• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Horvātijas parlamenta priekšsēdētāja tikšanos ar Saeimas deputātiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.09.2008., Nr. 149 https://www.vestnesis.lv/ta/id/181535

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Saeimas priekšsēdētāja tikšanos ar Dānijas vēstnieku

Vēl šajā numurā

25.09.2008., Nr. 149

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Horvātijas parlamenta priekšsēdētāja tikšanos ar Saeimas deputātiem

 

22.septembrī Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Dalbiņš un komisijas deputāti tikās ar Horvātijas Republikas parlamenta priekšsēdētāju Luku Bebiču.

“Latvijas un Horvātijas sadarbība nav ilga, taču tā raksturojama kā aktīva un produktīva. Tā aptver gan militāro, gan drošības, gan ekonomikas jomu, un mēs esam ieinteresēti turpināt šo daudzpusīgo sadarbību ar Horvātiju kā partneri ceļā uz NATO un Eiropas Savienību (ES),” sacīja komisijas priekšsēdētājs J.Dalbiņš.

Tikšanās dalībnieki bija vienisprātis, ka sadarbības pilnveidošana starp Latvijas un Horvātijas parlamentiem sekmēs arī ciešāku sadarbību citās jomās.

J.Dalbiņš informēja, ka Saeima 18.septembrī ratificēja protokolu par Horvātijas Republikas pievienošanos NATO. Horvātijas parlamenta priekšsēdētājs L.Bebičs pateicās par ātro protokola ratifikāciju un atzina, ka tas apliecina abu valstu draudzīgās attiecības.

L.Bebičs uzsvēra, ka Horvātijas un to kaimiņvalstu integrācija Eiropas Savienībā (ES) ir drošības un stabilitātes garants Balkānu reģionam un Eiropai. Horvātijas parlamenta priekšsēdētājs pastāstīja par Horvātijas pievienošanās sarunu gaitu ar ES un izteica cerību, ka Horvātija šogad tās noslēgs. Galvenie izaicinājumi, ar ko šobrīd saskaras Horvātija, ir likumdošanas sakārtošana atbilstoši ES prasībām un cīņa pret korupciju un organizēto noziedzību, minēja L.Bebičs. Horvātijas parlamentā ir izveidota speciālā ES lietu komisija, kuras sastāvā ir visu parlamentā pārstāvēto politisko spēku, kā arī universitāšu, arodbiedrību un citu institūciju pārstāvji. Komisija seko sarunu procesam un aktualizē atklātās problēmas.

Komisijas priekšsēdētājs J.Dalbiņš pastāstīja par Latvijas pieredzi, pievienojoties ES un NATO, kā arī par komisijas darbu cīņā pret korupciju, tostarp veiktajām izmaiņām likumdošanā un korupcijas risku analīzi valsts institūcijās.

22.septembrī deputātu grupas sadarbībai ar Horvātijas parlamentu priekšsēdētāja Sarmīte Ķikuste un grupas deputāti tikās ar Horvātijas parlamenta priekšsēdētāju Luku Bebiču.

Grupas priekšsēdētāja sveica L.Bebiču Saeimā un atzinīgi novērtēja sadarbības grupas ar Latvijas parlamentu izveidošanu Horvātijas parlamentā. “Sadarbības grupas izveidošana liecina, ka interese par abu valstu parlamentiem ir ļoti liela, un tas ir svarīgi laikā, kad Horvātija ir ceļā uz integrāciju Eiropas Savienībā,” sacīja S.Ķikuste.

Horvātijas parlamenta priekšsēdētājs pateicās par Latvijas atbalstu Horvātijai, ratificējot protokolu par tās pievienošanos Ziemeļatlantijas līguma organizācijai, un pastāstīja par sarunu gaitu Horvātijas integrācijā Eiropas Savienībā (ES).

Tikšanās laikā pārrunāta arī abu valstu parlamentu līdzšinējā sadarbība, ekonomiskie kontakti un sadarbība tūrismā. Sarunas dalībnieki bija vienisprātis, ka nākotnē abu valstu parlamentārie kontakti attīstīsies un padziļināsies.

Tikšanās noslēgumā S.Ķikuste novēlēja veiksmi sarunu vešanā ar ES un sekmīgu to pabeigšanu.

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš un komisijas deputāti 23.septembrī tikās ar Horvātijas Republikas parlamenta priekšsēdētāju Luku Bebiču.

Komisijas priekšsēdētājs A.Bērziņš un Horvātijas parlamenta priekšsēdētājs L.Bebičs bija vienisprātis, ka attiecības starp abām valstīm tradicionāli ir stabilas un nākotnē tām ir plašas iespējas attīstīties. “Svarīgi, ka parlamentu un valdību starpā ir cieši kontakti, kas starptautisko organizāciju ietvaros ļauj koordinēt un saskaņot viedokļus. Tas ir svarīgi lēmumu kvalitātei,” sacīja A.Bērziņš.

A.Bērziņš pastāstīja, ka Ārlietu komisija atbalstīja protokolu par Horvātijas pievienošanos NATO un Saeima to ar pārliecinošu balsu vairākumu ratificēja 18.septembra plenārsēdē. Komisijas priekšsēdētājs apsveica Horvātiju ar šo nozīmīgo soli un izteica arī Latvijas atbalstu Horvātijas integrācijai Eiropas Savienībā (ES).

L.Bebičs pateicās par Latvijas sniegto atbalstu un uzsvēra, ka abu valstu līdzīgā vēsture, cīņa par neatkarību un kopīgie mērķi veido pamatu savstarpējai izpratnei.

Horvātijas parlamenta priekšsēdētājs pastāstīja par savas valsts eirointegrāciju un atzina, ka Latvijas gūtā pieredze būtu vērtīga un dotu iespēju izvairīties no sarežģījumiem.

Runājot par Lisabonas līgumu, A.Bērziņš akcentēja, ka Latvija ir ieinteresēta, lai tas stātos spēkā un ES paplašinātos ne tikai Rietumbalkānu reģionā, bet arī Austrumeiropas virzienā.

Savukārt L.Bebičs pavēstīja, ka Horvātija atbalsta arī citu Rietumbalkānu valstu virzību uz ES un NATO un gatava tām palīdzēt.

Tikšanās noslēgumā A.Bērziņš pateicās par Saeimas delegācijai izteikto uzaicinājumu apmeklēt Horvātiju.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!