• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par vienošanos par pedagogu atalgojuma paaugstināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.10.2008., Nr. 166 https://www.vestnesis.lv/ta/id/182833

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts Valodas aģentūra: Par grāmatu "Valsts valodas likums: vēsture un aktualitāte"

Vēl šajā numurā

24.10.2008., Nr. 166

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par vienošanos par pedagogu atalgojuma paaugstināšanu

 

02.JPG (15133 bytes)
Vakar, 23.oktobrī: Ministru prezidents Ivars Godmanis, izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (attēlā pa kreisi) un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja Astrīda Harbaceviča pēc vienošanās par pedagogu algu paaugstināšanu parakstīšanas
Foto: Aivis Freidenfelds, VK

Vakar, 23.oktobrī, Ministru prezidents Ivars Godmanis, izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Astrīda Harbaceviča parakstīja kopīgu vienošanos. Tā paredz palielināt pedagogu atalgojumu par 70 latiem par likmi no 2009.gada 1.septembra, kā arī nosaka, ka valdība apņemas izglītības sistēmas sakārtošanas rezultātā rastos līdzekļus saglabāt Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārziņā pedagogu atalgojuma pilnveidei un palielināšanai.

Izglītības un zinātnes ministre T.Koķe akcentē, ka šī vienošanās apliecina līdzšinējo sekmīgo un konstruktīvo sadarbību starp IZM un LIZDA, kā arī valsts un sociālo partneru kopīgo ieinteresētību izglītības attīstībā. Ministre uzsver, ka atalgojuma palielināšana ir īpaši svarīga bērnudārzu, vispārizglītojošo skolu un profesionālās izglītības iestāžu pedagogiem, jo šajās pakāpēs strādājošo atalgojums ir salīdzinoši zemāks.

Vakar parakstītajā dokumentā ietvertie principi un rezultāti cieši saistīti ar izglītības un skolu darbības kvalitātes uzlabošanu, ar skolu tīkla sakārtošanu un attīstību, ar principa “nauda seko skolēnam” sekmīgu ieviešanu. Savukārt šie soļi un pasākumi izriet no 16.septembrī valdības atbalstītā informatīvā ziņojuma “Par priekšlikumiem izglītības iestāžu tīkla attīstībai”, ko izstrādāja IZM kopā ar atbildīgajām institūcijām un sociālajiem partneriem. T.Koķe norāda, ka pati personīgi seko līdzi skolu tīkla attīstībai un sakārtošanai, kā arī skolu darbības kvalitātes un rezultātu uzlabošanai.

Vienošanās nosaka, ka Ministru prezidents aicinās ministrijas, kuru pārziņā ir izglītības iestādes, līdzekļu ekonomijas ceļā rast finansējumu pedagogu darba samaksas paaugstināšanai atbilstoši valdības apstiprinātajam dokumentam “Pedagogu (izņemot pirmsskolas izglītības pedagogus, kas nav nodarbināti piecgadīgo un sešgadīgo bērnu sagatavošanā skolai) darba samaksas paaugstināšanas programma 2006.–2010.gadam”.

Attiecībā uz augstākās izglītības iestāžu mācībspēkiem vienošanās paredz pusēm kopīgi meklēt iespējas paaugstināt atalgojumu no nākamā mācību gada 1.septembra un arī 2010.gadā.

Saistībā ar skolu tīkla attīstību un principa “nauda seko bērnam” ieviešanu vienošanās paredz, ka LIZDA pārstāvji piedalīsies izglītības iestāžu tīkla attīstības virtuālajā modelēšanā.

Dokumenta beigās noteikts, ka šīs vienošanās īstenošanas gadījumā LIZDA apņemas neveikt izglītībā strādājošo masveida protesta akcijas un apņemas sekmēt pedagogu atbildību un darba kvalitātes paaugstināšanu līdz ar atalgojuma paaugstināšanu.

 

Agnese Korbe, izglītības un zinātnes ministres padomniece

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!