• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par telesakaru noteikumu pārkāpumu izmeklēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.09.2008., Nr. 149 https://www.vestnesis.lv/ta/id/181574

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Parlaments: Par Eiropas staļinisma un nacisma upuru atceres dienu

Vēl šajā numurā

25.09.2008., Nr. 149

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par telesakaru noteikumu pārkāpumu izmeklēšanu

Iespējamo ES telesakaru noteikumu pārkāpumu izmeklēšanas procedūras jaunajā posmā Eiropas Komisija nolēma nosūtīt Spānijai argumentētu atzinumu par šīs valsts piemērotajām universālā pakalpojuma prasībām un iesniegt Eiropas Kopienu tiesā Polijas un Kipras lietas attiecīgi saistībā ar platjoslas pakalpojumu mazumtirdzniecības regulējumu un piekļuves tiesībām.

Vienlaikus Komisija varēja slēgt divas vēl neizskatītas lietas, jo Latvija un Somija ir veikušas pietiekamus pasākumus attiecīgi saistībā ar 7.pantā paredzēto paziņošanas mehānismu un obligāto pārraižu noteikumiem.

Komisija nosūtīs Spānijai argumentētu atzinumu (otrais posms pārkāpumu izmeklēšanas procedūrā un pēdējais posms, pirms lietu iesniedz Eiropas Kopienu tiesā) par universālā pakalpojuma sniedzēju izraudzīšanās un finansēšanas mehānismu, ko piemēro šī valsts. Saskaņā ar ES telesakaru noteikumiem dalībvalstīm ir jānodrošina, lai, izraugoties universālā pakalpojuma sniedzējus, neviens pakalpojumu sniedzējs netiktu izslēgts automātiski.

Turklāt par šo pakalpojumu piedāvāšanu dalībvalstis var piešķirt universālā pakalpojuma sniedzējiem kompensāciju pēc to pieprasījuma, kā arī tad, ja dalībvalsts uzskata, ka tas pakalpojumu sniedzējiem rada netaisnīgu apgrūtinājumu. Spānijai jāpieņem tiesību akti, lai risinātu šos jautājumus; tā vēl nav uzsākusi jaunu universālā pakalpojuma sniedzēju izraudzīšanās procedūru. Oficiālu paziņojuma vēstuli Spānijai nosūtīja 2007.gada jūnijā, tomēr bez rezultātiem.

Vēl Komisija nolēma iesniegt Eiropas Kopienu tiesā pārkāpumu izmeklēšanas lietas pret Poliju un Kipru.

Polijas lieta attiecas uz lēmumu regulēt platjoslas pakalpojumu mazumtirdzniecības cenas bez tirgus analīzes, kas saskaņā ar ES tiesību aktiem jāveic pirms jauna regulējuma pieņemšanas.

Pret Kipru ierosinātā lieta ir saistīta ar to, ka valsts nav pienācīgi piemērojusi procedūru, kas jāievēro, piešķirot tiesības uzstādīt mobilo sakaru iekārtas valsts īpašumos, vai veikusi papildu pasākumus, lai nodrošinātu procedūras pareizu īstenošanu. Kipra nav sniegusi atbildi uz argumentēto atzinumu, kuru Komisija nosūtīja 2008.gada februārī.

Ņemot vērā pozitīvo notikumu gaitu abos pārējos gadījumos, tika pieņemts lēmums izbeigt abas neizskatītās pārkāpuma izmeklēšanas lietas. Pēc tam, kad Latvija bija pieņēmusi jaunus tiesību aktus, Eiropas Komisija nolēma izbeigt pret šo valsti uzsākto lietu par 7.pantā paredzētā paziņošanas mehānisma nepilnīgu transponēšanu valsts tiesību aktos.

Komisija šo lietu uzsāka 2006.gada aprīlī, jo Latvijas tiesību aktos nebija paredzēts pienākums paziņot Komisijai un citu dalībvalstu regulatoriem par pasākumu projektiem, kas attiecas uz telesakaru operatoriem – šis paziņošanas pienākums ir ārkārtīgi svarīgs vienotā telesakaru tirgus pareizai darbībai.

Latvijas tiesību aktos attiecīgi grozījumi tika veikti 2008.gada jūlijā, nodrošinot ES noteikumu par paziņošanas mehānismu pilnīgu transponēšanu, tāpēc Komisija var izbeigt šo lietu.

Komisija varēja izbeigt arī pret Somiju sākto lietu saistībā ar obligāto pārraižu noteikumiem.

Saskaņā ar ES pakalpojuma direktīvu tīkla operatoriem var būt noteiktas obligāto pārraižu saistības, saskaņā ar kurām tiem jāpārraida konkrēti apraides kanāli un pakalpojumi. Komisija uzskatīja, ka Somijas tiesību akti neatbilst Eiropas Savienības telesakaru noteikumu prasībām, jo īpaši attiecībā uz proporcionalitāti un nepietiekamu pārskatāmību.

Kad Somijas iestādes, atbildot uz Komisijas paustajām bažām, pieņēma jaunus noteikumus, ar kuriem palielināja apraides kanālu skaitu un kuri stājās spēkā 2008.gada 1.janvārī, Komisija nolēma lietu izbeigt.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!