• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Pašvaldību savienība: Par domstarpību un vienošanās protokola projektu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.09.2008., Nr. 149 https://www.vestnesis.lv/ta/id/181572

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

25.09.2008., Nr. 149

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Pašvaldību savienība: Par domstarpību un vienošanās protokola projektu

 

24.septembrī Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) un Finanšu ministrija (FM) vienojās iesniegt izskatīšanai Ministru kabineta komitejā (MKK) Ministru kabineta un LPS 2009.gada domstarpību un vienošanās protokola projektu. Paredzēts, ka MKK to izskatīs 29.septembrī, bet LPS dome – 1.oktobrī.

LPS un FM palika katra pie sava viedokļa jautājumā par iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) pārdali. IIN ir galvenā pašvaldību budžetu ieņēmumu sadaļa. FM izstrādātie grozījumi paredz ar 2009.gadu neapliekamo minimumu palielināt no 80 līdz 90 latiem un IIN atvieglojumu par apgādniekiem – no 56 līdz 63 latiem, kā arī palielināt nodokļa papildu atvieglojumu apmēru invalīdiem, politiski represētajām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem, attaisnoto izdevumu apmēru par izglītību un ārstniecības pakalpojumiem, atbrīvojuma apmēru ienākumiem no lauksaimnieciskās ražošanas un lauku tūrisma pakalpojumu sniegšanas un attiecināt pensijas neapliekamā minimuma daļu, ja tā pilnībā netiek izmantota, uz pensionāra citu veidu ieņēmumiem. Lai nesamazinātos pašvaldību IIN ieņēmumu bāze, LPS prasa mainīt maksātāja dzīvesvietas pašvaldības budžetā ieskaitāmo IIN ieņēmumu daļu no 80% uz 82%. FM iesaka Ministru kabinetam IIN daļu pašvaldību budžetos saglabāt 80% apmērā.

Puses vienojās, ka “ar valsts budžeta vispārējiem ieņēmumiem tiek garantēta iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu prognozes izpilde katrai pašvaldībai tai nodokļa summai, kura pašvaldību budžetos tiek saņemta centralizēti ar valsts kases starpniecību, un ar nosacījumu, ka iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu daļa pašvaldību budžetos ir 80%, neapliekamais ieņēmumu minimums 90 latu apmērā un atvieglojumu apmērs par apgādājamām personām 63 latu apmērā”.

Pašvaldību ieņēmumus no nodokļiem 2009.gadā FM prognozē 963,14 miljonu latu apmērā (pie 80% IIN daļas pašvaldību budžetos), tajā skaitā IIN ne mazāk kā 885,28 miljoni latu un nekustamā īpašuma nodoklis (NĪN) – 71,37 miljonu latu apmērā. Nenodokļu ieņēmumus pašvaldībās FM prognozē 30 miljonu latu apmērā un ieņēmumus no maksas pakalpojumiem – 114,64 miljonu latu apmērā.

Puses palika katra pie sava viedokļa par nepieciešamo valsts budžeta dotāciju pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondam: LPS to prasa 432 miljonu latu apmērā, bet FM norāda, ka ir iespējams paredzēt dotāciju no valsts budžeta pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondam tikai 7,15 miljonus latu.

Nesaskaņoti ir arī pušu viedokļi par pašvaldību kopējo finanšu nepieciešamību: LPS prasa pašvaldību finanšu izlīdzināšanas aprēķina vajadzībām 2009.gadam kopējo minimālo finanšu nepieciešamību saskaņā ar likuma “Par pašvaldību finanšu izlīdzināšanu” 1.panta 13.punktu noteikt ne mazāku par 1518 miljoniem latu, bet FM ierosina MK to noteikt ne mazāku par 787,9 miljoniem latu saskaņā ar likuma “Par pašvaldību finanšu izlīdzināšanu” 8.panta pirmo daļu.

Puses vienojās paredzēt pašvaldībām dotācijas no valsts budžeta: caur Bērnu un ģimenes lietu ministriju – 0,61 miljonu latu, caur RAPLM vienreizējai dotācijai novadu pašvaldību infrastruktūras attīstībai – 13,2 miljonus latu. Puses vienojās pašvaldību investīcijām infrastruktūras sakārtošanai RAPLM budžetā paredzēt mērķdotāciju 20,87 miljonu latu apmērā, plānošanas reģionu, rajonu un vietējo pašvaldību teritorijas plānojumu un to grozījumu izstrādei paredzēt mērķdotāciju 0,60 miljonu latu apmērā un pašvaldību publiskajām bibliotēkām bezmaksas interneta un datoru izmantošanai – mērķdotāciju 0,89 miljonu latu apmērā.

Puses arī vienojās paredzēt pašvaldībām mērķdotācijas no valsts budžeta izglītības un kultūras pasākumiem 319,56 miljonu latu apmērā, ja darba devēja sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas ir noteiktas 24,09% apmērā. Atšķirīgs ir pušu viedoklis par mērķdotāciju apmēru pašvaldību pirmsskolas izglītības iestādēs nodarbināto pedagogu darba samaksai un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un uzturēšanas izdevumiem pašvaldību speciālajām pirmsskolas iestādēm, internātskolām, sanatorijas tipa internātskolām un speciālajām internātskolām bērniem ar fiziskās un garīgās attīstības traucējumiem.

Dace Zvirbule, LPS padomniece

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!