• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde: Par personas pirkstu nospiedumu iekļaušanu pasē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.09.2008., Nr. 143 https://www.vestnesis.lv/ta/id/181106

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

16.09.2008., Nr. 143

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde: Par personas pirkstu nospiedumu iekļaušanu pasē

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) nodaļas no 15.septembra sākušas pieņemt pieteikumus pasēm, kuru mikroshēmās būs iestrādāti pases turētāja abu roku rādītājpirkstu nospiedumu digitālie attēli. Šāds papildu elements pasēs mazinās pasu viltošanas, dokumentu nelegālas izmantošanas un ar identitātes zādzībām saistīto noziegumu risku.

Personas pirkstu nospiedumu digitālo attēlu iekļaušana pases mikroshēmā nenozīmē, ka Latvijā tiek ieviestas jauna parauga pases – derīgumu saglabā visas iepriekš izsniegtās Latvijas Republikas pases, kurām nav beidzies termiņš. Ierobežotas izmantošanā ir tikai līdz 2002.gada 30.jūnijam izsniegtās pases (ar līmēto fotogrāfiju), kuras no šā gada 1.jūlija vairs nav derīgas ceļošanai ārpus Latvijas. Kā personu apliecinošs dokuments Latvijas teritorijā šīs pases ir derīgas līdz termiņa beigām.

Latvijas Republikas pases, kas tiek izdotas no 2002.gada 1.jūlija, pamatā atbilst Eiropas Savienības tehniskajai specifikācijai, un tajās ir iekļauti tādi paši dati kā citu dalībvalstu izsniegtajos dokumentos. Tāpēc tās līdz termiņa beigām ir derīgs ceļošanas dokuments ES un pasaulē.

Kopš 2007.gada 20.novembra Latvijā tiek izsniegtas jauna parauga pases, kurās iestrādāta mikroshēma ar biometrijas datiem – digitālu sejas attēlu. Līdz šā gada 1.septembrim PMLP nodaļās izsniegtas 350 956 šādas pases, par ko iekasētās nodevas papildinājušas valsts budžetu par vairāk nekā 4,8 miljoniem latu.

Pasu ar digitālajiem pirkstu nospiedumiem vizuālais izskats un personalizācijas tehnoloģijas būs tādas pašas kā pasēm ar biometrisko sejas attēlu. Arī valsts nodeva par pasu izsniegšanu saglabāsies iepriekšējā – 15 lati.

Latvija ir viena no pirmajām Eiropas Savienības dalībvalstīm, kas būs ieviesusi pases ar pirkstu nospiedumu digitālajiem attēliem mikroshēmās.

Saskaņā ar Eiropas Savienības Padomes regulu Nr.2252/2004 un Eiropas Kopienu komisijas lēmumu K/2006/2909 visām ES dalībvalstīm līdz 2009.gada 28.jūnijam jāsāk izdot elektroniskās pases ar pases mikroshēmā saglabātiem diviem personas pirkstu nospiedumu digitālajiem attēliem.

PMLP Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!