• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par akcīzes nodokļa palielināšanu tabakai un alkoholam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.10.2008., Nr. 155 https://www.vestnesis.lv/ta/id/181983

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par grozījumiem Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā

Vēl šajā numurā

07.10.2008., Nr. 155

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par akcīzes nodokļa palielināšanu tabakai un alkoholam

 

Viens no iespējamajiem risinājumiem, kas ļautu paaugstināt mediķu algas, ir straujāka akcīzes nodokļa palielināšana tabakai un alkoholam. To 1.oktobrī, tiekoties ar atbildīgo ministriju pārstāvjiem un mediķu arodbiedrību, secināja Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas un Sabiedrības veselības apakškomisijas deputāti.

Deputāti noskaidroja, ka Latvijā stiprajam alkoholam ir zemākā akcīzes likme Baltijas valstīs, savukārt akcīze tabakas izstrādājumiem ir pat deviņas reizes zemāka nekā Lielbritānijā un citās Rietumeiropas valstīs. Par būtisku akcīzes paaugstinājumu iestājās gan Saeimā pārstāvētie ārsti Valdis Ģīlis un Jānis Strazdiņš, gan Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis, gan arī veselības ministrs Ivars Eglītis, kurš argumentēja, ka cigarešu cenu pieaugums vistiešākajā veidā mazina to patēriņu. Alkohola un tabakas ierobežošana ļautu ietaupīt miljonus, kas tiek tērēti traumu, audzēju un atkarību ārstēšanai, piebilda deputāts J.Strazdiņš.

Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča norādīja, ka vērsīsies pie radniecīgajām komisijām Igaunijas un Lietuvas parlamentos, lai vienotos par kopīgu stratēģiju, straujāk paaugstinot akcīzi kaitīgajām precēm, jo valdību līmenī šis jautājums diemžēl vairāk tiek bremzēts, nevis veicināts. Tas jādara visās trijās valstīs vienlaikus, lai cenas Baltijā būtu līdzīgas un nesāktos “alkohola tūrisms”.

Tāpat komisijas nolēma lūgt Ministru prezidentu un finanšu ministru pārskatīt 2009.gada valsts budžeta projektu, lai rastu vismaz 39 miljonus latu inflācijas pieauguma kompensācijai mediķiem.

Finanšu ministrijas pārstāvji informēja, ka līdzekļi mediķu algu pieaugumam nākamā gada valsts budžeta projektā valdības līmenī visdrīzāk netiks paredzēti, tādējādi diskusijas sagaidāmas pēc budžeta iesniegšanas Saeimā. Tas izraisīja mediķu arodbiedrības vadītāja Valda Kera pārsteigumu par “valdības mazspēju”, jo arodbiedrība, kas esot gatava būtiskiem kompromisiem, no valdības tā arī neesot sagaidījusi nevienu piedāvājumu. Viņš paziņoja, ka mediķi gatavojas “pilna formāta streikam”.

Savukārt veselības ministrs Ivars Eglītis informēja, ka ir radis īstermiņa risinājumu, ar medicīnas iestāžu vadītājiem vienojoties par atsevišķu plānoto iepirkumu un remontdarbu atlikšanu. Ietaupītos līdzekļus plānots novirzīt, lai medicīnas māsām nākamgad kompensētu inflācijas pieaugumu 7–8 procentu apmērā. Iegūtie septiņi miljoni latu gan esot pagaidu risinājums tikai uz vienu gadu, pēc tam sistēmas iekšējās rezerves būs izsmeltas un nauda būs jāmeklē jau valsts budžetā.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!