• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemes klēpī guldot mūžībā aizgājušo izcilo Latvijas skatuves mākslinieci Viju (Alīdu) Artmani (21.08.1929.–11.10.2008.). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.10.2008., Nr. 161 https://www.vestnesis.lv/ta/id/182468

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

16.10.2008., Nr. 161

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zemes klēpī guldot mūžībā aizgājušo izcilo Latvijas skatuves mākslinieci Viju (Alīdu) Artmani (21.08.1929.–11.10.2008.)

 

01.JPG (23272 bytes) 02.JPG (19479 bytes)
03.JPG (49875 bytes)

04.JPG (21595 bytes)
Vakar, 15.oktobrī, Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrālē (attēlā pa kreisi) tuvinieki, tūkstošiem talanta cienītāju, tostarp Valsts prezidents Valdis Zatlers, Lilita Zatlere, valdības locekļi (apakšējā attēlā pa labi), atvadījās no neaizmirstamās Latvijas skatuves mākslinieces Vijas Artmanes (augšējā attēlā pa kreisi: aktrise pirms gada, 2007.gada 6.oktobrī, saņemot Lielā Kristapa balvu par mūža ieguldījumu). Atvadīšanās sākās pulksten 8 ar dievišķo liturģiju par jaunaizmigušo, tad notika tautas atvadīšanās un apbedīšanas kārta, kuru vadīja Visaugstisvētītais Rīgas un visas Latvijas pareizticīgo metropolīts Aleksandrs (augšējā attēlā pa labi). Pēc tam sēru gājiens no katedrāles devās uz Pokrova kapiem, kuros māksliniece tika guldīta zemes klēpī
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”; Andrejs Strokins, Nora Krevneva, A.F.I.

 

Valsts prezidents:

Vija Artmane bija izcila Latvijas māksliniece, kuras neatkārtojamā talanta cienītāji rodami visā pasaulē. Piecus gadu desmitus miljoniem skatītāju viņa priecēja ar ikvienu savu jaunāko kinolomu un neskaitāmus teātra apmeklētājus aizvien saviļņoja Vijas Artmanes karaliskais sniegums uz teātra skatuves.

Viņa bija arī mana karaliene – aktrise, kuru es uz Dailes teātra skatuves ieraudzīju gan kā Džuljetu, gan vēlāk Anglijas karalieni, kā Kristīni Purva bridējā un kā Džūliju Lamberti Teātrī. Es Viju Artmani pazinu kā dramatisku aktrisi, kura savu dzīvi izdzīvoja savās lomās. Es iepazinu viņu arī kā mūsu valsts patrioti, kura no visas sirds mīlēja Latviju un skatītāju visos laikos – nevienam neko neprasot pretim.

Izsaku visdziļākos līdzjūtības apliecinājumus izcilās dramatiskās aktrises, Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieces Vijas Artmanes tuviniekiem, draugiem un visiem, kuri skumst, viņu mūžībā aizvadot.

 

Ministru prezidents:

Esam zaudējuši izcilo latviešu aktrisi, Latvijā un daudzviet citur pasaulē mīlēto un cienīto Viju Artmani.

Vija Artmane mūs apbūra ar savu skaistumu, intelektu, radošo temperamentu un fenomenālajām darba spējām. Atceramies viņas daudzveidīgo tēlojumu Dailes teātra izrādēs, neaizmirstamās lomas Rīgas kinostudijas un citu valstu filmās. Skaudri patiess ir leģendārais Vijas Artmanes veidotais Džūlijas Lambertes tēls filmā Teātris. Šī un daudzas citas lomas paliks mūsu atmiņā kā apliecinājums, ka Vija Artmane ir un vienmēr būs Latvijas teātra un kino karaliene.

Skumju brīdī esam kopā ar Vijas Artmanes tuvajiem.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!