• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izglītības un zinātnes ministre: Atklājot Smiltenes ģimnāzijas jauno korpusu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.09.2008., Nr. 136 https://www.vestnesis.lv/ta/id/180538

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ordeņu kapitula paziņojums

Par Triju Zvaigžņu ordeņa piešķiršanu

Vēl šajā numurā

03.09.2008., Nr. 136

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izglītības un zinātnes ministre: Atklājot Smiltenes ģimnāzijas jauno korpusu

 

1.septembrī, atklājot Smiltenes ģimnāzijas jauno piebūvi, izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe vēlēja ikvienam klātesošajam panākumus jaunajā mācību gadā un uzteica smilteniešus par paveikto un ieguldīto izglītībā.

Viņa uzsvēra, ka 2008./2009.mācību gads Smiltenē ir īpašs, jo pavasarī tiks atzīmēta skolas 100 gadu jubileja un jaunās piebūves atklāšana ir lieliska ieskaņa šim īpašajam gadam.

Ministre piedalījās 8.b klases pirmajā stundā, novēlēja sekmes mācībās, aicināja ar atbildību izturēties pret jaunajām telpām un atzina, ka labprāt vēlreiz viesotos ģimnāzijā un, ja skolēni piekristu, ar prieku novadītu viņiem mācību stundu.

Apmeklējot bibliotēku, T.Koķe pārliecinājās, ka skolēni ir atbilstoši nodrošināti ar mācību grāmatām. Atzinīgus vārdus ministre veltīja skolotājiem – skolā ir stabils, radošs un uz attīstību vērsts pedagoģiskais kolektīvs, no 50 skolotājiem 29 ir maģistri, trīs mācās maģistrantūrā, bet īpaši būtiski – skolā atgriežas strādāt tās absolventi.

Gandrīz 20 skolotāji pieteikušies mērķstipendijām, kas ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) atbalstu tiek nodrošinātas no Eiropas Savienības (ES) struktūrfondiem, ļaujot ik mēnesi par konkrētiem darbiem papildus saņemt līdz 150 latiem.

Smiltenes ģimnāzija iesaistās dažādos projektos, kas pilnveido mācību vidi, veicina izglītības kvalitāti, nodrošinot skolotāju tālākizglītību, radot interesi skolēniem par mācībām un uzlabojot viņu zināšanas. Tas ļāvis jauniešiem sasniegt izcilus rezultātus gan Latvijas, gan starptautiskajās olimpiādēs.

Diskusijā ministre guva kārtējo apstiprinājumu un atbalstu savam lēmumam par vispārējās vidējās izglītības jaunajiem standartiem. Proti, ar šo mācību gadu standarti tiek ieviesti matemātikā, fizikā, ķīmijā, bioloģijā, dabaszinībās, jo veikti nepieciešamie priekšdarbi – noslēdzies ES struktūrfondu projekts, notikusi skolotāju tālākizglītība, sagatavoti atbalsta materiāli; kā arī jaunais standarts tiek ieviests sportā un svešvalodās. Savukārt pārējos priekšmetos jāturpina darbs, lai standartus ieviestu ar nākamo mācību gadu. Tāpat sarunas gaitā tika uzsvērts: vērtēšanas sistēmai jābūt skaidrai, saprotamai un domātai cilvēkiem, nevis formālai un jāievieš tikai ieviešanas pēc.

Skolotāji atzinīgi novērtēja vairākpakāpju pedagogu karjeras modeli, kas būs gan stimuls attīstībai un profesijas prestižam, gan motivēs skolotājus tiekties pēc darba rezultātiem. Vienlaikus ģimnāzijas kolektīvs, kas piedalījās arī pilotprojektā par skolotāju karjeras pakāpēm, uzsvēra, ka šai sistēmai jābūt balstītai uz pašiniciatīvu – nevis valstij jānosaka, cik katras pakāpes skolotāji nepieciešami, bet gan jārosina pašus skolotājus tiekties pēc augstākiem sasniegumiem.

Turklāt skolotāji apliecināja, ka dokumentācijas jeb portfolio sagatavošana attiecīgās pakāpes iegūšanai pamatā atbilst jau pašlaik ikdienā veicamajai darba atskaitei un portfolio sagatavošana ir normāla padarītā fiksēšana.

Ministre uzsvēra: lai mazinātu birokrātiju, jāpārtrauc standarta mācību programmu licencēšana, tā vietā jāveicina programmu dažādošana, jaunu un inovatīvu programmu radīšana. Šajā sakarā ministre aicināja skolotājus veidot savas programmas, lai tās atbilstu bērnu interesēm, spējām un stiprinātu viņos interesi par mācībām.

Sarunā ar ģimnāzijas kolektīvu ministre interesējās arī par skolēnu sekmību. Skolotāji atzina, ka būtiska loma ir vecākiem – ja viņi seko līdzi bērnu skolas gaitām, tad arī skolēniem ir lielāka motivācija mācīties un ir labāki rezultāti. Tādēļ īpaša uzmanība tiek veltīta individuālam darbam ar vecākiem.

Ministre pasniedza IZM Atzinības rakstu bijušajai skolas direktorei Aijai Cunskai par ieguldījumu izglītības attīstībā Smiltenē, jo, pateicoties viņas pūlēm un darbam, nodrošināta ģimnāzijas izaugsme, uzcelta jaunā piebūve. T.Koķe vēlēja panākumus jaunajai direktorei, vienai no savām labākajām bijušajām studentēm – Velgai Mālkalnei.

Ministre nodeva arī Valsts prezidenta Valda Zatlera dāvinājumu Smiltenes ģimnāzijai – kociņus un grāmatas bibliotēkai, jo viņš pats šajā dienā apmeklēja Cesvaines un Vecpiebalgas vidusskolu, kā arī Cēsu audzināšanas iestādi nepilngadīgajiem.

 

Agnese Korbe, izglītības un zinātnes ministres padomniece

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!