• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Dejai un priekam - tagad visi vārti vaļā! (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.08.1999., Nr. 248/250 https://www.vestnesis.lv/ta/id/18240

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai Latvija būtu plaukstoša valsts

Vēl šajā numurā

06.08.1999., Nr. 248/250

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Dejai un priekam — tagad visi vārti vaļā!

No 3. līdz 8. augustam Latvijā — 4. starptautiskais tautas deju festivāls "Sudmaliņas"

Turpinājums no 1.lpp.

Dziedādami, spēlēdami dancotāji ienāca pa Ezera vārtiem. Pie Priedes kroga muzicēja Līvānu bērnu "Cīrulītis", "Bandava", "Kursa" un Suitu sievas kopā ar Segedas ansambli no Ungārijas un horvātu "Kolo" devās uz Kurzemes sētu. Segedas deju skolas jaunākās grupas jau piedalījušās mūsu Dziesmu un deju svētkos, šoreiz ieradusies vecākā grupa. "Kolo" ir ansamblis ar bagātu vēsturi, dibināts jau pirms Otrā pasaules kara. Dejotāju un muzikantu greznie tērpi ir roku darinājums. Arbuzo reģiona tradicionālās dejas rādīja itāliešu ansamblis "Momenti arcauci", kas kopā ar Arendāles deju grupu no Norvēģijas un latviešu "Liepavotu", "Raito soli" un "Dandariem" uzstājās koncertā "Pie jaunā rijnieka" pie Vidzemes sētas. Savukārt Latgales podnieka sētā ungāru, krievu un izraeliešu dejotāji koncertēja kopā ar "Kalvi" un "Gatvi". Jautrās čalas uz brīdi pieklusa, kad ķīniešu meiteņu plastiskie augumi izvija gleznainās dejas ar plīvuriem un vēdekļiem. Pie Kurzemes zvejniekciema varēja tikties ar īstiem zvejas vīriem, novadu sētās strādāja pinēji, rotkaļi un podnieki. Tautas spēļu dienas kulminācija bija veiklības spēles ezermalā, spēka un veiklības stafete ar puspūra nešanu, skriešanos ar ķipīti rokā un ar koka kājām.

Šodien un rīt "Sudmaliņas" griezīsies visos Latvijas novados no Ainažiem līdz Ventspilij un Liepājai, no Aizkraukles līdz Cēsīm, Suntažiem un Dobelei. Svētki izskanēs Stropu estrādē Daugavpilī.

Kā saka "Sudmaliņu" saimnieki: "Kam acis, tas var skatīties, kam mute, tas var runāt, kam kājas, tas var dejot!"

Vēl ilgi varēsim priecāties par Jelgavas un "Dardedzes" meistaru austajām gleznām un gobelēniem un Rīgas "Māras" keramiķu bļodām un svečturiem Brīvdabas muzeja izstāžu zālē , kur abas Tautas studijas atklājušas "Sudmaliņām" veltītu ekspozīciju. "Māra" atskatās uz 15 darba gadiem, bet "Dardedzei" sācies jau 36.gads Tautas studijas godā. Savas nenogurdināmās vadītājas Ingrīdas Ozolnieces skubinātas, "Dardedzes" sievas un meitas kārtējo reizi liek apbrīnot, ko var panākt ar darbu un fantāziju. Šoreiz ekspozīcijā ir dubultaudumi — vienkārtņi. Pati vienkāršākā tehnika, gandrīz tikpat sena kā jostu aušana. Bet kāda izdoma, noskaņa, krāsu spēles! Patiesi — kam acis, lai iet un skatās.

Aina Rozeniece,  "LV" nozares redaktore

S4.JPG (28393 BYTES) S6.JPG (21638 BYTES) S7.JPG (35698 BYTES)

Norvēģu, latvju un somu ritmi Rīgas parkos un laukumos. Vakarā visi dejotāji tiksies Saieta namā Ķīpsalā Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!