• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atbildes uz deputātu iesniegtajiem jautājumiem 2008. gada 16. oktobrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.10.2008., Nr. 167 https://www.vestnesis.lv/ta/id/182911

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Frakciju viedokļi pēc 2008. gada 16. oktobra sēdes

Vēl šajā numurā

28.10.2008., Nr. 167

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Atbildes uz deputātu iesniegtajiem jautājumiem 2008. gada 16. oktobrī

 

Stenogramma — Saeimas Kancelejas stenogrammu nodaļas redakcijā

 

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētāja biedre Karina Pētersone.

Sēdes vadītāja.

Sākam Saeimas 16.oktobra sēdi atbilžu sniegšanai uz deputātu jautājumiem.

Pirmo izskatām deputātu Plinera, Buzajeva, Buhvalova, Sokolovska un Mitrofanova jautājumu iekšlietu ministram Marekam Segliņam.

Ministrs ir sniedzis rakstisku atbildi deputātiem. Vai jūs, ministra kungs, vēlētos pāris minūtēs savu atbildi motivēt vēl arī mutiski?

M.Segliņš (iekšlietu ministrs).

Labdien Buzajeva kungam, kurš šeit ir atnācis šodien, kad esmu ieradies sniegt atbildes uz jūsu jautājumiem!

Es patiešām varu tikai nolasīt tās atbildes, ko es jums esmu uzrakstījis, jo tur atspoguļota tā faktoloģija, kas ir par šiem jautājumiem.

Jāatzīst, ka ministrijā īpaši šiem jautājumiem mēs nepieskaramies un tā nav tāda politiskā aktualitāte, ar ko nodarbotos papildus. Tā ka ir tikai tā sausā faktoloģija, ko es jums sniedzu. Ja nepieciešams, varu to nolasīt vēlreiz.

Sēdes vadītāja.

Jautājuma iesniedzēji, ja vēlas, var uzdot divus papildjautājumus. To mums ļauj Saeimas kārtības rullis. Vai jūs, Buzajeva kungs, vēlaties ko jautāt ministram?

Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātam Buzajevam.

V.Buzajevs (PCTVL frakcija).

Godātais ministra kungs! Atbildot uz mūsu jautājumu, jūs laipni norādījāt uz MK noteikumu projektu, kurš, cita starpā, nosaka arī to ārzemnieku valodas prasmes atestāciju, kuri vēlas iegūt pastāvīgās uzturēšanās atļauju.

Saskaņā ar 25.septembra valsts sekretāru sanāksmes lēmumu šis projekts ir nosūtīts saskaņošanai arī uz jūsu ministriju. Jūsu zināšanai – noteikumu projektā ir paredzēta visu minēto ārzemnieku atestācija uz to pašu otro, kā tas jau ir pašreiz, nevis pirmo sarežģītības kategoriju, neatkarīgi no viņu vecuma un uzturēšanās iemesla veida.

Pret to mēs arī savukārt iebilstam. Šajā sakarā mums liekas dīvaini, ka ministrija nespēj atbildēt uz mūsu jautājumu par obligātajiem eksāmeniem pakļauto personu skaitu, dalību vecuma grupās un kategorijās, lai gan tās rīcībā šāda informācija ir.

Nav skaidrs, kādā veidā ministrija gatavojas dot savu slēdzienu par iepriekšminēto noteikumu projektu, ja tā atsakās sniegt šo informāciju pat deputātam.

Lūdzu atbildēt, vai tā ir apzināta informācijas slēpšana vai vienkārši atbildi gatavojušo ministrijas darbinieku nekompetence.

Sēdes vadītāja.

Pirms jūs, ministra kungs, atbildat, man ir lūgums deputātiem ievērot Saeimas kārtības rullī noteikto papildjautājumu uzdošanas laiku – tā ir viena minūte. Un nākamajā reizē, kad jūs uzdosiet papildjautājumu, lūdzu, mēģiniet iekļauties šajā noteiktajā laikā.

Lūdzu, ministra kungs!

M.Segliņš.

Buzajeva kungs, ja es pareizi sapratu, tad jautājuma otrā daļa bija par to, vai tiek slēpta kāda informācija. Tas tā nevar būt. Tas tā nevar būt! Informācija, protams, deputātiem ir jāsniedz. Man nav pamata un nav tādu pierādījumu, ka kāds no jums īpaši šo informāciju slēptu, bet, ja tas tā ir bijis, tad, lūdzu, norādiet to un es patiešām personīgi izvērtēšu jūsu man rakstīto iesniegumu un visu to pārbaudīšu.

Tā es sapratu no tā teksta, ka kaut kas ir slēpts, nav uzrādīts. Tam tā… tas tā nedrīkst būt. Man nav jums cita ko atbildēt. Nu, uzrakstiet atbildi man, un es jums… jautājumus man, un es atbildēšu. Mēs neko neslēpjam. Tur nav ko slēpt. Vienkārši tas nav nekas tāds, kas būtu slēpjams. Tā nav operatīvā informācija.

Sēdes vadītāja.

Lūdzu, vai Buzajeva kungam būtu vēl kāds papildu jautājums.

V.Buzajevs.

Jūs apgalvojāt, ka Latvijā ir tikai divi ārzemnieki, kuri pastāvīgās uzturēšanās atļauju ir saņēmuši kā Latvijas pilsoņu vecāki, un viens ārzemnieks, kurš saņēma to atļauju kā Latvijas pilsoņa nepilngadīgais bērns. Tai pat laikā Latvijā uzturas gandrīz 4000 ārzemnieku ar termiņuzturēšanās atļaujām, kuru izsniegšanas pamatā ir ģimenes apvienošanās. Kāpēc par šiem gandrīz 4000 nav sniegta informācija, cik no viņiem atrodas šeit ar termiņuzturēšanās atļauju, tāpēc ka ir Latvijas iedzīvotāju vecāki vai bērni? Un cik no viņiem ar termiņuzturēšanās atļauju uzturas šeit vairāk nekā 5 gadus, tajā skaitā tāpēc, ka nav spējīgi nokārtot eksāmenu?

Minētā informācija ir tieši jūsu ministrijas rīcībā. Ja jūs nevarat sniegt atbildi uzreiz, tad kas mums ir jādara, lai saņemtu šo informāciju pēc iespējas ātrāk?

Paldies.

M.Segliņš.

Buzajeva kungs! Lai mēs vienkārši viens otru pilnīgi pareizi saprastu un lai nerastos nekādi pārpratumi, vai būtu iespējams, ka jūs personīgi man uzrakstītu šos jautājumus un es jums uz tiem atbildēšu? Es jums vēlreiz varu apgalvot, ka nekas netiek slēpts, jo šī informācija nav tāda, kuru būtu vērts nu kaut jel mazākā iemesla dēļ slēpt. Tā nav! Tā ir vienkārši statistika, un, ja jums šķiet, ka šeit kaut kas nav uzrādīts… Manuprāt, ir atbildēts uz jūsu jautājumiem, bet, ja vajag kādu papildu informāciju, mēs jums to sniegsim. Tā nav problēma.

Sēdes vadītāja.

Paldies ministra kungam. Paldies arī jautājuma iesniedzēju pārstāvim deputātam Buzajevam. Diemžēl iesniedzējiem vairāk papildjautājumus uzdot… reglaments šādu iespēju neparedz, tāpēc vēlreiz paldies gan jautātājiem, gan atbildētājam.

Mēs pārejam pie nākamā sēdes jautājuma. Nākamo jautājumu ir uzdevuši deputāti Kampars, Mūrniece, Latkovskis, Repše un Āboltiņa, un jautājums arī ir adresēts iekšlietu ministram Marekam Segliņam. Tas ir jautājums “Par sodu politiku”, taču, tā kā ir sniegta rakstiska atbilde, kā arī neviens no iesniedzējiem sēdē nav ieradies, tad mēs… Šobrīd būtu gan lieki, gan pretrunā ar Kārtības rulli lūgt ministram vēl paskaidrot jau rakstiski sniegto atbildi. Es tātad pateicos ministram par viņa klātbūtni un par šo iespēju deputātiem papildus iztaujāt ministru attiecīgajā jautājumā. Un visu labu!

Mēs turpinām sēdi. Kā trešais jautājums darba kārtībā ir iekļauta atbilde uz deputātu Zaķa, Bendrātes, Āboltiņas, Latkovska un Kariņa jautājumu finanšu ministram Atim Slakterim. Varu informēt, ka arī uz šo jautājumu ministrs Slakteris ir sniedzis rakstisku atbildi. Neviens no jautājuma iesniedzējiem sēdē nav pārstāvēts, līdz ar to arī šis jautājums ir izsmelts.

Un kā darba kārtības 4.punkts ir atbilde uz deputātu Plinera, Buhvalova, Buzajeva, Sokolovska un Mitrofanova jautājumu izglītības un zinātnes ministrei Tatjanai Koķei. Ministre ir sniegusi deputātiem rakstisku atbildi uz viņu iesniegto jautājumu, un esmu saņēmusi informāciju no deputātiem, ka ministres atbilde iesniedzējus apmierina. Nu, varbūt Buzajeva kungam ir kaut kas piebilstams par šo jautājumu, bet citādi mēs esam darba kārtību šodien izskatījuši.

Lūdzu, vai jūs vēlaties, Buzajeva kungs, kaut ko piebilst? Lūdzu, ieslēdziet mikrofonu!

V.Buzajevs.

Jā, mēs esam pilnībā apmierināti, un paldies ministres kundzei!

Sēdes vadītāja.

Paldies iesniedzēju pārstāvim deputātam Buzajevam.

Sēdes darba kārtība izskatīta. Sēde slēgta.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!