• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Parlaments: Par efektīvāku Eiropas Savienības sankciju politiku. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.09.2008., Nr. 138 https://www.vestnesis.lv/ta/id/180655

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Īpašu uzdevumu ministra e-pārvaldes lietās sekretariāts: Par jauniem elektroniski pieejamiem pakalpojumiem

Vēl šajā numurā

05.09.2008., Nr. 138

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Parlaments: Par efektīvāku Eiropas Savienības sankciju politiku

 

Eiropas Parlaments 4.septembrī pieņemtajā rezolūcijā mudina ES pilnveidot vienu no tās ārpolitikas instrumentiem – sankciju politiku. Deputāti uzsver, ka sankciju piemērošanā nepieciešama lielāka konsekvence, kā arī jāveic padziļināta analīze, lai novērtētu sankciju efektivitāti.

Ar 546 balsīm par, 36 pret un 40 atturoties pieņemtais ziņojums sniedz pārskatu par ES sankciju politiku kā daļu no ES pasākumiem cilvēktiesību jomā. Deputāti atzinīgi vērtē, ka ES līgumos ar trešajām valstīm sistemātiski iekļauj cilvēktiesību klauzulas, un uzstāj, lai konkrēts īstenošanas mehānisms tiktu ietverts visos jaunajos divpusējos nolīgumos.

Vienlaikus ziņojumā atzīts, ka sankciju efektivitāti ir grūti novērtēt, jo par ES sankciju politiku nav veikts neviens vērtējums, ne ietekmes pētījums. Pirms jebkuru sankciju pieņemšanas būtu jāveic padziļināta situācijas analīze. Deputāti arī uzsver, ka jānosaka skaidri un konkrēti kritēriji sankciju atcelšanai.

Deputāts Ģirts Valdis Kristovskis (Nāciju Eiropas grupa) debatēs vērsa uzmanību uz dubultstandartu sekām: “Nekonsekvence apdraud Eiropas sankciju politikas uzticamību.” Deputāts arī kritizēja ES pieļāvīgo nostāju Gruzijas jautājumā: Krievijā tā izraisījusi īstu sajūsmas eksploziju. “Kopējās ārējās un drošības politikas bezzobainība ir lakmusa papīrs faktam, ka ES iet biznesa interešu pavadā,” secināja deputāts. “Šodienas dubultie standarti nākotnē radīs vēl daudz problēmu.”

Lai pēc iespējas novērstu iedzīvotāju ciešanas, ko rada ekonomiski pasākumi, ES izmanto “viedas” jeb mērķtiecīgas sankcijas, kas ir vērstas pret režīmu pārstāvjiem, piemēram, iesaldējot banku kontus, neizsniedzot ieceļošanas vīzas. Deputāti tomēr ar bažām atzīmē, ka dalībvalstis to piemērošanā nav bijušas konsekventas, un aicina to novērst.

Viens no strīdīgākajiem jautājumiem, dokumentu apspriežot, bija tā dēvētie melnie saraksti. Ziņojumā atzīts, ka pretterorisma sarakstu sistēma, ja tā ievēro jaunāko Eiropas Kopienu tiesas praksi, ir efektīvs instruments ES pretterorisma politikā. Vienlaikus Parlaments aicina Padomi un Komisiju pārskatīt pašreizējo procedūru iekļaušanai “melnajā sarakstā” un svītrošanai no tā, lai tiktu ievērotas “melnajā sarakstā” iekļauto personu cilvēktiesības. Tostarp tiesības uz taisnīgu tiesu, tikt informētiem par apsūdzību, tiesības uz kompensāciju par cilvēktiesību pārkāpumiem.

Parlaments pauž nožēlu par to, ka ES savu sankciju politiku bieži vien ir piemērojusi nekonsekventi, izturoties pret trešajām valstīm atšķirīgi. Deputāti kā piemērus min attieksmi pret Krieviju un Kubu, kā arī kritizē to, ka Roberts Mugabe tika uzaicināts piedalīties ES un Āfrikas samitā Lisabonā 2007.gada decembrī, lai gan viņam bija oficiāli aizliegts uzturēties visās ES dalībvalstu teritorijās.

 

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!