• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Valsts prezidenta valstsvizīti Turkmenistānā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.10.2008., Nr. 157 https://www.vestnesis.lv/ta/id/182140

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

09.10.2008., Nr. 157

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Valsts prezidenta valstsvizīti Turkmenistānā

 

P01.JPG (15157 bytes)
Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers kopā ar valdības un uzņēmēju pārstāvju delegāciju no 2. līdz 9.oktobrim uzturas valstsvizītēs Centrālāzijas valstīs. No 2. līdz 5.oktobrim apmeklēja Kazahstānu (skat. “LV” nr.155, 07.10.2008.), no 5. līdz 7.oktobrim – Uzbekistānu (skat. “LV” nr.156, 08.10.2008.), bet no 7. līdz 9.oktobrim uzturas Turkmenistānā. Attēlā: Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers un Turkmenistānas prezidents Gurbanguli Berdimuhamedovs trešdien, 8.oktobrī, apmeklējot iznīcinošās zemestrīces upuru piemiņai celto mošeju
Foto: Toms Kalniņš, VPK

Otrdien, 7.oktobrī, sākās Valsts prezidenta Valda Zatlera valstsvizīte Turkmenistānā, kas ilgs līdz 9.oktobrim. Tās mērķis ir sākt abu valstu ekonomisko un politisko dialogu, kā arī pilnveidot sadarbību vēstures izpētē. Tāpat vizītei jāsekmē ciešāka Eiropas Savienības sadarbība kā ar Turkmenistānu, tā arī ar Centrālāzijas reģionu kopumā.

Lai veidotu dialogu, ir svarīga savstarpējā cieņa, izpratne par nacionālajām tradīcijām un vēsturi, kā arī regulāra informācijas apmaiņa,” uzskata Valsts prezidents.

Šī ir pirmā Latvijas Republikas prezidenta valstsvizīte Turkmenistānā. Arī Turkmenistānas prezidenti Latviju iepriekš nav apmeklējuši nedz valsts, nedz oficiālajās vizītēs.

Vizītes laikā Valsts prezidents tikās ar Turkmenistānas prezidentu un citām augstākajām amatpersonām.

 

Trešdien, 8.oktobrī,

notika Valsts prezidenta Valda Zatlera un Turkmenistānas prezidenta Gurbanguli Berdimuhamedova divpusējā tikšanās, kuras laikā apspriestas turpmākas abu valstu divpusējās sadarbības iespējas, atzīmējot nepieciešamību veidot ciešākus kontaktus kultūrā un izglītībā, kā arī īpaši uzsverot iespējas turpmākai abu valstu ekonomiskajai sadarbībai. Tāpat tikšanās gaitā pārrunāta abu valstu sadarbība starptautiskajās organizācijās.

“Latvija jau vairāk nekā četrus gadus ir pilntiesīga Eiropas Savienības dalībvalsts. Šajā laikā esam apzinājušies savu lomu Eiropā. Latvija uzskata, ka gan valstīm individuāli, gan Eiropas Savienībai kopumā ir jāveido aktīvāks ekonomiskais dialogs ar Turkmenistānu, jo šī valsts nākotnē var kļūt par būtisku alternatīvu enerģijas piegādātāju Eiropai,” teica V.Zatlers, atzīmējot, ka šā brīža ekonomiskajos apstākļos būtiski izmantot sadarbības iespējas arī citās uzņēmējdarbības jomās. Puses bija vienisprātis, ka būtu jāveido aktīvāki biznesa kontakti tādās jomās kā celtniecība, sakari, komunikāciju tehnoloģijas, tranzīts un loģistika. Tāpat iespējama veiksmīga sadarbība poligrāfijas un tekstilrūpniecības nozarēs. Turklāt, kā norādīja Valsts prezidents, būtisku ieguldījumu abu valstu ekonomiskās sadarbības aktivizēšanā dotu tiešo avioreisu atklāšana starp Rīgu un Ašhabadu. “Vieni vārti vienmēr ir labāki nekā divdesmit septiņi, un es domāju, ka pēc manas vizītes Ašhabadā daudziem Turkmenistānas uzņēmējiem un viņu precēm Rīga kļūs par vārtiem uz Eiropas Savienību,” viņš piebilda.

Valsts prezidentu valstsvizītē Turkmenistānā pavada satiksmes ministrs Ainārs Šlesers, ekonomikas ministrs Kaspars Gerhards, kā arī vairāk nekā 80 dažādas sfēras un nozares pārstāvošu uzņēmēju delegācija.

Lai jau vizītes laikā abu valstu uzņēmēji veidotu aktīvākus biznesa kontaktus, Valsts prezidents Ašhabadā atklāja Turkmenistānas–Latvijas biznesa forumu. Arī savā uzrunā biznesa forumā Valsts prezidents uzsvēra dažādās sadarbības iespējas un formas, kā arī apliecināja, ka Latvija kā Eiropas Savienības dalībvalsts atbalsta ciešāku ekonomisko dialogu un klātbūtni gan Turkmenistānā, gan Centrālāzijas reģionā kopumā.

Valsts prezidenta vizītes laikā parakstīts Latvijas Republikas un Turkmenistānas Republikas kopīgais paziņojums (skat. zemāk), kas iezīmē abu valstu turpmāko sadarbību, kā arī vairāki starpvalstu un starpinstitūciju sadarbības līgumi:

• “Latvijas Republikas valdības un Turkmenistānas valdības līgums par sadarbību ekonomiskās, rūpnieciskās, zinātniskās un tehniskās sadarbības jomā”. Šis līgums būs svarīgākais divpusējo ekonomisko sadarbību regulējošais līgums, kas aptvers sadarbību tādās jomās kā rūpniecība, zinātne, tehnoloģijas un inovācijas, investīciju politika, transports, tranzīts, tūrisms, enerģētika, meža nozare u.c., kā arī veicinās Latvijas un Turkmenistānas ekonomiskās sadarbības turpmāku attīstību;

• “Latvijas Republikas valdības un Turkmenistānas valdības nolīgums par gaisa satiksmi”, kas paredz sadarbību gaisa satiksmes jautājumos;

• “Vienošanās par sadarbību starp Latvijas Republikas Tirdzniecības un rūpniecības kameru un Uzbekistānas Republikas Tirdzniecības un rūpniecības palātu”. Sadarbības līgums paredz abpusēju informācijas apmaiņu par valstu ekonomisko situāciju, uzņēmējdarbību regulējošiem likumdošanas aktiem, veicināt uzņēmēju piedalīšanos izstādēs, organizēt uzņēmēju delegāciju apmaiņu;

• “Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas un Turkmenistānas Ārlietu ministrijas Sadarbības protokols” ar mērķi veicināt divpusējās attiecības un savstarpējās sadarbības paplašināšanos.

Arī turpmākā sadarbība izglītības jautājumos bija būtisks temats abu valstu vadītāju sarunās. Turkmenistānas puse apliecināja vēlmi sekmēt studentu apmaiņas programmas un piedāvāja ciešāku sadarbību, kopīgi organizējot abu valstu kultūras dienas, jo tādējādi iespējams labāk iepazīt vienam otra tradīcijas un mākslu.

Lai plašāku cilvēku loku iepazīstinātu ar Latviju, V.Zatlers trešdien Nacionālā kultūras centra bibliotēkai dāvināja grāmatas par Latvijas valsti, valsts vēsturi, kultūru un mākslu. Īsā uzrunā klātesošajiem Nacionālā kultūras centra bibliotēkā viņš uzsvēra, ka, veidojot divpusējās attiecības, ir svarīga savstarpēja cieņa un izpratne par otras tautas un valsts vēsturi un vērtībām. Turklāt, kā norādīja Valsts prezidents, mūsu valstu vēsturē ir daudz kopīgā – daudzi politiski represētie no Latvijas, viņu vidū arī Kārlis Ulmanis, ir gājuši bojā un guldīti Turkmenistānas zemē.

Izrādot cieņu Turkmenistānas tautas un valsts tradīcijām, Valsts prezidents apmeklēja pieminekli zemestrīces upuriem, kur notika svinīgā ziedu nolikšanas ceremonija. Tāpat V.Zatlers apmeklēja mošeju, kas celta zemestrīces upuru piemiņai, kā arī nolika ziedus pie Turkmenistānas neatkarības pieminekļa un apmeklēja Turkmenistānas pirmā prezidenta muzeju.

Vakarā Turkmenistānas prezidenta pilī notika Turkmenistānas prezidenta rīkotas valsts vakariņas par godu Latvijas Valsts prezidentam un Lilitai Zatleres kundzei.

Valsts prezidenta preses dienets

 
 

Valsts prezidenta uzruna Turkmenistānas–Latvijas biznesa forumā Ašhabadā 2008.gada 8.oktobrī

Ekselences,

dāmas un kungi!

Esmu gandarīts, ka šajā vēsturiskajā pirmajā Latvijas Republikas valstsvizītē Turkmenistānā – jūsu skaistajā pilsētā Ašhabadā – notiek Latvijas un Turkmenistānas biznesa forums ar mērķi veicināt ekonomisko sadarbību starp mūsu valstīm. Savā un Latvijas delegācijas vārdā pateicos par viesmīlīgo uzņemšanu.

Cienījamie klātesošie!

Kopš neatkarības atgūšanas Turkmenistāna ir veikusi nozīmīgas reformas, lai nodrošinātu stabilas attīstības iespējas. Arī Latvijai ir līdzīga pieredze. Mēs pārveidojām ekonomiku uz brīvā tirgus principiem, izmantojot savu vēsturisko pieredzi un svešvalodu zināšanas darbā ar Rietumiem un Austrumiem. Tāpat mūsu valsts eksperti var sniegt palīdzību izglītības un medicīnas reformu jomā, kam šobrīd Turkmenistānā tiek pievērsta īpaša uzmanība.

Man ir labi saprotamas jūsu rūpes par izglītības sistēmas uzlabošanu, lai Turkmenistānas jauno paaudzi izglītotu atbilstoši labākajiem starptautiskajiem standartiem. Arī es esmu pasludinājis izglītību par savas prezidentūras prioritāti.

Šorīt Turkmenistānas prezidenta pilī parakstījām arī vairākus līgumus, kas jums dos jaunu stimulu veidot sadarbību. Priecājos, ka šodien šeit tiks noslēgts sadarbības līgums arī starp Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru un Turkmenistānas Tirdzniecības un rūpniecības kameru, kas dos jaunu stimulu sadarbībai starp mūsu uzņēmējiem.

Līgumtiesiskās bāzes izveidošana starp mūsu valstīm, kā arī Eiropas Savienības un Turkmenistānas Partnerības un sadarbības līgums nodrošinās vēl spēcīgāku platformu mūsu sadarbībai dažādās jomās. Savukārt Starpvaldību komisijas izveidošana starp Latviju un Turkmenistānu palīdzēs realizēt aktīvāku sadarbību starp mūsu valstīm dažādu konkrētu jautājumu risināšanā.

Ekselences,

dāmas un kungi!

Turkmenistānas ģeogrāfiski stratēģiskajam izvietojumam, izejai pie Kaspijas jūras un nozīmīgajām dabas bagātībām ir bijusi svarīga loma gan lielā Zīda ceļa laikā, gan mūsdienās. Tas veidojis Turkmenistānu par nozīmīgu spēlētāju reģiona un visas Eirāzijas kontekstā. Attīstoties jauniem naftas un dabasgāzes cauruļvadu un pārvadājumu tīkliem, kā arī pateicoties jūsu valsts neitralitātes statusam, Turkmenistānas iespējas vienīgi palielināsies. Latvijas infrastruktūras attīstības plāni tiek veidoti saskaņā ar Eirāzijas tranzīta attīstības plāniem, kuri skar arī Turkmenistānas intereses, un tas ir labs pamats, lai mēs atrastu kopīgas intereses arī transporta un tranzīta jautājumos.

Esmu gandarīts, ka šīs vizītes laikā mūsu delegācijai būs iespēja viesoties Turkmenbašī, iepazīties ar jūsu naftas pārstrādes industriju un jaunās tūrisma zonas attīstību pie Kaspijas jūras. Turkmenbašī mums, latviešiem, ir īpaša pilsēta, jo šeit pēdējos dzīves mirkļus ir vadījis ceturtais Latvijas Valsts prezidents Kārlis Ulmanis un joprojām mēs šeit meklējam viņa apbedījuma vietu. Taču esam gandarīti, ka mums tiek radīta iespēja iepazīt šo pilsētu arī no uzņēmējdarbības viedokļa, jo tas sniegs papildu informāciju par Turkmenistānas ekonomiskās attīstības perspektīvu.

Ekselences,

dāmas un kungi!

Latvijas skaitliski lielā uzņēmēju delegācija, kurā pārstāvēti mūsu valsts vadošie uzņēmumi, apliecina Latvijas uzņēmēju ieinteresētību veidot kontaktus un uzsākt sadarbības projektus ar Turkmenistānu. Delegācijā pārstāvēta būvniecības un būvmateriālu ražošanas nozare, mēbeļu ražošana, finanšu pakalpojumu institūcijas, informācijas tehnoloģiju nozare, transporta un loģistikas, tekstila, metālapstrādes un mašīnbūves nozare, tūrisms un citas nozares. Latvijas delegācijā piedalās mūsu nacionālās aviokompānijas “AirBaltic” un Rīgas lidostas vadība, Rīgas ostas, “Latvijas Dzelzceļa” un starptautisko loģistikas kompāniju, lielāko banku un citu kompāniju pārstāvji.

Esmu pārliecināts, ka šī vizīte būs atspēriena punkts jaunu biznesa kontaktu veidošanā.

Ekselences,

dāmas un kungi!

Valsts ekonomikas veselību var mērīt pēc uzņēmēju aktivitātes, ko būtiski uzlabo jauna noieta tirgus iespēju atklāšana. Es aicinu arī Turkmenistānas uzņēmējus būt aktīviem un apsvērt iespēju investēt Latvijā, izmantojot mūsu valsts izdevīgo ģeogrāfisko stāvokli, kvalificēto darbaspēku un uzņēmēju pieredzi sadarbībā ar Austrumiem un Rietumiem. Es jūs aicinu veidot pārstāvniecību Latvijā, lai Turkmenistānas uzņēmēji spētu efektīvi strādāt ne tikai Baltijas tirgū, bet arī apgūt pārējo Eiropas Savienības tirgu.

Latvijas delegācijai šīs vizītes laikā ir lieliska iespēja pārliecināties par moderno infrastruktūru Ašhabadā, par turkmēņu viesmīlību, par Turkmenistānas interesi par ārvalstu investīciju piesaistīšanu dažādām tautsaimniecības nozarēm. Latvijas uzņēmējiem viesošanās jūsu valstī ir izpētes vizīte, un tā radīs pietiekami labu pamatu pārdomātu biznesa lēmumu pieņemšanai nākotnē.

Latvijas uzņēmējiem ir liela interese par Turkmenistānu, un šī vizīte līdz ar skaitliski lielo uzņēmēju delegāciju demonstrē gatavību nostiprināties Turkmenistānas tirgū.

Turpmākajā foruma gaitā Latvijas ekonomikas un satiksmes ministrs, kā arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors iepazīstinās jūs ar ekonomisko situāciju un biznesa vidi Latvijā, kā arī detalizētāk informēs par mūsu uzņēmēju interesēm Turkmenistānā un Centrālāzijā.

Novēlu jums intensīvi izmantot šo tikšanās iespēju, lai dibinātu jaunus sadarbības kontaktus, kas nākotnē varētu izvērsties kopīgos projektos.

Veiksmīgu darbu!

 

Latvijas Republikas Valsts prezidenta Valda Zatlera un Turkmenistānas prezidenta Gurbanguli Berdimuhamedova Kopīgais paziņojums

2008.gada 7.–9.oktobrī Latvijas Republikas Valsts prezidents Valdis Zatlers atradās valstsvizītē Turkmenistānā.

Abu valstu prezidentu tikšanās laikā pārrunāti aktuālie divpusējo attiecību un savstarpēji interesējošie starptautiskie jautājumi un apliecināta abpusēja vēlme stiprināt Latvijas un Turkmenistānas attiecības, kā arī mieru un stabilitāti reģionālā un pasaules mērogā.

Latvijas un Turkmenistānas valstu vadītāji vienojās veltīt visas pūles savstarpēji izdevīgas ekonomiskās sadarbības un tirdzniecības turpmākā attīstīšanā. Kā perspektīvas turpmākās sadarbības jomas tika minēts transports, komunikācijas, tekstilrūpniecība, kokrūpniecība, kopīgu projektu realizācija mežsaimniecības nozarē un mežrūpniecībā.

Abu valstu vadītāji atzīmēja, ka svarīga ir savstarpējo kontaktu attīstīšana starp mazajiem un vidējiem uzņēmumiem tūrisma, kultūras, izglītības un zinātnes, veselības aizsardzības un sporta jomā.

Sarunu laikā liela uzmanība tika pievērsta iespējām aktivizēt politisko dialogu starp Latvijas Republiku un Turkmenistānu, starpvaldību un starpparlamentu sadarbību, kā arī konsultācijas divpusējo attiecību un starptautiskajos jautājumos.

Tikšanās laikā abi prezidenti pārrunāja Latvijas Republikas un Turkmenistānas sadarbības līgumtiesiskās bāzes nozīmību. Puses atbalsta vizītes laikā parakstīto starpvaldību vienošanos par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākumu un kapitāla nodokļiem, gaisa satiksmi, sadarbību ekonomiskās, rūpnieciskās, zinātniskās un tehniskās sadarbības jomā realizāciju.

Lai padziļinātu abu valstu savstarpējās attiecības un paplašinātu ekonomisko sadarbību, puses atzina Starpvaldību komisijas ekonomiskās, zinātniskās, tehniskās un kultūras sadarbības jautājumos izveides un tās sēžu organizēšanas nozīmību.

Valstu vadītāji atzīmēja Latvijas un Turkmenistānas pozīciju līdzību svarīgākajos reģionālajos un starptautiskajos jautājumos. Paužot nosodījumu terorisma aktiem, kas apdraud mieru un drošību, puses izteica atbalstu starptautiskās sabiedrības pūlēm cīņā ar starptautisko terorismu, organizēto noziedzību, nelikumīgu narkotiku apriti un apliecināja gatavību pastiprināt savu sadarbību šajā jomā.

Abu valstu vadītāji atzinīgi novērtēja Eiropas Savienības pieņemto stratēģiju Centrālāzijai un atzina, ka izglītības iniciatīva, likumu varas iniciatīva, dialogs par enerģētikas un ūdens resursu jautājumiem, kā arī politiskais dialogs ārlietu ministru līmenī ir svarīgākie virzieni daudz ciešākām un produktīvākām Eiropas Savienības attiecībām ar Centrālāzijas valstīm.

Puses arī atzīmēja starp Eiropas Savienību un Turkmenistānu noslēgtā saprašanās memoranda par sadarbību enerģētikas jomā nozīmi un izteica cerību par tālākām darbībām, kas nostiprinātu ES un Turkmenistānas sadarbību enerģētikas jomā.

Latvijas Republikas prezidents Valdis Zatlers pateicās Turkmenistānas prezidentam Gurbanguli Berdimuhamedovam un visai Turkmenistānas tautai par viesmīlīgo uzņemšanu un ielūdza Turkmenistānas prezidentu apmeklēt Latviju valstsvizītē viņam izdevīgā laikā. Vizītes laiki tiks saskaņoti pa diplomātiskiem kanāliem.

Parakstīts 2008.gada 8.oktobrī Ašhabadā divos eksemplāros, katrs latviešu un turkmēņu valodā.

 

Latvijas Republikas Valsts prezidents Valdis Zatlers

Turkmenistānas prezidents Gurbanguli Berdimuhamedovs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!