• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārlietu ministrs: Par ministrijas darbu, diplomātisko dienestu un tā attīstību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.09.2008., Nr. 143 https://www.vestnesis.lv/ta/id/181052

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par līdzjūtību Krievijai sakarā ar aviokatastrofu Permā

Vēl šajā numurā

16.09.2008., Nr. 143

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārlietu ministrs: Par ministrijas darbu, diplomātisko dienestu un tā attīstību

11.septembrī notika ārlietu ministra Māra Riekstiņa preses konference, kuras laikā ministrs informēja par Ārlietu ministrijas darbu, diplomātisko dienestu un tā attīstību.

M.Riekstiņš atzīmēja, ka ārlietu dienesta darbinieku profesionālā sagatavošana tiek organizēta jau no pirmās Latvijas Republikas ārlietu dienesta atjaunošanas dienas. 1997.gadā tika izveidots Ārlietu ministrijas Mācību centrs (tagad Profesionālās apmācības nodaļa), kas mērķtiecīgi plāno ārlietu dienesta darbinieku izglītošanu.

Ārlietu ministrs ieskicēja diplomātiskā korpusa mācību galvenos virzienus. Viens no tiem ir daļēja mācību maksas segšana augstākajās mācību iestādēs maģistrantūras studijās Latvijā saskaņā ar Civildienesta likumā noteikto. Tāpat ministrs uzsvēra diplomātiskā korpusa darbinieku profesionālo apmācību ārzemēs, svešvalodu apmācību, stažēšanās iespējas citu valstu ārlietu ministrijās un starptautisko organizāciju sekretariātos. M.Riekstiņš informēja par speciāliem kursiem, kas regulāri tiek organizēti Ārlietu ministrijā, tai skaitā ievadkursu jaunajiem diplomātiem, pirmsrotācijas kursus diplomātiem un viņu dzīvesbiedriem, kas nozīmēti darbam valsts pārstāvniecībās ārvalstīs, tematiskus kursus ministrijas darbiniekiem par Eiropas Savienības jautājumiem un kursus, kas tiek piedāvāti konsulārajām amatpersonām, ekonomiskajiem diplomātiem, grāmatvežiem un lietvežiem. Ārlietu ministrs akcentēja arī obligātos eksāmenus, kurus diplomāti kārto pirms pirmā diplomātiskā ranga iegūšanas, kā arī turpmākas izdienas gaitā pirms padomnieka diplomātiskā ranga iegūšanas.

Kā inovāciju ārlietu dienesta veidošanā ārlietu ministrs minēja 2008.gadā sākto stažieru programmu ar mērķi atlasīt kvalificētus augstskolu studentus un sagatavot tos kā potenciālos Ārlietu ministrijas darbiniekus. M.Riekstiņš atzīmēja, ka programmas ietvaros pieci Rīgas Stradiņa universitātes studenti veiksmīgi izturēja augstus zināšanu un personības kritēriju pārbaudījumus. M.Riekstiņš norādīja, ka Ārlietu ministrija ir noslēgusi vairākus sadarbības līgumus ar vairākām Latvijas augstskolām attiecībā uz studentu prakses iespējām.

Saistībā ar vēstnieku rotāciju ministrs atzīmēja, ka no 2008.gadā ieceltajiem 13 vēstniekiem astoņi ir ilggadējie Ārlietu ministrijas diplomāti, kuri vēstnieka amatā iecelti pirmo reizi. “Visi šie vēstnieki veiksmīgi veidojuši karjeru diplomātiskā dienestā, saņemot augsto uzticības kredītu pārstāvēt Latvijas Republiku ārvalstīs. Subjektivitātes un partijiska uzstādījuma kandidatūru izvēles procesā nav,” norādīja M.Riekstiņš.

Ārlietu ministrs informēja žurnālistus par kārtību, kādā notiek vēstnieku iecelšana, norādot, ka galavārds pieder prezidentam, kā tas noteikts Latvijas Republikas Satversmē.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!