• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ārlietu ministra darba vizīti Amerikas Savienotajās Valstīs un tikšanos ar Jordānijas, Palestīnas un Ukrainas ārlietu ministriem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.09.2008., Nr. 149 https://www.vestnesis.lv/ta/id/181570

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par reģionālo politiku un pašvaldībām Latvijā un Eiropā

Vēl šajā numurā

25.09.2008., Nr. 149

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ārlietu ministra darba vizīti Amerikas Savienotajās Valstīs un tikšanos ar Jordānijas, Palestīnas un Ukrainas ārlietu ministriem

No 22. līdz 26.septembrim ārlietu ministrs M.Riekstiņš piedalās ANO Ģenerālās asamblejas 63.sesijā Ņujorkā (Amerikas Savienotās Valstis).

23.septembrī ārlietu ministrs Māris Riekstiņš ANO Ģenerālās asamblejas sesijas ietvaros Ņujorkā tikās ar Jordānijas ārlietu ministru Salahedinu Albaširu. Divpusējās tikšanās laikā tika apspriestas Latvijas un Jordānijas attiecības un to tālākās attīstības iespējas.

Abi ārlietu ministri bija vienisprātis, ka šī tikšanās ir vēsturiska, jo ir pirmā divpusējā saruna ministru līmenī. Sarunā Latvijas ārlietu ministrs atzīmēja, ka Latvija ir ieinteresēta attīstīt ar Jordāniju regulāru politisko dialogu, sadarbību kultūrā un ekonomikā, īpaši tūrismā.

“Viena no politiskā dialoga attīstīšanas iespējām ir organizēt abu valstu ārlietu ministriju politiskās konsultācijas,” rosināja M.Riekstiņš.

Runājot par sadarbību starptautisko organizāciju ietvaros, M.Riekstiņš S.Albaširam apliecināja Latvijas atbalstu Jordānijas kandidatūrai Starptautiskās tiesas 2008.gada vēlēšanās uz 2009.–2018.gada termiņu, kā arī pateicās par atbalstu Latvijas kandidatūrai ANO Ekonomisko un sociālo lietu padomē vēlēšanās 2010.gadā.

Tikšanās laikā Latvijas ārlietu ministrs informēja par savu plānoto vizīti uz Tuvo Austrumu reģiona valstīm, tai skaitā uz Jordāniju, novembra sākumā.

Diplomātiskās attiecības starp Latviju un Jordāniju tika nodibinātas 1994.gada 12.septembrī, bet sadarbība starp valstīm ir attīstības sākuma stadijā.

Ņemot vērā, ka Jordānija ir viena no stabilākajām Tuvo Austrumu valstīm, kas aktīvi iesaistās Tuvo Austrumu miera procesā, īsteno sabalansētu ārpolitiku un veido konstruktīvas attiecības ar ASV un ES, Latvija ir ieinteresēta padziļināt sadarbību ar šo valsti.

23.septembrī ārlietu ministrs Māris Riekstiņš tikās ar Palestīniešu pašpārvaldes ārlietu ministru Rijadu Almalki, lai apspriestu Latvijas un Palestīniešu pašpārvaldes divpusējo sadarbību, kā arī Tuvo Austrumu miera procesa virzību. Tikšanās notika ANO Ģenerālās asamblejas ietvaros Ņujorkā.

Sarunā M.Riekstiņš uzsvēra, ka Latvija ir ieinteresēta veidot aktīvāku sadarbību ar Palestīniešu pašpārvaldi, gan attīstot regulāru politisko dialogu, gan praktiskas sadarbības līmenī. Saskaņā ar Eiropas Savienības Rīcības stratēģiju Tuvajos Austrumos Latvija ir ieinteresēta atbalstīt palestīniešu valsts veidošanos, īpaši institucionālās kapacitātes nostiprināšanu, daloties savā reformu pieredzē. M.Riekstiņš atzīmēja pirmo sadarbības projektu ar Palestīniešu pašpārvaldi, kas īstenots ar Latvijas Ārlietu ministrijas atbalstu, proti, 1.–17.augustā Palestīniešu pašpārvaldes pārstāvis piedalījās Baltijas starptautiskajā vasaras skolā par tēmu “Komunikācija, tehnoloģijas, integrācija”. Abi ministri bija vienisprātis, ka Latvijas un Palestīniešu pašpārvaldes sāktā sadarbība ir jāturpina.

Runājot par Tuvo Austrumu miera procesu, M.Riekstiņš norādīja, ka Latvija kā ES dalībvalsts atbalsta neatkarīgas, demokrātiskas un dzīvotspējīgas palestīniešu valsts izveidošanu saskaņā ar Ceļa karti. Abas puses pārrunāja Palestīniešu pašpārvaldes iekšpolitiskās aktualitātes saistībā ar situāciju Izraēlā. Latvijas ārlietu ministrs izteica cerību, ka Palestīniešu pašpārvaldes miera sarunas ar Izraēlu sekmīgi turpināsies un miera līgums tiks noslēgts līdz šī gada beigām.

Tikšanās noslēgumā M.Riekstiņš izteica ielūgumu R.Almalkam vizītē apmeklēt Latviju, savukārt Palestīniešu pašpārvaldes ārlietu ministrs Latvijas ārlietu ministru uzaicināja apmeklēt Palestīnu.

Palestīniešu pašpārvalde tika nodibināta 1994.gadā kā pagaidu administratīva vienība Rietumkrasta un Gazas joslas pārvaldīšanai, balstoties uz Izraēlas un Palestīnas Atbrīvošanas organizācijas (PAO) miera līgumu, tā saukto Principu deklarāciju jeb Oslo līgumu. Principu deklarācija noteica, kā Palestīniešu pašpārvalde ir pilnvarota PAO pārstāve sarunās ar Izraēlu par palestīniešu valsts dibināšanas pamatjautājumiem.

23.septembrī ārlietu ministrs Māris Riekstiņš tikās ar Ukrainas ārlietu ministru Volodimiru Ogrizko, lai pārrunātu Eiropas Savienības–Ukrainas un NATO–Ukrainas attiecību attīstību, kā arī starptautiskās politikas aktualitātes un divpusējās attiecības. Tikšanās notika ANO Ģenerālās asamblejas laikā Ņujorkā.

Sarunas sākumā M.Riekstiņš un V.Ogrizko pauda gandarījumu par Latvijas un Ukrainas politiskā un ekonomiskā dialoga attīstību.

Pievēršot uzmanību Ukrainas eiroatlantiskajai integrācijai, Latvijas ārlietu ministrs uzsvēra, ka Latvija konsekventi atbalsta Rīcības plāna dalībai NATO piešķiršanu Ukrainai decembrī plānotajā NATO ārlietu ministru sanāksmē.

Vienlaikus viņš norādīja, ka NATO dalībvalstis sagaida no Ukrainas lielāku iekšpolitisko vienotību un aktīvu ieguldījumu sabiedrības informēšanā par NATO jautājumiem. Savukārt V.Ogrizko informēja, ka pēdējā mēneša laikā ievērojami palielinājies Ukrainas iedzīvotāju atbalsts valsts integrācijai NATO.

Ukrainas ārlietu ministrs V.Ogrizko īsi informēja par 9.septembrī Parīzē notikušā Eiropas Savienības un Ukrainas samita rezultātiem, kā arī iekšpolitisko situāciju Ukrainā.

Latvijas un Ukrainas ārlietu ministri apmainījās viedokļiem par starptautiskās politikas aktualitātēm, tai skaitā situāciju Gruzijā.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!