• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par zvejas iespējām Baltijas jūrā 2009.gadā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.09.2008., Nr. 142 https://www.vestnesis.lv/ta/id/180966

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nodarbinātības valsts aģentūra: Par bezdarba līmeni Latvijā augustā

Vēl šajā numurā

12.09.2008., Nr. 142

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par zvejas iespējām Baltijas jūrā 2009.gadā

Eiropas Komisija nākusi klajā ar zvejas iespēju priekšlikumu attiecībā uz vairākiem Baltijas jūras zivju krājumiem 2009.gadā.

Priekšlikumā ievērots zinātnieku ieteikums vairumam Baltijas jūras krājumu 2009.gadā nozveju samazināt. Tas jo īpaši attiecas uz mencas rietumu krājumu un reņģes rietumu krājumu, jo jānovērš abu minēto krājumu turpmāka samazināšanās. Komisija ierosina par 15% samazināt mencas rietumu krājuma zvejas iespējas un par 63% – reņģes rietumu krājuma zvejas iespējas.

Komisijas priekšlikums paredz par 15% palielināt ES kvotu mencai austrumu daļā, jo pēdējos gados šā krājuma situācija ir uzlabojusies. Palielinājums atbilst daudzgadu plānam mencas krājumu atjaunošanai Baltijas jūrā. Zvejas iespēju priekšlikumu apspriedīs zivsaimniecības padomē oktobrī.

Eiropas jūrlietu un zivsaimniecības komisārs Džo Borgs atzina: “Kad pagājušajā gadā tika sākts plāns mencas krājumu atjaunošanai Baltijas jūrā, zinātnieki brīdināja, ka mencas austrumu krājums ir uz izzušanas robežas. Izmantojot sagatavoto plānu, situāciju izdevās vērst par labu, un krājums palielinās. Panākumu iedrošināts, es aicinu ministrus apliecināt tādu pašu noteiktību un ilgtermiņa redzējumu arī attiecībā uz citiem zivju krājumiem Baltijas jūrā, demonstrējot apņemšanos panākt ilgtspējīgu zveju ne tikai no viena konkrēta krājuma, bet gan attiecībā uz visām zivīm.”

Komisijas priekšlikuma pamatā ir Starptautiskās jūras pētniecības padomes (ICES) jaunākie ieteikumi, Komisijas Zivsaimniecības zinātnisko, tehnisko un ekonomisko jautājumu komitejas (ZZTEK) viedoklis, kā arī citu ieinteresēto personu, jo īpaši Baltijas Reģionālās konsultatīvās padomes, komentāri.

Menca. Komisija ierosina par 15% palielināt ES kvotu mencai Baltijas jūras austrumu daļā – no 38 765 tonnām līdz 44 580 tonnām, bet par 15% samazināt kopējo pieļaujamo nozveju mencai Baltijas jūras rietumu daļā – no 19 221 tonnas līdz 16 337 tonnām. Mencas austrumu krājuma situāciju uzlabojis ievērojams krājumu papildinājums pēdējos gados, kā arī atjaunošanas plāna stingrāka piemērošana.

Piesardzīgam kopējās pieļaujamās nozvejas (KPN) pieaugumam nākamajos gados un labākai kontrolei, kā arī noteikumu izpildei vajadzētu uzlabot gan bioloģisko, gan ekonomisko situāciju šā krājuma zvejā. Taču rietumu daļas krājuma papildināšanās četrus gadus pēc kārtas nav bijusi pietiekama.

Tāpēc, lai situāciju nepasliktinātu vēl vairāk, vajadzīga vismaz stingra pārvaldības plāna piemērošana. Abas ierosinātās KPN atbilst daudzgadu plāna noteikumiem, kuri paredz samazināt zvejas izraisīto mirstību par 10%, vienlaikus ievērojot 15% ierobežojumu ikgadējās KPN izmaiņām.

Atbilstoši daudzgadu plānam ierosināta arī virkne tehnisku zvejniecības pasākumu, kas jo īpaši attiecas uz mencām. No tiem jāmin zvejas piepūles samazinājums par 10%, ko piemēro zvejai ar noteiktiem rīkiem un kas papildina KPN samazinājumu.

Reņģe. Pelaģisko sugu krājumu palielinājums šogad ir neliels, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, tāpēc ICES iesaka noteikt KPN piesardzības samazinājumu, jo īpaši attiecībā uz reņģu rietumu krājumu, ko vēl vairāk noplicinājusi 2008.gada KPN, kura bija noteikta augstāka par zinātniskajā ieteikumā paredzēto. Rietumu daļas reņģes ietekmē reņģu pārvaldība Ziemeļjūrā, jo šie divi krājumi ir savstarpēji saistīti, un arī Ziemeļjūras reņģu krājuma palielinājums nav pietiekams. Tāpēc vajadzīga saskaņota pieeja šo divu krājumu pārvaldībai.

Komisija ierosina par 63% samazināt KPN reņģēm Baltijas jūras rietumu daļā – no 44 550 tonnām līdz 16 400 tonnām. Reņģu krājumam centrālajā daļā priekšlikums paredz 6% samazinājumu – no 152 630 tonnām līdz 143 609 tonnām, ņemot vērā šī krājuma savstarpējo apmaiņu ar Rīgas jūras līča reņģēm. Attiecībā uz brētliņām Komisijas priekšlikums paredz 15% samazinājumu atbilstoši reģionālās konsultatīvās padomes ierosinājumam, tas ir, no 454 000 tonnām līdz 386 318 tonnām.

Lasis. ICES uzskata, ka laša situācija Somu līcī joprojām ir satraucoša; lašu mazuļu izdzīvošanas rādītājs gan centrālajā baseinā, gan Botnijas līcī ir pasliktinājies. Tāpēc Komisija ierosina noteikt 15% samazinājumu abām lašu KPN. Tiek gatavoti arī turpmāki pasākumi saistībā ar lašu pārvaldības plānu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!