• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2008. gada 18. augusta noteikumi Nr. 669 "Kārtība, kādā administrē un uzrauga lauksaimniecības risku fondu, nosaka iemaksu veikšanu un kompensāciju izmaksu no fonda". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.09.2008., Nr. 137 https://www.vestnesis.lv/ta/id/180589-kartiba-kada-administre-un-uzrauga-lauksaimniecibas-risku-fondu-nosaka-iemaksu-veiksanu-un-kompensaciju-izmaksu-no-fonda

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.686

Zemes izpirkuma (pirkuma) līguma noslēgšanas kārtība

Vēl šajā numurā

04.09.2008., Nr. 137

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 669

Pieņemts: 18.08.2008.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.669

Rīgā 2008.gada 18.augustā (prot. Nr.59 16.§)

Kārtība, kādā administrē un uzrauga lauksaimniecības risku fondu, nosaka iemaksu veikšanu un kompensāciju izmaksu no fonda

Izdoti saskaņā ar Lauksaimniecības un lauku attīstības likuma 12.panta otro daļu

 

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā administrē un uzrauga lauk­saimniecības risku fondu (turpmāk – fonds), kā arī iemaksu veikšanu un kompensāciju izmaksu no fonda.

2. Fonda finanšu līdzekļus veido iemaksas, kuras veikušas juridiskās un fiziskās personas, kas Lauku atbalsta dienestā pieteikušās vienotā platības maksājuma saņemšanai.

3. Fonda finanšu līdzekļus administrē un uzrauga Lauku atbalsta dienests.

4. Fonda darbības joma ir nelabvēlīgo klimatisko apstākļu (sausuma, karstuma, lietavu, sala, krusas, salnu, vētru un strauju gaisa temperatūras svārstību) radīto zaudējumu daļēja kompensācija lauksaimniecības produkcijas ražotājiem augkopības nozarē.

5. Nelabvēlīgo klimatisko apstākļu radītos zaudējumus kompensē, ja tie iznīcina vairāk nekā 30 % vienas saimniecības attiecīgās kultūras gada ražas, par pamatu ņemot šo noteikumu 1.pielikumā noteikto vidējo ražu vai lauksaimnieka deklarētos vidējos ražas rādītājus iepriekšējos trijos gados.

6. Valsts aģentūra “Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūra” 10 darbdienu laikā pēc sabiedrības ar ierobežotu atbildību “Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs” (turpmāk – konsultāciju centrs) pieprasījuma saņemšanas iesniedz meteoroloģiskos datus par teritorijām, kuras varētu būt skāruši nelabvēlīgi klimatiskie apstākļi.

II. Iemaksa lauksaimniecības risku fondā

7. Lai kļūtu par fonda dalībnieku un saņemtu kompensāciju, lauk­saimnieks katru gadu iesniedz Lauku atbalsta dienestā iesniegumu iemaksu veikšanai fondā (1.pielikums):

7.1. līdz attiecīgā gada 1.novembrim – par visām ziemāju sējumu pla­tībām, par kurām tas ir tiesīgs saņemt vienoto platības maksājumu un kuras tiks pieteiktas vienotajam platības maksājumam nākamā gada pavasarī. Ja pieteiktās ziemāju sējumu platības tiek pārsētas, tad par tām kompensāciju nemaksā, bet veikto iemaksu attiecina uz attiecīgā gada vasarāju sējumu platībām, kas pieteiktas atbilstoši šo noteikumu 7.2.apakšpunktā minētajiem nosacījumiem;

7.2. līdz attiecīgā gada 15.jūnijam – par visām vasarāju sējumu, laukaugu, dārzeņu un kartupeļu platībām, par kurām tas ir tiesīgs saņemt vienoto platības maksājumu un kuras pieteiktas vienotajam platības maksājumam.

8. Lauku atbalsta dienests atsevišķi administrē maksājumus fondā par:

8.1. ziemāju un vasarāju sējumu platībām;

8.2. dārzeņu un kartupeļu platībām.

9. Iesniegums par iesaistīšanos fondā nav atsaucams.

10. Pamatojoties uz fonda dalībnieka iesniegumu, Lauku atbalsta dienests aprēķina fonda dalībnieka attiecīgā gada iemaksu fondā.

11. Iemaksu attiecīgā gada iemaksu fondā nosaka, pamatojoties uz fonda dalībnieka sniegto informāciju saskaņā ar šo noteikumu 1.pielikumu.

12. Pēc iesnieguma iesniegšanas Lauku atbalsta dienests rakstiski informē fonda dalībnieku par apdrošināmajām platībām, iemaksu summu un datumu, līdz kuram jāveic iemaksa.

13. Fonda dalībnieks mēneša laikā pēc šo noteikumu 12.punktā minētās informācijas saņemšanas veic iemaksu fondā, maksājuma uzdevumā atsevišķi norādot iemaksu par šo noteikumu 8.1. un 8.2.apakš­punktā minēto kultūru platībām.

14. Ja aprēķinātā iemaksa fondā netiek apmaksāta pilnā apmērā līdz maksājuma uzdevumā norādītajam datumam, Lauku atbalsta dienests fonda dalībnieka iesniegumu anulē.

15. Fonda dalībniekiem tiek segti lauksaimniecības risku vadības fondā iemaksātie naudas līdzekļi ne vairāk kā 50 procentu apmērā atbilstoši kārtībai par valsts atbalstu lauksaimniecībai attiecīgajā gadā.

16. Fonda dalībnieku iemaksas iemaksā Zemkopības ministrijas pamatbudžeta apakš­programmā 21.07.00 “Lauksaimniecības risku fonds” pašu ieņēmumos.

III. Kompensācijas izmaksāšana un uzraudzība

17. Nelabvēlīgo klimatisko apstākļu radītos zaudējumus saimniecībā novērtē konsultāciju centra lauku attīstības speciālisti (turpmāk – speciālisti). Speciālistus finansē no Zemkopības ministrijas budžeta apakšprogrammas 22.05.00 “Dotācija SIA “Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs” lauku konsultatīvai un informācijas apmaiņas sistēmai un tālākizglītībai” finanšu līdzekļiem.

18. Iestājoties nelabvēlīgiem klimatiskajiem apstākļiem, fonda dalībnieks konsultāciju centra lauku attīstības birojā iesniedz iesniegumu par nelabvēlīgo klimatisko apstākļu radītajiem zaudējumiem (2.pielikuma 1.daļa).

19. Pamatojoties uz šo noteikumu 18.punktā minēto informāciju, speciālists septiņu darbdienu laikā pēc iesniegumu saņemšanas veic pārbaudi saimniecībā un apstiprina iesniegumu vai precizē iespējamo zaudējumu apjomu, sastādot aktu (3.pielikums). Speciālista lēmumu par zaudējumu apjomu fonda dalībnieks var apstrīdēt, iesniedzot attiecīgu iesniegumu konsultāciju centra reģionālā biroja vadītājam.

20. Ja pirmajā apsekošanas reizē nevar noteikt iespējamos ražas zudumus, pēc attiecīgās kultūraugu attīstības fāzes sasniegšanas lauku apseko atkārtoti, nosakot nelabvēlīgo klimatisko apstākļu radīto ražas samazinājumu atbilstoši šo noteikumu 4.pielikumā noteiktajai metodikai, un iegūtos datus atkārtoti iesniedz Lauku atbalsta dienestā.

21. Speciālists līdz nākamā mēneša desmitajam datumam saņemtos fonda dalībnieku iesniegumus iesniedz Lauku atbalsta dienesta reģionālajā lauksaimniecības pārvaldē.

22. Ja nelabvēlīgo klimatisko apstākļu dēļ ir skarti vismaz 30 % fonda dalībnieku Lauku atbalsta dienesta reģionālajā lauksaimniecības pārvaldē vienotajam platības maksājumam pieteiktās platības, speciālisti apsekošanu uz vietas neveic.

23. Ja valsts aģentūras “Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūra” sniegtā informācija apstiprina nelabvēlīgo klimatisko apstākļu iestāšanos, Lauku atbalsta dienests izvērtē fonda dalībnieka iesniegumā minētās informācijas atbilstību šo noteikumu prasībām un pieņem lēmumu par fonda dalībnieka atbilstību kompensāciju saņemšanas nosacījumiem.

24. Pamatojoties uz fonda dalībnieka sniegto informāciju atbilstoši šo noteikumu 1.pielikumam un 2.pielikuma 1.daļai, Lauku atbalsta dienests sagatavo aprēķinu par nelabvēlīgo laikapstākļu radītajiem zaudējumiem, izmantojot šādu formulu (2.pielikuma 2.daļa):

Z = A x B – C x D – E, kur

Z – nelabvēlīgo klimatisko apstākļu radītie zaudējumi;

A – vidējā raža iepriekšējos trijos gados;

B – vidējā iepirkuma cena valstī iepriekšējos trijos gados;

C – attiecīgā gada raža, kad iestājušies nelabvēlīgie laikapstākļi;

D – tā gada vidējā iepirkuma cena valstī, kad iestājušies nelabvēlīgie laikapstākļi;

E – no citiem apdrošinātājiem saņemtās apdrošināšanas atlīdzības.

25. Ja lauksaimnieks ir veicis iemaksu fondā atbilstoši savas saimniecības triju gadu vidējiem ražas rādītājiem, zaudējumu aprēķinā norāda saimniecības vidējos ražas rādītājus.

26. Kompensāciju atbalsta intensitāte ir līdz 30 % no nelabvēlīgo klimatisko apstākļu radītajiem zaudējumiem. Ja fondā pieejamie līdzekļi nesedz pieprasīto kompensāciju apjomu, Lauku atbalsta dienests pieprasīto kompensāciju apjomu proporcionāli sama­zina. Katru gadu fondā atstāj rezervē vismaz 10 % no fondā pieejamiem finanšu līdzekļiem.

27. Fonda dalībniekam zaudējumu kompensāciju Lauku atbalsta dienests izmaksā līdz nākamā gada 1.jūlijam no šo noteikumu 16.punktā minētās budžeta programmas finanšu līdzekļiem.

28. Ja fonda dalībnieks nepiekrīt Lauku atbalsta dienesta reģionālās lauksaimniecības pārvaldes lēmumam, Lauku atbalsta dienesta amatpersonu lēmumus var apstrīdēt vai pārsūdzēt Lauku atbalsta dienesta likumā noteiktajā kārtībā.

29. Lauku atbalsta dienests iesniedz Zemkopības ministrijā aprēķinus par iztērētajiem līdzekļiem fonda administratīvo izmaksu veikšanai no valsts budžeta apakš­programmas 21.01.00 “Valsts atbalsts lauksaimniecības un lauku attīstībai” (subsīdijas) un 21.07.00 “Lauksaimniecības risku fonds” finanšu līdzekļiem.

30. Iemaksu veikšanas kārtība fondā, kompensāciju izmaksas kārtība un apjomi katru gadu var tikt pārskatīti, ņemot vērā nozares ražošanas rādītājus, lauksaimniecības praksi, normatīvo aktu prasības un fonda dalībnieka aktivitāti.

IV. Noslēguma jautājums

31. Iesniegumus iemaksu veikšanai fondā iesniedz:

31.1. par ziemāju sējumiem – līdz 2008.gada 1.novembrim;

31.2. par vasarāju sējumu, laukaugu, dārzeņu un kartupeļu platībām – līdz 2009.gada 15.jūnijam.

Ministru prezidenta vietā – satiksmes ministrs A.Šlesers

Zemkopības ministrs M.Roze

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2008.gada 5.septembri.


 

 1.pielikums

Ministru kabineta

2008.gada 18.augusta noteikumiem Nr.669

Iesniegums Lauku atbalsta dienestam par iemaksu veikšanu risku fondā

 

Iesniedzējs_________________________________________________________________ 

(vārds, uzvārds un personas kods vai juridiskās personas nosaukums un reģistrācijas numurs)

Adrese____________________________________________________________________

 

Lauku atbalsta dienesta klienta reģistrācijas numurs ____________________________

 

Aizpildot veidlapu, neatbilstošo daļu svītrot.

 

 

1.daļa

Piekrītu veikt iemaksu risku fondā saskaņā ar bāzes iemaksu likmēm (1.tabulas F aile)

 

 

Nr.

p.k.

Kultūra

Kultūras kods

Vidējā raža iepriekšējos trijos gados (tonnās no hektāra)

Vidējā iepirkuma cena iepriekšējos trijos gados (latos par tonnu)

Vidējie ieņēmumi 2005.–2007.gadā (latos no hektāra)*

atbilstoši Cen­trālās statistikas pārvaldes datiem

Bāzes
iemaksu
likme
(latos par hektāru)

A

B

C

D

E = C x D

F = E/50

1.

Vasaras kvieši

111

2,9

90,5

260

5,2

2.

Ziemas kvieši

112

3,5

90,5

320

6,4

3.

Rudzi

121

2,7

78,2

210

4,2

4.

Vasaras mieži

131

2,3

80,5

190

3,8

5.

Ziemas mieži

132

3

80,5

240

4,8

6.

Auzas

140

1,9

69,9

130

2,6

7.

Tritikāle

150

2,5

74,2

190

3,8

8.

Griķi

160

0,8

140,5

110

2,2

9.

Vasaras rapsis

211

1,5

159,5

240

4,8

10.

Ziemas rapsis

212

2,4

159,5

380

7,6

11.

Zirņi

420

1,4

212,9

300

6

12.

Lauku pupas

410

1,3

212,9

280

5,6

13.

Eļļas lini

330

0,6

331,5

200

4

14.

Šķiedras lini

310

2,1

27,9

60

1,2

15.

Laukaugu maisījumi

530

1,7

69,1

120

2,4

16.

Kartupeļi

820

14,2

77,9

1110

22,2

17.

Cietes kartupeļi

825

12

77,9

930

18,6

18.

Lauka dārzeņi

840

12,3

163,70

2151

43,02

 

2.daļa

Piekrītu veikt iemaksu risku fondā saskaņā ar likmēm, kas aprēķinātas, ņemot vērā manas saimniecības pēdējo triju gadu ieņēmumus, kas aprēķināti, ņemot vērā attiecīgo kultūru ražību manā saimniecībā un vidējo iepirkuma cenu valstī iepriekšējos trijos gados (1.tabulas D aile)

 

Nr.

p.k.

Kultūra

Kultūras kods

____.gada

vidējā raža (tonnās no hektāra)

_____.gada

vidējā raža (tonnās no hektāra)

____.gada

vidējā raža (tonnās no hektāra)

Pēdējo triju gadu vidējā raža (tonnās no hektāra)

Kultūras vidējā iepirkuma cena iepriekšējos trijos gados (1.tabulas D aile)

Iemaksu likme par hektāru (latos)

A

B

C

D = (A + B + C)/3

E

F = D x E/50

Iesniedzējs ______________________________________ Datums** _________________

(paraksts** un tā atšifrējums)

____________________________________________________________________________

(Lauku atbalsta dienesta reģionālās lauksaimniecības pārvaldes pārstāvja amats, vārds, uzvārds, paraksts un datums)**

Piezīmes.

1. * Noapaļots līdz desmitiem.

2. ** Neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

Zemkopības ministrs M.Roze

 

 

2.pielikums

Ministru kabineta

2008.gada 18.augusta noteikumiem Nr.669

 

1.daļa

Iesniegums par nelabvēlīgo klimatisko apstākļu radītajiem zaudējumiem

Iesniedzējs____________________________________________________________________  

(vārds, uzvārds un personas kods vai juridiskās personas nosaukums un reģistrācijas numurs)

Adrese___________________________________________________________________

Lauku atbalsta dienesta klienta reģistrācijas numurs _______________________________

Nr. p.k.

Nelabvē­līgie klimatiskie apstākļi (sausums, karstums, lietavas, sals, krusa, salna, vētra, straujas gaisa tempera­tūras svārstības)

Datums, kad iestājušies nelab­vēlīgie klima­tiskie apstākļi

Datums, kad preten­dents paziņojis par nelab­vēlīgo klimatisko apstākļu radītajām sekām

Cietusī kultūra

Lauku bloka
nu­murs

Ko­pējā bloka platība (hekt­āros)*

Cietusī platība (hekt­āros)

Ražas zudumi (procentos)**

Vai kultūru ir apdrošinājis cits apdrošinātājs (norāda datumu, līdz kuram informēs Lauku atbalsta dienestu par saņemtajām atlīdzībām)

ražas samazinājums pēc cietušo platību apsekošanas dabā

ražas samazinājums atbilstoši Ministru kabineta 2008.gada 18.augusta noteikumu Nr.669 “Kārtība, kādā administrē un uzrauga lauksaimniecības risku fondu, nosaka iemaksu veikšanu un kompensāciju izmaksu no fonda’’ 4.pielikumā noteiktajai metodikai

Iesniedzējs (fonda dalībnieks) _____________________________ Datums*** _________________

(paraksts*** un tā atšifrējums)

Es, _______________________, apstiprinu, ka _____________ veicu apsekojumu uz vietas un iesniegumā norādītā

(amats, vārds un uzvārds) (datums)

informācija atbilst patiesai situācijai dabā ____________________.

(paraksts***)

 

 

2.daļa

Aprēķins par nelabvēlīgo laikapstākļu radītajiem zaudējumiem

Nr.

p.k.

Kultūra

Vidējā raža iepriekšējos trijos gados (tonnās no hektāra)
(Centrālās statistikas pārvaldes dati vai vidējā raža saimniecībā)

Vidējā iepirkuma cena iepriekšējos trijos
gados (latos)

Attiecīgā gada raža (tonnās no hektāra), kad iestājušies nelabvēlīgie laikapstākļi

Attiecīgā gada iepirkuma cena (latos), kad iestājušies nelabvēlīgie laikapstākļi

Apdrošināšanas atlīdzības no cita apdrošinātāja (latos)

Kompensācija (latos)

A

B

C

D

E

F = (A x B – C x
D – E ) x 30 %

___________________________________________________________________________________

(Lauku atbalsta dienesta reģionālās lauksaimniecības pārvaldes pārstāvja amats, vārds, uzvārds, paraksts un datums)***

 

Piezīmes.

1. * Platība tiek norādīta ar precizitāti līdz vienai zīmei aiz komata.

2. ** Ja pirmajā apsekošanas reizē nevar noteikt iespējamos ražas zudumus, pēc attiecīgās kultūraugu attīstības fāzes sasniegšanas lauku apseko atkārtoti un iegūtos datus atkārtoti iesniedz Lauku atbalsta dienestā.

3. *** Neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

Zemkopības ministrs M.Roze


 

 3.pielikums 

Ministru kabineta

2008.gada 18.augusta noteikumiem Nr.669

Akts par nelabvēlīgo klimatisko apstākļu radītajiem zaudējumiem

Zaudējumu atlīdzības pieteicējs _____________________________________________

(vārds, uzvārds un personas kods vai juridiskās personas nosaukums un reģistrācijas numurs)

Adrese __________________________________________________________

Lauku atbalsta dienesta klienta reģistrācijas numurs ______________________

Apsekošanas datums___________________

Apsekošanā konstatēts ______________________________________________

Apsekošanas speciālists ____________________________________________

(paraksts*, vārds, uzvārds un amats)

Zaudējumu atlīdzības pieteicējs ______________________________________

(paraksts*, vārds, uzvārds un datums*)

Piezīme. * Dokumenta rekvizītus “paraksts” un “datums” neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

Zemkopības ministrs M.Roze


 

4.pielikums

Ministru kabineta

2008.gada 18.augusta noteikumiem Nr.669

Nelabvēlīgo klimatisko apstākļu radītā ražas samazinājuma noteikšanas metodika

 

Nelabvēlīgo klimatisko apstākļu skartajās platībās ražas samazinājuma pārbaudi neveic lauka malās, sējmašīnas apgriezienu joslās, traktora pārvietošanās joslā pa tehnoloģisko sliedi, kā arī divās pirmajās rindiņās no tehnoloģiskās sliedes malas.

Skartajā platībā izvēlas garāko lauka šķērsošanas ceļu pa taisnu līniju. Atkarībā no lauka lieluma tajā proporcionāli izdala vismaz trīs uzskaites laukumus, katru vismaz 0,25 m2 lielumā.

Iespējamo graudu ražu aprēķina, izmantojot šādu formulu:

R = (V x G x M) : 100000, kur

R – graudu raža (t ha -1);

V – vārpu* (skaru) skaits uz 1 m2;

G – graudu** skaits vienā vārpā (skarā);

M – 1000 graudu masa (g).

 

Piezīmes.

1. * Rapsim – pāksteņu skaits.

2. ** Rapsim – sēklu skaits.

Zemkopības ministrs M.Roze

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!