• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Šonedēļ žurnālā "Jurista Vārds". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.09.2008., Nr. 135 https://www.vestnesis.lv/ta/id/180495

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija: Par likuma "Par pašvaldībām" grozījumu spēkā stāšanos

Vēl šajā numurā

02.09.2008., Nr. 135

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Šonedēļ žurnālā “Jurista Vārds”:

 

JV33VAKS.JPG (13165 bytes)Debora Pāvila, Jūlija Jerņeva. Dominējošais stāvoklis mazumtirdzniecībā: definīcija 

Ar 2008.gada 13.marta grozījumiem Konkurences likumā ieviests jauns tiesību institūts – dominējošais stāvoklis mazumtirdzniecībā, par kura ļaunprātīgu izmantošanu mazumtirgotājus varēs sodīt no 2008.gada 1.oktobra. Šajā rakstā autores analizē jaunā tiesību institūta legālo definīciju, pievēršoties katram definīcijas kritērijam atsevišķi, ar mērķi noskaidrot, uz kuriem tirgus dalībniekiem varētu tikt attiecināts aizliegums veikt Konkurences likuma 13.panta otrās daļas 1.–6.punktā uzskaitītās darbības.

 

Ilmārs Šatovs. Dominējošā stāvokļa ļaunprātīga izmantošana 

Stājoties spēkā grozījumiem, Konkurences likuma 13.panta otrā daļa turpmāk noteiks konkrētus gadījumus, kad mazumtirgotāju rīcība tiks uzskatīta par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mazumtirdzniecībā. Tātad Konkurences likuma 13.panta otrās daļas pirmais, trešais un piektais punkts noteic, ka dominējošā stāvokļa ļaunprātīga izmantošana mazumtirdzniecībā izpaužas kā: 1) netaisnīgu un nepamatotu noteikumu piemērošana vai uzspiešana attiecībā uz preču atdošanu atpakaļ, ja vien netiek atdota nekvalitatīva prece vai prece, arī patērētājiem nezināma, jauna prece, kuras piegādes vai piegādes apjoma palielinājuma iniciators ir piegādātājs; 2) netaisnīgu un nepamatotu maksājumu piemērošana vai uzspiešana par līguma slēgšanu, ja vien šie maksājumi nav attaisnojami ar to, ka līgums tiek slēgts ar jaunu piegādātāju, kuram līdz ar to nepieciešama īpaša izvērtēšana; 3) netaisnīgu un nepamatoti garu norēķinu termiņu piemērošana vai uzspiešana par piegādātajām precēm.

 

Līga Mence. Sankcijas par darījumu noteikumu pārkāpumu 

Rakstā sīkāk analizēts pēdējais no veidiem, ko likumdevējs ir noteicis, kā tirgus dalībnieks var ļaunprātīgi izmantot savu dominējošo stāvokli mazumtirdzniecībā. Proti, piemērojot vai uzspiežot netaisnīgas un nepamatotas sankcijas par darījumu noteikumu pārkāpumu. Ņemot vērā 2008.gada 13.marta grozījumus Konkurences likumā, no 2008.gada 1.oktobra tirgus dalībniekam, kam varētu tikt konstatēts dominējošs stāvoklis mazumtirdzniecībā, turpmāk būs jāanalizē sava darījumu slēgšanas politika, lai novērstu potenciālos Konkurences likuma 13.panta otrās daļas pārkāpumus. Taču šis nebūt nav viegls uzdevums, jo tirgus dalībniekam, cita starpā, būs jāsaskaras ar tādu plašu un neviennozīmīgi interpretējamu klauzulu kā “netaisnīgas un nepamatotas sankcijas”.

 

Andra Rubene, Kārlis Reihmanis. Maksājumi par preču piegādi jaunatveramai mazumtirdzniecības vietai 

Pieņemtie grozījumi Konkurences likumā papildus jēdzienam “dominējošais stāvoklis” paredz ieviest īpašu jēdzienu “dominējošais stāvoklis mazumtirdzniecībā”. Šis raksts sagatavots, ņemot vērā arī 2008.gada 3.jūlijā Rīgas Ekonomikas augstskolā notikušo ekspertu diskusiju par grozījumiem Konkurences likumā.

 

“Jurista Vārda” redakcija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!