• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas Republikas Satversmes tiesu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.08.1999., Nr. 251/252 https://www.vestnesis.lv/ta/id/18298

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par nepieņemamu informāciju par Satversmes tiesu

Vēl šajā numurā

10.08.1999., Nr. 251/252

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas Republikas Satversmes tiesu

Kā izriet no publikācijām presē (laikraksti "Diena", "Neatkarīgā Rīta Avīze" 05.08.1999. un 06.08.1999.) LR tieslietu ministrs Valdis Birkavs, kā arī LR Ministru prezidents Andris Šķēle ir pauduši nostāju par iespējamu Satversmes tiesas likvidāciju un uzsākuši par to diskusiju sabiedrībā.

Valsts cilvēktiesību birojs arī vēlētos izteikt savu viedokli šajā jautājumā.

Birojs uzskata, ka Satversmes tiesas izveidošana ir bijusi viens no būtiskākajiem soļiem Latvijas tiesiskuma un demokrātijas pilnveidošanā. Tiesas līdzšinējā darbība un juridiski kvalitatīvie spriedumi liecina par spēju plaši pielietot dažādas interpretācijas metodes, skatīt tiesību normu kolīzijas arī globālā kontekstā, atbilstoši piemērojot LR Satversmi, vispārējos tiesību principus, Latvijai saistošo starptautisko likumdošanu un praksi, kas diemžēl nereti pietrūkst Latvijas tiesu darbā.

Var uzskatīt, ka Satversmes tiesa ir ieviesusi jaunas pozitīvas tendences Latvijas tiesu sistēmā un, izskatot lietas, vienmēr ņēmusi vērā indivīda tiesību un brīvību aizsardzības aspektu.

Kā viens no argumentiem tiesas likvidācijai tiek minēts Satversmes tiesas nenoslogotība, taču, lai to novērstu un maksimāli lietderīgi izmantotu ieguldītos resursus, pēc biroja uzskatiem, būtu jāizdara grozījumi Satversmes tiesas likumā, paplašinot prasību iesniedzēju loku, līdz ar to vēl vairāk veicinot likumību un cilvēka tiesību un brīvību garantēšanu valstī.

Šādus priekšlikumus birojs ir arī iesniedzis Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai.

Savas darbības laikā Satversmes tiesa ir parādījusi atvērtu, mūsdienīgu pieeju tiesisku jautājumu risināšanā, radot pilnībā apolitiskas, neatkarīgas un principiālas, pārvaldes aparātam un birokrātijai pāri stāvošas institūcijas veidolu, tādēļ uzskatām, ka konstitucionālās tiesas funkciju nodošana Augstākajai tiesai būtu solis atpakaļ Latvijas ceļā uz tiesisku valsti un demokrātisku sabiedrību.

Ar cieņu,

Valsts cilvēktiesību biroja direktors

Olafs Brūvers

1999. gada 6. augustā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!