• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts kontrole: Par bezdarbnieka pabalsta piešķiršanu un aprēķināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.10.2008., Nr. 167 https://www.vestnesis.lv/ta/id/182992

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

28.10.2008., Nr. 167

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts kontrole: Par bezdarbnieka pabalsta piešķiršanu un aprēķināšanu

 

Labklājības ministrija (LM), veidojot valsts sociālās apdrošināšanas politiku un izstrādājot normatīvos aktus, nepietiekami uzrauga un izvērtē šo normatīvo aktu piemērošanu, tādējādi pieļaujot valsts budžeta līdzekļu neefektīvu un nepamatotu izlietojumu.

Valsts kontrole (VK) atklāja, ka valsts budžeta līdzekļu Ls 3 715 348 apmērā izlietojums iemaksām par personām, kuras ir nodarbinātas un vienlaikus saņem bērna kopšanas pabalstu, neatbilst pašas ministrijas izstrādātā likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” mērķim, kas ir nodrošināt personai apdrošināšanas stāžu laikā, kad persona nav nodarbināta sakarā ar bērna kopšanu.

LM izstrādātā likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” normas ir pretrunā ar valsts sociālās apdrošināšanas principiem, jo tās pieļauj, ka persona vienlaikus var saņemt gan bezdarbnieka pabalstu, gan slimības pabalstu.

Tādējādi valsts budžeta līdzekļi Ls 909 667 apmērā izlietoti neefektīvi un neatbilstoši valsts sociālās apdrošināšanas mērķiem, sniedzot materiālo nodrošinājumu ne tikai zaudēto darba ienākumu apjomā, bet nodrošinot papildu ienākumus arī slimības pabalsta veidā.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) nav pareizi aprēķinājusi bezdarbnieka pabalstu personām, kuras to pieprasa atkārtoti gada laikā, līdz ar to 24 revīzijas izlasē iekļautajām personām kopumā izmaksāts par Ls 5182 lielāks bezdarbnieku pabalsts, nekā to paredz LM izstrādātais likums “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam”. Revīzijā arī tika konstatēts, ka LM padotībā esošā VSAA ir ierobežojusi personu tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu, kā arī piešķīrusi pabalstu personām, kurām nav tiesību to iegūt.

LM padotības iestāde Nodarbinātības valsts aģentūra, piešķirot bezdarbnieka statusu, nav pārbaudījusi personu atbilstību Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likumā noteiktajiem kritērijiem bezdarbnieka statusa piešķiršanai, līdz ar to VSAA izmaksājusi pabalstus arī personām, kurām nav tiesību iegūt bezdarbnieka statusu un saņemt bezdarbnieka pabalstu.

Ņemot vērā revīzijā konstatēto, VK ir ierosinājusi LM izdarīt grozījumus likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu”, likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” un likumā “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam”.

Pēc revīzijas VK ir sniegusi septiņus ieteikumus LM un 14 ieteikumus VSAA, no tiem lielākā daļa jāievieš līdz 30.decembrim.

Revīzija par bezdarbnieka pabalsta piešķiršanas un aprēķināšanas atbilstību normatīvo aktu prasībām veikta par laiku no 2007.gada 1.janvāra līdz 2008.gada 1.maijam.

 

Valsts kontroles informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!