• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par nabadzības un sociālās atstumtības izskaušanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.10.2008., Nr. 168 https://www.vestnesis.lv/ta/id/183041

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

29.10.2008., Nr. 168

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par nabadzības un sociālās atstumtības izskaušanu

 

Saistībā ar Starptautisko nabadzības izskaušanas dienu ministri no visām ES dalībvalstīm tiekas augsta līmeņa sanāksmē, kas veltīta cīņai pret nabadzību un sociālās integrācijas veicināšanai. 2010.gads Eiropā būs veltīts nabadzības un sociālās atstumtības izskaušanai, un sanāksme, kas 16.oktobrī notika Marseļā, Francijā, ir pirmais solis ceļā uz priekšdarbiem, ko veiks visā Eiropā. NVO, pašvaldības un ikviens, kas ir iesaistīts cīņā pret atstumtību, ir aicināts piedalīties kampaņā. Iniciatīvai paredzētais budžets būs vismaz 26 miljoni eiro, ieskaitot 17 miljonus eiro no ES finansējuma.

Sociālo lietu komisārs Vladimirs Špidla uzskata: “Eiropa ir viens no bagātākajiem reģioniem pasaulē, taču 78 miljoni eiropiešu dzīvo uz nabadzības sliekšņa. Tas nekādi nav pieņemami! Mums jāveic vēl vairāk, lai mainītu mūsu idejisko ievirzi. ES, valstu valdība un pilsoņi kopā spēj izšķirīgi ietekmēt nabadzības izskaušanu, un tas ir jāpanāk. Astoņus gadus pēc tam, kad tika pieņemta Eiropas pirmā sociālā integrācijas stratēģija, ir laiks no jauna apstiprināt ES apņemšanos ceļā uz šo mērķi. Pasākumi, kas 2010.gadā norisināsies visā ES, radīs priekšstatu par nabadzības un atstumtības atšķirīgajām iezīmēm Eiropā un raisīs nozīmīgas pārrunas par to, kā labāk atrisināt šo problēmu.”

Eiropas gada 2010 mērķis ir:

• atzīt atstumtu cilvēku tiesības un iespējas aktīvi piedalīties sabiedrības dzīvē;

• uzsvērt, ka ikvienam sabiedrības loceklim jācīnās pret nabadzību;

• veicināt sociālo kohēziju un izplatīt informāciju par veiksmīgu integrācijas praksi;

• nostiprināt visu ietekmīgāko politiskas veidotāju apņemšanos efektīvāk rīkoties.

ES 78 miljoni cilvēku jeb 16% no tās iedzīvotājiem un 19% bērnu patlaban dzīvo uz nabadzības sliekšņa. Atbilstīgi ES saskaņotai definīcijai uzskata, ka cilvēki atrodas uz nabadzības riska sliekšņa, ja šo personu ienākums nepārsniedz 60% no vidējā mājsaimniecības ienākuma attiecīgajā valstī. Kā liecina neseni dati, 2004.gadā bija 23,5 miljoni pilsoņu, kuri iztika ar mazāk nekā 10 eiro dienā.

Jaunākie “Eurobarometer” dati liecina, ka eiropieši nabadzību uzskata par izplatītu problēmu. Cilvēki apzinās, ka katrs trešais ES iedzīvotājs (29%) tuvākajā apkārtnē dzīvo nabadzīgi, bet katrs desmitais ir nonācis galējā nabadzībā.

Kopš ES 2000.gadā dalībvalstu politikas virzienu koordinēšanai sāka izmantot atvērtu koordinācijas metodi, lai risinātu nabadzības un sociālās atstumtības problēmu, 27 dalībvalstis pašlaik ir izstrādājušas daudzgadu nacionālos rīcības plānus. Pirms 2000.gada šādas stratēģijas bija tikai trijās dalībvalstīs.

ES iesaistīšanās labvēlīgi ietekmē augstu standartu, kura pamatā ir kopīgi saskaņoti mērķi, bet tajā pašā laikā katra dalībvalsts var īstenot paredzētos valsts politikas virzienus. Turklāt 10% no ES budžeta patlaban ir paredzēti Eiropas Sociālajam fondam (ESF), no kura apmēram 10 miljardus eiro katru gadu visās dalībvalstīs iegulda cilvēku prasmju uzlabošanai.

Ministru sanāksme, kas notika 16.oktobrī, ir turpinājums 7.ikgadējai apaļā galda diskusijai par nabadzību un sociālo atstumtību, kuru 2008.gada 15. un 16.oktobrī organizēja Eiropas Komisija kopā ar prezidentvalsti Franciju. Sanāksmes mērķis bija iesaistīt dažādas personas, kas darbojas šajā jomā, un veicināt dialogu par sociālo integrāciju. Šā gada pasākumā uzmanība tika pievērsta nesenajam Komisijas ieteikumam valstu valdībām par aktīvas integrācijas stratēģijām.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!