• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs: Par priekšlikumiem pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.09.2008., Nr. 137 https://www.vestnesis.lv/ta/id/180578

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Atrodoties ārpus valsts robežām un nododot Valsts prezidenta vietu Saeimas priekšsēdētājam

Vēl šajā numurā

04.09.2008., Nr. 137

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs: Par priekšlikumiem pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmai

 

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns 3.septembrī tikās ar Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Lielo pilsētu asociācijas un Latvijas Pilsētu savienības pārstāvjiem, lai diskutētu par priekšlikumiem jaunajam pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmas modelim.

Pašvaldību finanšu izlīdzināšana 1995.gadā tika ieviesta, lai radītu pašvaldībām līdzīgas iespējas ar likumu noteikto funkciju izpildē, ņemot vērā, ka starp pašvaldībām pastāv ievērojamas ekonomiskās atšķirības.

Izlīdzināšanas sistēmas pilnveidošana Latvijā tiek veikta kontekstā ar pašvaldību attīstības procesiem, galvenokārt saistībā ar administratīvi teritoriālās reformas norisi.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM), piesaistot ekspertus, ir izstrādājusi vairākus priekšlikumus jaunajam pašvaldību finanšu izlīdzināšanas modelim, kas varētu sākt darboties no 2010.gada. Vienlaikus ministrija aicināja Latvijas Pašvaldību savienību sniegt savus priekšlikumus.

Kā, atklājot diskusiju atzīmēja ministrs E.Zalāns, ministrijai un pašvaldībām ir jāatrod saprātīgs kompromiss, jo neviens no piedāvātajiem modeļiem nav tāds, lai apmierinātu visu pašvaldību vēlmes.

Ministrs E.Zalāns ir piedāvājis un valdība konceptuāli atbalstījusi, ka no 2010.gada, kad varētu tikt ieviests jaunais pašvaldību finanšu izlīdzināšanas modelis, valsts iemaksa pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā varētu palielināties par 40 miljoniem latu un sasniegt 47 miljonus latu līdzšinējo 7 miljonu latu vietā.

RAPLM piedāvāja, ka katrai pašvaldībai aprēķinu lielumu – izlīdzināmo finanšu nepieciešamību – noteiks aprēķinu ceļā, izmantojot astoņus pašvaldību izdevumu nepieciešamību raksturojošos kritērijus un kopējo pašvaldību finanšu izlīdzināšanas nepieciešamību.

Latvijas Pašvaldību savienības valde 2.septembrī ir atbalstījusi kompromisa priekšlikumu, kas paredz nevis izstrādāt jaunu likumu, bet veikt grozījumus esošajā Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas likumā.

Kā akcentēja Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Andris Jaunsleinis, pašvaldības pārstāvošās organizācijas ir vienojušās par vienu priekšlikumu, nevis katra aizstāvēt savu variantu.

RAPLM izvērtēs Latvijas Pašvaldību savienības piedāvātos likuma grozījumus, tai skaitā konsultējoties ar tām pašvaldībām, kurām kopējais ieņēmumu apjoms jaunajā variantā ir paredzēts mazāks. Pašvaldību savienības variantā situācija varētu pasliktināties 51 pašvaldībai.

Ministrs E.Zalāns ar pašvaldības pārstāvošajām organizācijām vienojās, ka tuvākajā laikā tiks organizēta tikšanās ar Finanšu ministriju, lai vienotos par priekšlikumu iesniegšanu izskatīšanai valdībā un Saeimā.

 

Dace Kārkliņa, reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!