• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2008. gada 1. oktobra lēmums Nr. 101 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos Lieta Nr.2349/08/05/24 Par AS "Wess Investīcijas" un SIA "Bensona biznesa attīstības centrs" apvienošanos". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.10.2008., Nr. 158 https://www.vestnesis.lv/ta/id/182195

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ekonomikas ministrijas dienesta informācija

Par darījumiem privatizācijas sertifikātu tirgū

Vēl šajā numurā

10.10.2008., Nr. 158

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 101

Pieņemts: 01.10.2008.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.101

Lēmuma publiskojamā versija

Rīgā 2008.gada 1.oktobrī (prot. Nr.43, 3.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Lieta Nr.2349/08/05/24

Par AS “Wess Investīcijas” un SIA “Bensona biznesa attīstības centrs” apvienošanos

Konkurences padome 02.09.2008. saņēma AS “Wess Investīcijas” (turpmāk – Wess Investīcijas) ziņojumu par tirgus dalībnieku apvienošanos saistībā ar SIA “Bensona biznesa attīstības centrs” (turpmāk – BBAC) 100% kapitāla daļu iegūšanu īpašumā (turpmāk – Ziņojums).

Ziņojums bija noformēts atbilstoši Ministru kabineta 26.10.2004. noteikumu Nr.897 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos” (turpmāk – Noteikumi Nr.897) prasībām, tādēļ par Ziņojuma saņemšanas dienu Konkurences padome noteica 02.09.2008. un informēja par to Wess Investīcijas.

Wess Investīcijas ir Komercreģistrā ar vienoto reģ. Nr.40003025843 reģistrēta akciju sabiedrība, juridiskā adrese: K.Ulmaņa gatve 125, Mārupe, Mārupes pagasts, Rīgas rajons.

BBAC ir Komercreģistrā ar vienoto reģ. Nr.40003982187 reģistrēta sabiedrība ar ierobežotu atbildību, juridiskā adrese: K.Ulmaņa gatve 86, Rīga.

Izvērtējot Ziņojumā ietverto un papildus iegūto informāciju, Konkurences padome

 

konstatēja:

1. Apvienošanās dalībnieki

Atbilstoši Ziņojumā norādītajam Wess Investīcijas 100% kapitāla daļas pieder divām fiziskām personām, kuras vienlaicīgi darbojas sabiedrības valdē un ir dalībnieki, kā arī ieņem amatus pārvaldes institūcijās un ir dalībnieki AS “Wess” (kopā pieder 98% kapitāla daļas un balsstiesību), AS “Wess Select” (kopā pieder 98% kapitāla daļas un balsstiesību), AS “Wess Capitals” (kopā pieder 98% kapitāla daļas un balsstiesību), SIA “Wess Consulting” (kopā pieder 98% kapitāla daļas un balsstiesību), SIA “Wess Motors īpašumi” (kopā pieder 98% kapitāla daļas un balsstiesību), SIA “Welt” (kopā pieder 50,25% kapitāla daļas un balsstiesību), SIA “Wess-Consum” (kopā pieder 100% kapitāla daļas) un SIA “Wess Auto” (100% kapitāla daļas pieder Wess Investīcijas).

Ievērojot to, ka divām fiziskām personām vai ar tām ar izšķirošu ietekmi saistītai komercsabiedrībai Wess Investīcijas pieder vairāk nekā 50% kapitāla daļas un balstiesības iepriekšminētajās komercsabiedrībās, kā arī šīs fiziskās personas ieņem amatus to pārvaldes institūcijās, šīm fiziskajām personām ir iespēja tieši vai netieši kontrolēt lēmumu pieņemšanu tirgus dalībnieka pārvaldes institūcijās, realizējot kopīgu izšķirošu ietekmi tajās, tādējādi saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 2.punkta a) apakšpunktu un 1.panta 9.punktu Wess Investīcijas, AS “Wess”, AS “Wess Select”, AS “Wess Capitals”, SIA “Wess Consulting”, SIA “Wess Motors īpašumi”, SIA “Welt”, SIA “Wess- Consum”, SIA “Wess Auto” ir uzskatāmi par vienu tirgus dalībnieku (turpmāk – Wess grupa). Wess grupas komercsabiedrību pamatdarbības veidi ir finanšu investīcijas, automobiļu tirdzniecība, tehniskā apkope un remonts, automobiļu rezerves daļu un piederumu tirdzniecība, nekustamā īpašuma izīrēšana un iznomāšana, juridiskie un grāmatvedības pakalpojumi un konsultācijas, apsardzes pakalpojumi, sadzīves tehnikas un audio un video tehnikas mazumtirdzniecība.

BBAC 100% kapitāla daļas pirms Daļu pirkuma līguma noslēgšanas 05.08.2008. piederēja vienai fiziskai personai – SIA “Bensons Auto” 100% kapitāla daļu īpašniekam. BBAC nerealizē izšķirošu ietekmi nevienā tirgus dalībniekā. Tās pamatdarbības veidi ir sava nekustamā īpašuma apsaimniekošana, pārvaldīšana, izīrēšana un iznomāšana. BBAC pieder nekustamais īpašums, ko veido automobiļu tirdzniecības un servisa centrs ar visiem tā piederumiem un priekšmetiem un zeme Kārļa Ulmaņa gatvē 86, Rīgā.

2. Apvienošanās veids

Atbilstoši 05.08.2008. noslēgtajam Daļu pirkuma līgumam apvienošanās realizēta, Wess Investīcijas iegūstot īpašumā BBAC 100% kapitāla daļas. Tāds stāvoklis, kad viens tirgus dalībnieks iegūst tiešu vai netiešu izšķirošu ietekmi pār citu tirgus dalībnieku, ir vērtējams kā tirgus dalībnieku apvienošanās Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punkta izpratnē.

3. Ziņojuma iesniegšanas pienākums

Saskaņā ar Konkurences likuma 15.panta otro daļu tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem veidiem, pirms apvienošanās iesniedz Konkurences padomei pilnu ziņojumu, ja apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā Latvijas teritorijā ir bijis ne mazāks par 25 miljoniem latu.”

Atbilstoši Ziņojumā norādītajai informācijai Wess Investīcijas un pārējo Wess grupas komercsabiedrību kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā (2007.gads) Latvijā, kas aprēķināts saskaņā ar Noteikumu Nr.897 IV nodaļas “Apgrozījuma aprēķināšana” nosacījumiem, veidoja LVL (*), un tas pārsniedz Konkurences likuma 15.panta otrajā daļā noteikto kritēriju, līdz ar to Wess Investīcijas un BBAC apvienošanās ir paziņojama Konkurences padomei.

4. Konkrētie tirgi un apvienošanās
ietekmes uz tirgu izvērtējums

Konkrētais tirgus Konkurences likuma 1.panta 4.punkta izpratnē ir konkrētās preces tirgus, kas izvērtēts saistībā ar konkrēto ģeogrāfisko tirgu. Atbilstoši Konkurences likuma 1.panta 5.punktam
konkrētās preces tirgus ir noteiktas preces tirgus, kurā ietverts arī to preču kopums, kuras var aizstāt šo noteikto preci konkrētajā ģeogrāfiskajā tirgū, ņemot vērā pieprasījuma un piedāvājuma aizstājamības faktoru, preču pazīmes un lietošanas īpašības. Konkurences likuma 1.panta 3.punkts nosaka, ka konkrētais ģeogrāfiskais tirgus ir ģeogrāfiskā teritorija, kurā konkurences apstākļi konkrētās preces tirgū ir pietiekami līdzīgi visiem šā tirgus dalībniekiem, un tādēļ šo teritoriju var nošķirt no citām teritorijām.

Ziņojumā identificēti divi konkrētās preces tirgi – automašīnu tirdzniecības tirgus un autoservisa pakalpojumu sniegšanas tirgus. Izvērtējot publiski pieejamo informāciju1, Konkurences padome konstatē, ka BBAC īpašumā esošais automobiļu tirdzniecības un servisa centrs Kārļa Ulmaņa gatvē 86, Rīgā, ir piemērots vieglo automobiļu tirdzniecībai un remontam, tādējādi Konkurences padome secina, ka apvienošanās rezultātā tiek ietekmēts vieglo automobiļu tirdzniecības tirgus un vieglo automobiļu autoservisa pakalpojumu tirgus. Konkurences padome uzskata, ka, iegādājoties automobili, patērētājs rūpīgi izvērtē tā iegādes alternatīvas, un automobiļa tirdzniecības vietas attālums Latvijas Republikas teritorijas robežās nav šķērslis automobiļa iegādes vietas izvēlē, tādējādi Konkurences padome secina, ka pietiekami līdzīgi konkurences apstākļi pastāv visiem vieglo automobiļu tirdzniecības tirgus dalībniekiem Latvijas Republikas teritorijā.

Ievērojot Konkurences padomes līdzšinējo praksi2, vieglo automobiļu autoservisa pakalpojumu tirgus ģeogrāfiski aptver Rīgas pilsētas un Rīgas rajona administratīvo teritoriju.

Wess Investīcijas apvienošanās mērķis ir finanšu investīcijas nekustamajā īpašumā, iegūstot ienākumus no nekustamā īpašuma iznomāšanas, tādējādi Konkurences padome izvērtē iespējamo apvienošanās ietekmi uz konkurenci arī nekustamo īpašumu (komercdarbības objektu) nomas tirgū, kas var tikt definēts šaurāk, ņemot vērā komercobjekta atbilstību konkrētā komercdarbības veida specifiskajām prasībām. Ņemot vērā pieprasījuma un piedāvājuma faktorus, Konkurences padome uzskata, ka ģeogrāfiski nekustamo īpašumu (komercdarbības objektu) nomas tirgus aptver Rīgas pilsētas teritoriju.

Ņemot vērā iepriekš minēto, Konkurences padome šajā lietā nosaka un izvērtē sekojošus konkrētos tirgus:

1. Vieglo automobiļu tirdzniecības tirgu Latvijas Republikā;

2. Vieglo automobiļu autoservisa pakalpojumu tirgu Rīgas pilsētas un Rīgas rajona administratīvajā teritorijā;

3. Nekustamo īpašumu (komercdarbības objektu) nomas tirgus Rīgas pilsētas teritorijā.

4.1. Vieglo automobiļu tirdzniecības tirgus Latvijas Republikā un vieglo automobiļu autoservisa pakalpojumu tirgus Rīgas pilsētas un Rīgas rajona administratīvajā teritorijā

BBAC plānotie darbības veidi ir tam piederošā nekustamā īpašuma apsaimniekošana, pārvaldīšana, izīrēšana un iznomāšana, un tuvākajā laikā nav plānots uzsākt komercdarbību, kas saistīta ar automobiļu tirdzniecību un/vai automobiļu autoservisa pakalpojumu sniegšanu. Pirms apvienošanās SIA “Bensons Auto” un BBAC (*) noslēdza līgumu par BBAC īpašumā esošā automobiļu tirdzniecības un autoservisa centra ar visiem tā piederumiem un priekšmetiem nomu līdz (*), kurš pēc apvienošanās paliek spēkā, tādējādi līdzšinējais BBAC īpašnieks turpina komercdarbību – automašīnu tirdzniecību un autoservisa pakalpojumu sniegšanu automobiļu tirdzniecības un autoservisa centrā kā tā nomnieks.

Wess grupas komercsabiedrību AS “Wess” un AS “Wess Select” pamatdarbības veids ir automobiļu tirdzniecība, automobiļu tehniskā apkope un remonts un automobiļu rezerves daļu un piederumu tirdzniecība, līdz ar to, BBAC vai citai Wess grupas komercsabiedrībai pēc iepriekšminētā nomas līguma termiņa izbeigšanās uzsākot šāda veida komercdarbību apvienošanās rezultātā iegūtajā automobiļu tirdzniecības un autoservisa centrā, var palielināties Wess grupas tirgus daļa vieglo automobiļu tirdzniecības un autoservisa pakalpojumu tirgū.

Atbilstoši Ziņojumā sniegtajai informācijai AS “Wess” un AS “Wess Select” realizē galvenokārt jaunas vieglās automašīnas, un to tirgus daļa no jaunu reģistrēto vieglo automobiļu kopskaita Latvijā 2007.gadā bija mazāka par 20% (t.i. (*)) un no pirmoreiz reģistrēto vieglo automobiļu (t.sk. jaunu un lietotu) kopskaita mazāka par 10% (t.i. (*)). Ievērojot to, ka apvienošanās rezultātā Wess grupa iegūst tikai papildu tirdzniecības vietu, nevis kāda cita tirgus dalībnieka tirgus daļu, pat ja Wess grupas komercsabiedrības uzsāktu vieglo automobiļu tirdzniecību jauniegūtajā tirdzniecības centrā, nevar uzskatīt, ka būtiski pieaugtu tās tirgus daļa vieglo automobiļu tirdzniecības tirgū Latvijas Republikā.

Ņemot vērā Konkurences padomes 27.09.2006. lēmumā Nr.108 konstatēto un publiski pieejamo informāciju3, vieglo automobiļu autoservisa pakalpojumu tirgū Rīgas pilsētas un Rīgas rajona administratīvajā teritorijā darbojas ievērojams skaits (vairāk nekā 500) autoservisa pakalpojumu sniedzēju, tādējādi nav pamata uzskatīt, ka apvienošanās rezultātā būtiski tiktu samazināta konkurence vieglo automobiļu autoservisa pakalpojumu tirgū Rīgas pilsētas un Rīgas rajona administratīvajā teritorijā.

4.2. Nekustamo īpašumu nomas tirgus

Atbilstoši Ziņojumā norādītajam Wess grupas komercsabiedrību AS “Wess Capitals” un SIA “Wess Motors īpašumi” pamatdarbības veidi ir tiem piederošā nekustamā īpašuma apsaimniekošana, izīrēšana un iznomāšana. Kā Wess Investīcijas papildus Ziņojumā sniegtajai informācijai paskaidro savā 04.09.2008. vēstulē Nr.WIN-02-02/13, AS “Wess Capitals” un SIA “Wess Motors īpašumi” tām piederošos nekustamos īpašumus ir iznomājušas Wess grupas komercsabiedrībām, un automobiļu tirdzniecības un autoservisa centra iznomāšana SIA “Bensons Auto” ir pirmais gadījums, kad Wess grupas komercsabiedrību īpašums ir iznomāts neatkarīgai komercsabiedrībai. Ņemot vērā iepriekš minēto, Konkurences padome secina, ka apvienošanās nerada konkurences samazinājumu nekustamo īpašumu (komercdarbības objektu) nomas tirgū Rīgas pilsētas teritorijā.

Saskaņā ar Konkurences likuma 16.panta trešo daļu Konkurences padome aizliedz apvienošanos, kuras rezultātā rodas vai nostiprinās dominējošais stāvoklis vai var tikt būtiski samazināta konkurence jebkurā konkrētajā tirgū.

Izvērtējot lietas faktiskos apstākļus, kuros apvienošanās rezultātā automobiļu tirdzniecības un autoservisa pakalpojumu tirgus struktūra nemainās, jo BBAC līdzšinējais īpašnieks turpina komercdarbību – BBAC piederošajā automašīnu tirdzniecību automobiļu tirdzniecības un autoservisa centrā, iespējamo tirgus daļas pieaugumu un konkurences samazinājumu, ja Wess grupas komercsabiedrības uzsāktu vieglo automobiļu tirdzniecību un autoservisa pakalpojumu sniegšanu jauniegūtajā tirdzniecības centrā, un apvienošanās ietekmi uz konkurenci nekustamo īpašumu (komercdarbības objektu) nomas tirgū, Konkurences padome secina, ka apvienošanās rezultātā Wess grupas komercdarbībām neveidosies dominējošais stāvoklis un netiks būtiski samazināta konkurence vieglo automobiļu tirdzniecības tirgū Latvijas Republikā, vieglo automobiļu autoservisa pakalpojumu tirgū Rīgas pilsētas un Rīgas rajona administratīvajā teritorijā un nekustamo īpašumu (komercdarbības objektu) nomas tirgū Rīgas pilsētā.

Ņemot vērā iepriekš minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu un otro daļu, 16.panta pirmo un ceturto daļu, Konkurences padome

 

nolēma:

atļaut AS “Wess Investīcijas” un SIA “Bensona biznesa attīstības centrs” apvienošanos, AS “Wess Investīcijas” iegūstot izšķirošu ietekmi SIA “Bensona biznesa attīstības centrs”.

Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu viena mēneša laikā no šā lēmuma spēkā stāšanās dienas.

 

(*) – Ierobežotas pieejamības informācija

1 SIA “Bensons Auto” interneta mājas lapa: http://www.bensonsauto.lv

2 27.09.2006. lēmums Nr.108 “Par tirgus dalībnieku apvienošanos. Par SIA “Domenikss” 16.08.2006. ziņojumu par apvienošanos”, Konkurences padomes mājas lapa: http://www.kp.gov.lv/

3 Uzņēmumu katalogs informatīvajā interneta portālā: http://www.1188.lv

Konkurences padomes priekšsēdētāja v.i. R.Jonītis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!