• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ES tiešo maksājumu avansa izmaksām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.10.2008., Nr. 169 https://www.vestnesis.lv/ta/id/183129

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

30.10.2008., Nr. 169

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ES tiešo maksājumu avansa izmaksām

 

16.oktobrī Lauku atbalsta dienests (LAD) sāka papildu valsts tiešo maksājumu (PVTM) par pienu avansa izmaksu pilnā apmērā. 17 000 lauksaimnieku izmaksāti vairāk nekā 12,9 miljoni latu.

Šo atbalstu maksā lauksaimniekiem, kuri atbilst saņemšanas nosacījumiem, par 2006./2007. piena kvotas gadā izpildīto un no restrukturizācijas rezerves piešķirto piena kvotu. PVTM likme par vienu atbalsta tiesīgu tonnu piena 2008.gadā ir 23,68 lati.

Ņemot vērā Eiropas Komisijas lēmumu un Zemkopības ministrijas saskaņojumu, 27.oktobrī LAD sāka arī vienotā platību maksājuma (VPM) avansa 50% apmērā izmaksu par 2008.gada sezonā iesniegtajiem atbalsta pieteikumiem.

VPM ir vienots maksājums par lauksaimniecībā izmantojamo zemi, kas uzturēta labā lauksaimniecības un vides stāvoklī, kā arī atbilst atbalsta saņemšanas nosacījumiem. VPM pilna atbalsta likme 2008.gadā ir 33,52 Ls/ha.

ES normatīvie akti paredz, ka atbalsta likmes gala apmērs var tikt proporcionāli samazināts, ja pēc visu administratīvo pārbaužu veikšanas tiek konstatēts kopējās attaisnotās platības pārsniegums. 2008.gada pieteikumu sezonā kopumā tika iesniegti 71 411 VPM atbalsta pieteikumi ar kopējo deklarēto platību 1 566 048 ha, kas par 6% pārsniedz kopējo attaisnotās platības apmēru.

Saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto atbalsta izmaksas kārtību avansa maksājumus veic par pieteikumiem, kuriem ir pabeigtas visas administratīvās un fiziskās kontroles. Līdz ar to pieteikumu apmaksas laiku būtiski ietekmē lauksaimnieku precizitāte, deklarējot apsaimniekotās platības, un gadījumos, kad tiek konstatētas neprecizitātes, to atrisināšana. Lai laikus izvairītos no datu neprecizitātes vai drukas kļūdām un citām neatbilstībām, lauksaimniekiem bija iespēja pieteikumus 2008.gadā aizpildīt un iesniegt elektroniski LAD izveidotajā Elektroniskās pieteikšanās sistēmā (EPS). EPS lietotāju brīdināja par konstatētajām nesakritībām, lai tās varētu nekavējoties labot, līdz ar to šiem iesniegumiem būtiski samazinās laiks atbalsta izmaksai nepieciešamo kontroļu veikšanai un tiek nodrošināta iespēja pirmajiem saņemt avansa maksājumus. Saskaņā ar ES un Latvijas nacionālajos normatīvajos aktos noteikto atbalsta izmaksas kārtību gala atbalsts par platībām par 2008.gada sezonā iesniegtajiem atbalsta pieteikumiem ir jāizmaksā līdz 2009.gada 30.jūnijam.

Lēmumu par platību maksājumu piešķiršanu lauksaimnieki saņems pa pastu pēc tam, kad par platību maksājumu iesniegumiem tiks veikts atbalsta gala aprēķins, ņemot vērā visas veiktās pārbaudes un arī pārkāpumus, ja tādi būs konstatēti.

 

LAD Sabiedrisko attiecību sektors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!