• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kā mēs aizsargājam savus pārtikas ražotājus (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.09.1999., Nr. 321 https://www.vestnesis.lv/ta/id/18027

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīga ir mana pilsēta

Vēl šajā numurā

30.09.1999., Nr. 321

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kā mēs aizsargājam savus pārtikas ražotājus

Turpinājums no 1.lpp.

Tiks turpināta līdzšinējā sadarbība starp Labklājības un Zemkopības ministriju uzņēmumu uzraudzībā un mazumtirdzniecības uzraudzībā. Šo jautājumu risināšanā aktīvi iesaistījusies izveidotā darba grupa. Nepieciešams stingri kontrolēt valstī esošās 360 gaļas pārstrādes ražotnes, lai zinātu, ka tās atbilst prasībām. Augustā Zemkopības ministrija un Valsts ieņēmumu dienests parakstīja savstarpējas sadarbības memorandu. Dokuments paredz abu institūciju sadarbību muitas pārkāpumu novēršanā, kā arī lauksaimniecības un pārtikas preču kontrabandas apkarošanā. Šajā laikā atklātas vairākas nelikumības muitas darbībā, veikti nopietni uzdevumi pārtikas kontrabandas apkarošanā. Valsts ieņēmumu dienests veiks auditpārbaudes gaļas pārstrādes uzņēmumos, tādējādi būs skaidrs, kurš strādā legāli, kurš — nelegāli, neievērojot likumdošanu.

Veicot šos pasākumus, protams, rezultāti nebūs jūtami tik drīz.

"Vienā dienā nav iespējams sakārtot nozari, kas ir "klibojusi" deviņus gadus," teica A.Kalvītis. "Tas aizņems laiku, bet šķiet, ka pēc pusgada spēsim runāt par pozitīvām izmaiņām cūkgaļas ražošanā. Ar katru gadu strauji samazinās cūku skaits Latvijā: 1997.gadā — 430 tūkstoši cūku, 1998.gadā — 421 tūkstotis, šogad — tikai 412 tūkstoši. Tendence ik gadu samazināties cūku skaitam norāda, ka cūkkopībai kā nozarei ir vājas iespējas attīstīties. Gaļas ražotāji uzskata — tas tāpēc, ka joprojām nav ilglaicīgas stratēģijas lauksaimniecībā. Jāpiezīmē, ka gaļas ražošana ir cieši saistīta ar citām lauksaimniecības nozarēm, piemēram, graudkopību. Pašlaik Gaļas ražotāju un pārstrādātāju asociācijā reģistrēti tikai 9 gaļas pārstrādes uzņēmumi, valstī kopā — 165, tie pārstrādā 80% no Latvijā audzētām cūkām, aizņem 25% no Latvijas gaļas tirgus. Tas nozīmē, ka pārējos 75% aizņem tie, kas strādā ar nelegālām izejvielām. Gaļas pārstrādātāji atzīst, ka iespējams pārstrādāt arī miljonu cūku, tikai ar nosacījumu, ka uzņēmumiem jābūt konkurētspējīgiem. Valstij ir jāatbalsta tie uzņēmumi, kas maksā nodokļus un pārdod legālu produkciju."

Māris Kubuliņš, SIA Tirdzniecības nams "Rīgas miesnieks" direktors, ir pārliecināts, ka tiem, kas nodarbojas ar nelegālu tirdzniecību, ir dotas visas iespējas gūt lielu peļņu. Tā kā Latvijas cūkgaļas tirgū ir liels vietējā ražojuma deficīts, lielākie ieguvēji no augstās ievedmuitas ir kontrabandas ievedēji. Ja netiks radikāli mainīti nosacījumi gaļas importā, drīzumā varētu pieaugt gatavās produkcijas cena. Savukārt cūkgaļas ražotāji uzskata, ka aizsardzības pasākumi būtu jāpiemēro vismaz vēl divus gadus, tāpat jāturpina maksāt subsīdija — 8 lati par cūku. Tas veicinātu legālas cūkgaļas ražošanu. Savukārt A.Kalvītis iebilda, ka valsts nevar atļauties maksāt kompensācijas, lai sakārtotu tirgus jautājumus, legalizētu gaļas importu. Tomēr, izstrādājot subsīdiju nolikumu, tiks ņemti vērā gaļas ražotāju un pārstrādātāju priekšlikumi.

Gaļas ražotāju un pārstrādātāju asociācija izteikusi vairākus ierosinājumus, lai iespējami ātrāk sekotu rezultāti nozares attīstībā. Zemkopības ministrijai jāizstrādā jauni gaļas ievešanas noteikumi, kas paredzētu, ka tranzītam uz robežas jāsamaksā pievienotās vērtības nodoklis un ievedmuita, kuru saņem atpakaļ pēc gaļas izvešanas no Latvijas. Tranzītkravas ar gaļu Latvijas teritoriju šķērso 24 stundās. Vēlams, lai vienotā datortīklā tiktu saslēgta VID, sanitāras robežinspekcijas, muitas, Centrālās statistikas pārvaldes informācija, tādējādi nodrošinot gaļas aprites kontroli importam un eksportam. Statistikas pārvaldei sadarbībā ar Zemkopības ministriju regulāri jāveic cūku un liellopu ganāmpulku uzskaite. Vērā ņemams ierosinājums, sākot ar 1.janvāri, atļaut piegādāt produkciju tirdzniecībā tiem uzņēmumiem, kas ir reģistrēti un Ministru kabineta noteikumos paredzētajā kārtībā sertificēti. Būtu lietderīgi, ja Zemkopības ministrija sadarbībā ar gaļas ražotājiem un pārstrādātājiem ik ceturksni sastādītu pašražotās gaļas bilanci, kā arī pārstrādātās jaudas bilanci, izstrādātu mehānismu, kas kvotu ietvaros ļautu reģistrētajiem un sertificētajiem gaļas pārstrādātājiem ievest gaļu pārstrādei ar pazeminātu ievedmuitas tarifu. Lai risinātu gaļas nozares perspektīvas, kā darbības virziens minēta programmas "Gaļas lopkopības un tās pārstrādes zinātniski pamatotas stratēģijas galvenās nostādnes integrētai un kompleksai attīstībai Latvijā" sagatavošana. Joprojām Latvijā aktuāls ir jautājums par modernas, Eiropas līmenim atbilstošas lopkautuves celtniecību. Izskanējis ieteikums to veidot kā akciju sabiedrību ar gaļas pārstrādes uzņēmumu un zemnieku līdzdalību.

Pēc Sanitārās robežinspekcijas ziņām, pastiprināta uzmanība tiek pievērsta no Latvijas izbraucošajām cūkgaļas tranzītkravām. Pēdējā mēnesī pārbaudītas 423 šādas tranzītkravas, šīm kravām veikta identitātes kontrole, vai tās saturs atbilst dokumentos norādītajam. Izbraucošo cūkgaļas tranzītkravu skaits, salīdzinot ar divām iepriekšējām nedēļām, ir pieaudzis. Tāpat palielinājies Latvijā ievestais un muitas noliktavās novietotais cūkgaļas daudzums. Pagājušajā nedēļā iekšējā tranzīta cūkgaļas daudzums palielinājies par 70 tonnām salīdzinājumā ar aizvadīto nedēļu. Lielākā cūkgaļas importētāja joprojām ir Polija. Pēdējā laikā Latvijā nav ievesta sālīta cūkgaļa, taču caur Ainažu robežkontroles punktu ievestas 175 cūkas kaušanai.

Tikšanās dalībnieki bija vienisprātis, ka līdz šim iekšējo tirgu uzraudzījušas dažādas institūcijas, kas nebūt nestrādā saskaņoti, tāpēc iesāktais dialogs ir jāturpina.

Dagnija Muceniece,  — "Latvijas Vēstnesim"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!