)

(*)

<20

(*)

(*)

<10

(*)

(*)

<10

SIA “Latvija Statoil”

(*)

(*)

<10

(*)

(*)

<10

(*)

(*)

<10

SIA “Kalnakrogs”

(*)

(*)

<1

(*)

(*)

<1

(*)

(*)

<1

SIA “EKO GĀZE”

(*)

(*)

<20

(*)

(*)

<20

SIA “Pro gāze auto”

(*)

(*)

<1

SIA “MERAPI”

(SIA “ES GĀZE”)

(*)

(*)

<10

(*)

(*)

<10

(*)

(*)

<1

SIA “Tiltiņš pluss”

(*)

(*)

<1

(*)

(*)

<1

SIA “SILL”

(*)

(*)

<10

(*)

(*)

<1

(*)

(*)

<1

SIA “PS GĀZE”

(*)

(*)

<10

(*)

(*)

<10

(*)

(*)

<10

SIA “PLUSS 1

(*)

(*)

<10

(*)

(*)

<10

(*)

(*)

<10

SIA “Massory LTD”

(*)

(*)

<10

(*)

(*)

<10

(*)

(*)

<10

SIA “LUKoil Baltija R”

(*)

(*)

<30

(*)

(*)

<30

(*)

(*)

<30

Kopā

(*)

100

(*)

100

(*)

100

Izanalizējot 1. tabulā iegūtos datus, Konkurences padome konstatēja, ka autogāzes mazumtirdzniecības tirgū Rīgas pilsētā un tās tuvākajā apkārtnē SIA “Latvijas propāna gāze” pēdējo trīs gadu laikā ir bijusi viena no lielākajām tirgus dalībniecēm un tās tirgus daļa pēc apjoma vidēji bija ap (*) (<20%) (pēc apgrozījuma – ap (*) (<20%)) un SIA “Sašķidrinātā naftas gāze” tirgus daļa pēc apjoma vidēji bija ap (*) (<30%) (pēc apgrozījuma – ap (*) (<20%)). Apvienojoties SIA “Latvijas propāna gāze” kopējā tirgus daļa gan pēc apjoma, gan pēc apgrozījuma būs ap (*) (<40%) šajā konkrētajā tirgū. Pārējo komercsabiedrību tirgus daļas ir ļoti dažādas. Nākamais lielākais konkurents ar tirgus daļu pēc apjoma ap (*) (<30%) (pēc apgrozījuma – ap (*) (<30%)) ir SIA “LUKoil Baltija R”. Pārējo konkurentu tirgus daļa gan pēc apjoma, gan pēc apgrozījuma nepārsniedz (*) (<20%).

SIA “LUKoil Baltija R”, SIA “Latvija Statoil”, SIA “PS GĀZE”, SIA “RusLatNafta” un SIA “INTER GAZ MT” uzskata, ka minēto komercsabiedrību apvienošanās rezultātā nostiprināsies SIA “Latvijas propāna gāze” pozīcijas Rīgā un tās tuvākajā apkārtnē. Vērtējot autogāzes mazumtirdzniecības tirgu Latvijā, redzams, ka pats tirgus ir salīdzinoši neliels gan pēc apjoma, gan pēc apgrozījuma latos un pēdējos divos gados šajā tirgū ir vērojama tendence samazināties pārdotajiem apjomiem. “(..) Konkurence autogāzes mazumtirdzniecības tirgū varētu nedaudz samazināties, tomēr tam nebūtu būtiska ietekme, jo SIA “Sašķidrinātā naftas gāze” ir neliels tirgus spēlētājs” (SIA “Latvija Stat­oil” 08.07.2008 vēstule Nr.CS003127/108).

Ņemot vērā iepriekš minēto, Konkurences padome secina, ka autogāzes mazumtirdzniecības tirgū Rīgā un tās tuvākajā apkārtnē darbojas pietiekoši liels konkurentu skaits un konkrētā apvienošanās neradīs šķēršļus jaunu tirgus dalībnieku ienākšanai konkrētajā tirgū. SIA “Latvijas propāna gāze”, iegādājoties SIA “Sašķidrinātā naftas gāze” aktīvus, konkrētajā tirgū neradīs dominējošo stāvokli un netiks būtiski samazināta konkurence.

6. Autogāzes mazumtirdzniecības tirgū Daugavpils pilsētā un tās tuvākajā apkārtnē darbojas 5 tirgus dalībnieki, kuru darbības rezultāti atspoguļoti 2. un 2.a tabulā. Autogāzes mazumtirdzniecības tirgū Daugavpils pilsētā un tās tuvākajā apkārtnē SIA “INTER GAZ MT” pieder 2 gāzes uzpildes stacijas, SIA “Latvijas propāna gāze”, SIA “Sašķidrinātā naftas gāze”, SIA “LUKoil Baltija R” un SIA “RusLatNafta” – pa vienai gāzes uzpildes stacijai.

2. tabula

Komercsabiedrība

2005. gads

2006. gads

2007. gads

Apjoms (litros)

%

Apjoms (litros)

%

Apjoms (litros)

%

SIA “Sašķidrinātā naftas gāze”

(*)

(*)

<10

SIA “Latvijas propāna gāze”

(*)

(*)

>50

(*)

(*)

<30

(*)

(*)

<40

SIA “INTER GAZ MT”

(*)

(*)

>50

(*)

(*)

<40

SIA “RusLatNafta”

(*)

(*)

<10

(*)

(*)

<10

(*)

(*)

<10

SIA “LUKoil Baltija R”

(*)

(*)

<40

(*)

(*)

<30

(*)

(*)

<30

Kopā

(*)

100

(*)

100

(*)

100

2.a tabula

Komercsabiedrība

2005. gads

2006. gads

2007. gads

Apjoms (litros)

%

Apjoms (litros)

%

Apjoms (litros)

%

SIA “Sašķidrinātā naftas gāze”

(*)

(*)

<10

SIA “Latvijas propāna gāze”

(*)

(*)

>50

(*)

(*)

<30

(*)

(*)

<30

SIA “INTER GAZ MT”

(*)

(*)

>50

(*)

(*)

>40

SIA “RusLatNafta”

(*)

(*)

<10

(*)

(*)

<10

(*)

(*)

<10

SIA “LUKoil Baltija R”

(*)

(*)

>40%

(*)

(*)

<30

(*)

(*)

<30

Kopā

(*)

100

(*)

100

(*)

100

Izvērtējot autogāzes mazumtirdzniecības tirgu Daugavpils pilsētā un tās tuvākajā apkārtnē, tika konstatēts, ka SIA “Latvijas propāna gāze” 2005. gadā ir bijusi dominējošā stāvoklī ((*) (>50%) tirgus daļa pēc apjoma un (*) (>50%) pēc apgrozījuma), bet 2007. gadā attiecīgi – (*) (<40%) pēc apjoma un (*) (<30%) pēc apgrozījuma. Ņemot vērā iepriekš minēto, secināms, ka, ienākot jauniem tirgus dalībniekiem, piemēram, SIA “INTER GAZ MT” (2007. gadā tirgus daļa pēc apjoma (*) (<40%) un pēc apgrozījuma – (*) (>40%)), SIA “Latvijas propāna gāze” zaudēja savu dominējošo stāvokli šajā konkrētajā tirgū. Tā kā SIA “Sašķidrinātā naftas gāze”, kura sākusi darboties 2007. gadā autogāzes mazumtirdzniecības tirgū Daugavpilī, bija mazas tirgus daļas (gan pēc apjoma, gan pēc apgrozījuma ap (*) (<10%)), tad apvienošanās rezultātā neradīsies un nenostiprināsies dominējošais stāvoklis, un netiks būtiski samazināta konkurence autogāzes mazumtirdzniecības tirgū Daugavpilī un tās tuvākajā apkārtnē.

7. Autogāzes mazumtirdzniecības tirgū Cēsu pilsētā un tās tuvākajā apkārtnē darbojas SIA “Sašķidrinātā naftas gāze”, kurai pieder viena gāzes uzpildes stacija.

Ņemot vērā to, ka autogāzes mazumtirdzniecības tirgū Cēsu pilsētā un tās tuvākajā apkārtnē darbojas tikai SIA “Sa­šķidrinātā naftas gāze”, tika konstatēts, ka viena tirgus dalībnieka SIA “Sašķidrinātā naftas gāze” vietā ienāk cits tirgus dalībnieks – SIA “Latvijas propāna gāze”, kurš teorētiski pārņem tirgus daļu šajā tirgū, nemainoties tirgus struktūrai.

8. Autogāzes mazumtirdzniecības tirgū Jūrmalā 2005., 2006. un 2007. gadā darbojās 5 komercsabiedrības, kuru darbības rezultāti atspoguļoti 3. un 3.a tabulā. Autogāzes mazumtirdzniecības tirgū Jūrmalā 2008. gadā SIA “Latvijas propāna gāze”, SIA “EKO GĀZE”, SIA “Statoil Latvija” SIA “Kubs E” pieder pa vienai gāzes uzpildes stacijai, SIA “Sašķidrinātā naftas gāze” pieder 2 gāzes uzpildes stacijas.

3. tabula

Komercsabiedrība

2005. gads

2006. gads

2007. gads

Apjoms (litros)

%

Apjoms (litros)

%

Apjoms (litros)

%

SIA “Sašķidrinātā naftas gāze”

(*)

(*)

<40

(*)

(*)

<30

(*)

(*)

<30

SIA “Latvijas propāna gāze”

(*)

(*)

<30

(*)

(*)

<20

(*)

(*)

<20

SIA “Kubs E”

(*)

(*)

<40

(*)

(*)

<40

(*)

(*)

<30

SIA “Statoil Latvija

(*)

(*)

(*)

(*)

SIA “EKO GĀZE”

(*)

(*)

<20

(*)

(*)

<30

Kopā

(*)

100

(*)

100

(*)

100

 

3.a tabula

Komercsabiedrība

2005. gads

2006. gads

2007. gads

Apgrozījums (latos)

%

Apgrozījums (latos)

%

Apgrozījums (latos)

%

SIA “Sašķidrinātā naftas gāze”

(*)

(*)

<40

(*)

(*)

<30

(*)

(*)

<30

SIA “Latvijas propāna gāze”

(*)

(*)

<30

(*)

(*)

<20

(*)

(*)

<20

SIA “Kubs E

(*)

(*)

<40

(*)

(*)

<40

(*)

(*)

<30

SIA “Statoil Latvija”

(*)

(*)

<10

(*)

(*)

<10

SIA “EKO GĀZE”

(*)

(*)

<30

(*)

(*)

<30

Kopā

(*)

100

(*)

100

(*)

100

Izvērtējot autogāzes mazumtirdzniecības tirgu Jūrmalā, tika konstatēts, ka 2005. gadā SIA “Sašķidrinātā naftas gāze” un SIA “Latvijas propāna gāze” ir ievērojami lielākas tirgus daļas nekā 2006. gadā, bet 2007. gadā šajā tirgū SIA “Sašķidrinātā naftas gāze” tirgus daļa pēc apjoma un pēc apgrozījuma ir ap (*) (<30%) un SIA “Latvijas propāna gāze” – ar tirgus daļu gan pēc apjoma, gan pēc apgrozījuma ap (*) (<20%). Nākošajiem lielākajiem tirgus dalībniekiem SIA “Kubs E” un SIA “EKO GĀZE” šajā tirgū tirgus daļa gan pēc apjoma, gan pēc apgrozījuma ir ap (*) (<30%).

Apvienošanās gadījumā SIA “Latvijas propāna gāze” tirgus daļa gan pēc apjoma, gan pēc apgrozījuma būs ap (*) (>40%). SIA “Kubs E” 2005. un 2006. gadā šajā tirgū ir vislielākais apgrozījums, bet 2007. gadā tā savu darbību K. Ulmaņa gatvē 129 pārtrauca, attiecīgi radot pārējiem šā tirgus dalībniekiem iespējas palielināt savas tirgus daļas, kā arī lielākajiem tirgus dalībniekiem apvienojoties nostiprināt tirgus varu. Ņemot vērā iepriekš minēto, tiek secināts, ka SIA “Latvijas propāna gāze” un SIA “Sašķidrinātā naftas gāze” apvienošanās gadījumā SIA “Latvijas propāna gāze” radīsies dominējošais stāvoklis un tiks būtiski samazināta konkurence autogāzes mazumtirdzniecības tirgū Jūrmalā.

9. Konkurences likuma 16. panta trešā daļa nosaka, ka “Konkurences padome ar lēmumu aizliedz apvienošanos, kuras rezultātā rodas vai nostiprinās dominējošais stāvoklis vai var tikt būtiski samazināta konkurence jebkurā konkrētajā tirgū. Konkurences padome ir tiesīga atļaut šādu apvienošanos, nosakot tirgus dalībniekam saistošus noteikumus, kuri novērš apvienošanās sekas attiecībā uz konkurenci”. Lai novērstu iespēju, ka SIA “Latvijas propāna gāze” apvienojoties ar SIA “Sašķidrinātā naftas gāze”, rastos dominējošais stāvoklis un tiktu būtiski samazināta konkurence, Konkurences padome konstatē, ka apvienošanās atļaujama tikai ar saistošu noteikumu, aizliedzot SIA “Latvijas propāna gāze” iegādāties SIA “Sašķidrinātā naftas gāze” aktīvus Jūrmalā – Viestura ielā Nr.21.

Ņemot vērā minēto, Konkurences padome 03.10.2008. vēstulē Nr.2703 uzaicināja SIA “Latvijas propāna gāze” pārstāvi iepazīties ar lietu Nr.1570/08/05/21, izteikt savu viedokli un argumentus, tai skaitā par tiesiskā pienākuma noteikšanu šajā lietā. SIA “Latvijas propāna gāze” pilnvarotais pārstāvis 06.10.2008. iepazinās ar lietu Nr.1570/08/05/21.

SIA “Latvijas propāna gāze” viedokļu un argumentu analīze

10. Konkurences padome saņēma SIA “Latvijas propāna gāze” 14.10.2008. vēstuli Nr.01-6/1531, kurā norādīts, ka:

1) “(..) Konkurences padome ir tikai daļēji ņēmusi vērā mūsu uzņēmuma iepriekš izteiktos apsvērumus par konkrētā degvielas tirgus noteikšanu, tādēļ izdarītie secinājumi nav pareizi. Ņemot vērā galveno transporta plūsmu Jūrmalas pilsētā vērtējamais darījums neietekmēs konkurenci autogāzes tirgū Jūrmalā”.

Konkurences padome norāda, ka:

– autogāzes mazumtirdzniecības tirgus Jūrmalā ir noteikts, ievērojot Konkurences likuma 1. panta 3., 4. un 5. punktu,

– Konkurences padome ir ņēmusi vērā Ziņojuma 1.1.4. punktā norādīto, ka “aplūkojot Jūrmalas tirgu jāņem vērā arī transportlīdzekļu plūsma no Rīgas virzienā uz Jūrmalu un otrādi, konkrētajā tirgū iekļaujot vēl vismaz 3 uzpildes stacijas, kas izvietotas gar šo maršrutu”. Konkurences padome, nosakot konkrēto tirgu: autogāzes mazumtirdzniecības tirgu Jūrmalā, ņēma vērā tirgus dalībniekus, kas darbojās Jūrmalas pilsētas ģeogrāfiskajā teritorijā, kā arī tirgus dalībniekus, kuru gāzes uzpildes stacijas izvietotas pie valsts nozīmes autoceļa A10 posmā no Jūrmalas pilsētas administratīvās robežas līdz Rīgas pilsētas K. Ulmaņa gatves un Lielirbes ielas krustojumam (kur darbojās 3 tirgus dalībnieki – SIA “Kubs E”, SIA “Statoil Latvija” un SIA “EKO GĀZE”). Konkurences padome ņēma vērā arī faktu, ka SIA “Kubs E” 2007. gada maijā (SIA “Kubs E” 05.08.2008. vēstule) ir pārtraucis savu darbību gāzes uzpildes stacijā K. Ulmaņa gatvē 129.

Nosakot tirgus daļas, tika ņemts vērā tirgus dalībnieku apgrozījums 2005., 2006. un 2007. gadā.

Vienlaicīgi SIA “Latvijas propāna gāze” minētajā vēstulē norāda, ka Konkurences padomes noteiktais tiesiskais pienākums neietekmēs citu darījuma aktīvu pirkumu.

2) “(..) Kopumā šis darījums tikai sekmēs konkurenci, jo ļaus SIA “Latvijas propāna gāze” Rīgas pilsētā un tās apkaimē veiksmīgāk konkurēt ar SIA “Inter Gaz”, kura īpaši kā vairumtirgotājs šajā tirgū ir bijusi ievērojami labākā stāvoklī”.

Konkurences padome secina, ka minētais arguments attiecās uz apvienošanās darījumu kopumā, bet nav vērtējams kā apstāklis, kas sekmētu konkurenci autogāzes mazumtirdzniecības tirgū Jūrmalā.

Ņemot vērā minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8. panta pirmās daļas 5. punktu, 15. panta pirmās daļas 3. punktu un otro daļu un 16. panta otro un trešo daļu, Konkurences padome 

nolēma:

1. atļaut SIA “Latvijas propāna gāze” un SIA “Sašķidrinātā naftas gāze” apvienošanos, kuras rezultātā SIA “Latvijas propāna gāze” iegūst SIA “Sašķidrinātā naftas gāze” aktīvus Rīgā – Mūkusalas ielā 73, Dārzciema ielā 72, Buļļu ielā 2a, Duntes ielā 13, Krasta ielā 93, Šampētera ielā 180, Brīvības ielā 253/255 un Brīvības ielā 386; Cēsīs – Valmieras ielā 4; un Daugavpilī – Dostojevska ielā 6,

2. aizliegt SIA “Latvijas propāna gāze” iegādāties SIA “Sašķidrinātā naftas gāze” aktīvus Jūrmalā – Viestura ielā Nr.21.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8. panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.

 

(*) – Ierobežotas pieejamības informācija.

1 Konkurences padomes 2003. gada 26. septembra lēmums Nr.44, lieta Nr.393/03/05/06 “Par SIA “Massonyx Ltd” ziņojumu par apvienošanos”, Latvijas Vēstnesis, 2003. gada 7. oktobris, Nr.138 (2903).

Konkurences padomes priekšsēdētāja v.i. R.Jonītis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!