• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Nacionālo filmu likumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.09.2008., Nr. 151 https://www.vestnesis.lv/ta/id/181730

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Saeimas dialogu ar arodbiedrībām

Vēl šajā numurā

30.09.2008., Nr. 151

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Nacionālo filmu likumu

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija 24.septembrī konceptuāli atbalstīja Nacionālo filmu likumu, kas nosaka valsts atbalstu nacionālo filmu veidošanai un izplatīšanai, kā arī regulē filmu mantojuma saglabāšanu un aizsardzību.

Šis ir nozīmīgs likumprojekts, kas pirmo reizi kopš neatkarības atgūšanas regulēs filmu nozari, atzina komisijas deputāti.

Deputāti ierosināja likumprojektā ietvert arī galvenos nacionālā pasūtījuma kritērijus, kā arī precīzāk noteikt kultūras vērtību atainošanu nacionālajās filmās.

Tāpat jādomā arī par mākslas filmu politikas veidošanu, lai filmas galvenais kritērijs būtu skatītājs, secināja komisijas deputāti.

Diskutējot par finansējumu, kino nozares pārstāvji norādīja, ka panāktais kompromiss paredz, ka valsts finansējums kārtējam gadam nav mazāks kā iepriekšējā gadā.

Lai filmu uzskatītu par nacionālo filmu, tai jāatbilst vismaz diviem no minētajiem kritērijiem:

1) filmas veidošanai ir saņemti līdzekļi no valsts vai pašvaldību budžetiem;

2) filmas producēšanu veic nacionālās filmas producents;

3) filmas režisors, scenārija autors, filmas mākslinieks, animācijas mākslinieks, operators vai filmai īpaši radīta muzikāla darba autors ir Latvijas pilsoņi vai pastāvīgie iedzīvotāji;

4) filmas oriģinālais skaņas pavadījums ir valsts valodā;

5) filma radīta nacionālā pasūtījuma ietvaros.

Likumprojekts nosaka finansēšanas principus un valsts atbalsta pasākumus filmu nozarei, garantējot stabilu bāzes finansējumu un ikgadēju budžeta palielinājumu.

Plānots veidot arī Filmu fondu, lai piešķirtu līdzekļus nacionālo filmu veidošanai, to izplatīšanai, kinofestivāliem, kā arī nacionālā filmu mantojuma saglabāšanai un pieejamības nodrošināšanai. Fonda līdzekļus veidos valsts budžeta līdzekļi, ieņēmumi no valstij piederošo filmu izmantošanas, kā arī dāvinājumi, ziedojumi un ārvalstu finanšu palīdzība. Fonda līdzekļus sadalīs konkursa kārtībā.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!