• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Valsts prezidenta darba vizīti Amerikas Savienotajās Valstīs, dalību ANO sesijas atklāšanā un tikšanos ar valstu vadītājiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.09.2008., Nr. 149 https://www.vestnesis.lv/ta/id/181568

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Valsts prezidenta darba vizīti ASV

Vēl šajā numurā

25.09.2008., Nr. 149

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Valsts prezidenta darba vizīti Amerikas Savienotajās Valstīs, dalību ANO sesijas atklāšanā un tikšanos ar valstu vadītājiem

01.JPG (12993 bytes) 02.JPG (15154 bytes)

Latvijas Republikas Valsts prezidents Valdis Zatlers vizītes laikā Amerikā otrdien, 23.septembrī, sirsnīgā un draudzīgā sarunā tiekoties ar Gruzijas Republikas prezidentu Mihailu Saakašvili; Valsts prezidents Valdis Zatlers pirmdien, 22.septembrī, Kolumbijas Universitātē pasniedzējiem, studentiem un citiem interesentiem lasot lekciju “Latvia’s View on Global Affairs” [“Pasaules notikumi Latvijas redzējumā”] (lekcijas izklāsts – “LV” vakardienas, 24.09.2008., laidiena 27.lpp.)
Foto: Gatis Bergmanis, VPD

Otrdien, 23.septembrī,

Valsts prezidents Valdis Zatlers piedalījās ANO Ģenerālās asamblejas 63.sesijas atklāšanā, kā arī tikās ar Gruzijas, Turcijas un Lietuvas prezidentiem. Tāpat otrdien notika Valsts prezidenta un Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žozē Manuela Barrozu divpusējā tikšanās. Sarunu gaitā ar valstu vadītājiem un EK līderiem apspriesta turpmākā starptautiskās sabiedrības rīcība, palīdzot atjaunot Gruzijas ekonomiku. Tikšanās laikā ar EK prezidentu apspriesta arī ES politiskā stratēģija Centrālāzijas reģionā, kas ES skatījumā ir viens no perspektīvākajiem sadarbības reģioniem, dažādojot enerģijas piegādes avotus un ceļus.

Tiekoties ar Gruzijas prezidentu Mihailu Saakašvili, V.Zatlers apliecināja savam Gruzijas kolēģim Latvijas nemainīgo atbalstu valsts reformu ceļā, kā arī uzsvēra Latvijas gatavību palīdzēt valsts ekonomikas un infrastruktūras atjaunošanā pēc notikušā militārā konflikta. Abas amatpersonas bija vienisprātis, ka Krievijas rīcība vērtējama kā starptautiskajām tiesībām neatbilstoša, jo, kā uzsvēra Valsts prezidents, “rupja militāra spēka lietošana otras valsts teritorijā ar ieganstu aizstāvēt savus pilsoņus Latvijai ir nepieņemama”.

Tikšanās gaitā apspriesti arī turpmākie Abhāzijas un Osetijas problēmu risinājumi. Valsts prezidents savam Gruzijas kolēģim pauda Latvijas atbalstu Gruzijas teritoriālajai vienotībai, uzsverot, ka jau tuvākajā laikā jāpanāk Eiropas Savienības novērotāju konstruktīvs darbs konflikta zonās, kas līdztekus civilajai palīdzībai nodrošinātu mieru un stabilitāti reģionā ilgtermiņā.

Gruzijas jautājums aktuālākais bija arī V.Zatlera un Lietuvas prezidenta Valda Adamkus divpusējā sarunā. Abas amatpersonas bija vienisprātis, ka būtiska ir regulāra viedokļu un informācijas apmaiņa ES valstu starpā, jo tikai tā iespējams rast labāko no risinājumiem un nepieļaut jaunas konfliktzonas rašanos Kaukāza reģionā.

Savukārt, tiekoties ar EK prezidentu Žozē Manuelu Barrozu, līdztekus ES turpmākajai stratēģijai Gruzijas jautājumā pārrunāta arī ES kopējā nostāja, valstīm veidojot divpusējās attiecības ar Centrālāzijas valstīm, īpaši Kazahstānu, kas ir viens no būtiskajiem alternatīvajiem enerģijas piegādātājiem Eiropai. Sarunas gaitā abas amatpersonas pārrunāja arī Eiropas kopējās enerģētikas politikas veidošanas aktualitātes.

Enerģētikas politikas jautājumi bija arī viens no būtiskākajiem Valsts prezidenta un Turcijas prezidenta Abdulla Gila sarunas punktiem. “Pēc militārā konflikta Gruzijā Turcija kļūst aizvien nozīmīgāks spēlētājs enerģijas tirgū,” teica V.Zatlers, atzīmējot gan Turcijas stabilizējošo lomu Tuvo Austrumu reģionā kopumā, gan valsts panākumus, piesakot sevi kā alternatīvu enerģijas piegādātāju Rietumeiropai. Abas amatpersonas bija vienisprātis, ka Krievijas militārā agresija Gruzijā mudinājusi Centrālāzijas un Kaukāza reģiona valstis aktīvāk domāt par iesaldēto konfliktu destabilizējošo dabu un nepieciešamību tos risināt, pirms tie eskalējas.

Sarunas gaitā apskatīta arī abu valstu sadarbība starptautisko organizāciju ietvaros, tajā skaitā ANO.

 

Otrdienas, 23.septembra pēcpusdienā,

Valsts prezidents apmeklēja svinīgo pasākumu, kurā valstu un valdību vadītāji godināja Irākā kritušos dažādu valstu kareivjus, kā arī kopīgi pateicās sabiedroto bruņotajiem spēkiem, kuri devuši būtisku ieguldījumu situācijas stabilizēšanā kā Irākā, tā reģionā kopumā. Otrdienas vakarā V.Zatlers apmeklēja ANO ģenerālsekretāra rīkotās darba vakariņas valstu vadītājiem, kuru laikā apspriestas vairākas aktuālas starptautiskās politikas problēmas gan ANO un Eiropas Savienības, gan dažādu valstu divpusējo attiecību kontekstā.

Turpmākajās ANO Ģenerālās asamblejas dienās plānotas vēl vairākas Valsts prezidenta un citu valstu vai valdību vadītāju divpusējās tikšanās.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!