• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par kopīgu cīņu pret nabadzību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.10.2008., Nr. 158 https://www.vestnesis.lv/ta/id/182237

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par labāko ideju birokrātijas samazināšanai

Vēl šajā numurā

10.10.2008., Nr. 158

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par kopīgu cīņu pret nabadzību

 

Piektdaļa bagātāko eiropiešu saņem gandrīz piecreiz augstākus ienākumus nekā pārējie iedzīvotāji, norādīts 9.oktobrī pieņemtajā Eiropas Parlamenta ziņojumā. Deputāti dokumentā izsaka priekšlikumus, kā šķietami bagātajā Eiropā cīnīties pret trūkumu, īpaši bērnu nabadzību. Deputāti aicina dalībvalstis vienoties par mērķiem attiecībā uz minimālajiem ienākumiem un minimālajām algām. Parlaments arī mudina, lai Eiropa apņemas novērst pajumtes trūkumu. Vācu deputātes Gabrieles Cimmeres (Eiropas Apvienotā kreiso un Ziemeļvalstu Zaļo kreiso spēku konfederālā grupa) sagatavoto ziņojumu Parlaments atbalstīja ar 540 balsīm par, 57 pret un 32 atturoties.

Deputāti iesaka dalībvalstīm vienoties par kopīgu mērķi minimālo algu ziņā, nosakot termiņu, kad tas jāsasniedz. Mērķis jānosaka tiesību aktos, darba koplīgumos valsts, reģionālajā un nozaru līmenī. Jānodrošina, ka atalgojums ir vismaz 60% no vidējās algas attiecīgajā līmenī, piemēram, valstī, nozarē. Tāds pats mērķis jānosaka arī minimālo ienākumu shēmām vai mehānismiem, kas tos aizvieto.

Parlaments aicina dalībvalstis izstrādāt politikas nostādnes par pajumtes trūkumu, kuru mērķis būtu nodrošināt piekļuvi kvalitatīviem un izmaksu ziņā visiem pieejamiem mājokļiem. Deputāti arī mudina izstrādāt plānus ārkārtas situācijām ziemā un vienoties visā ES par kopīgu pajumtes trūkuma definīciju.

Parlaments ziņojumā vērš īpašu uzmanību uz bērnu nabadzību. Dotāciju samazināšana īpašiem pakalpojumiem, piemēram, līdzekļiem skolas pusdienām, bezmaksas mācību materiāliem un skolas autobusiem, būtiskām brīvā laika un ārpusskolas mācību iespējām, var tieši izraisīt sociālo atstumtību, norādīts ziņojumā.

Iniciatīvas ziņojums nav saistošs, bet izsaka Parlamenta oficiālo nostāju par konkrētu tēmu. Pieņemtais ziņojums balstīts uz Eiropas Komisijas un citu Eiropas iestāžu dokumentiem, tostarp Eiropas Komisijas pagājušā gada paziņojumu par sociālās aizsardzības modernizēšanu un dalībvalstu sniegtajiem datiem saistībā ar Lisabonas stratēģiju.

 

Nabadzība labklājībā: fakti

• 31 miljons jeb 15% ES darba ņēmēju saņem ārkārtīgi zemas algas.

• Katrs piektais no ES iedzīvotājiem dzīvo standartiem neatbilstošā mājoklī.

• Katru dienu aptuveni 1,8 miljoni cilvēku meklē pajumti bezpajumtnieku patversmēs.

• 10% ES iedzīvotāju dzīvo mājsaimniecībās, kur nevienam nav darba.

• 8% jeb 17 miljoni darba ņēmēju, lai gan ir nodarbināti, saskaras ar nabadzību.

• Agri skolu pametušo īpatsvars ir vairāk nekā 15%. 

• 44% ES iedzīvotāju nav nekādu datorprasmju vai interneta lietošanas prasmju.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!