• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ministru kabineta noteikumu Nr. 312 "Vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības organizēšanas kārtība" atsevišķu normu vienotu izpratni un pielietošanas kārtību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.09.1999., Nr. 321 https://www.vestnesis.lv/ta/id/18025

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par atbalstu pagastu (pagastu un pilsētu) sadarbībai kā administratīvi teritoriālās reformas formai

Vēl šajā numurā

30.09.1999., Nr. 321

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrija

Valsts ieņēmumu dienests

Skaidrojums Rīgā 1999.gada 29.septembrī

Par Ministru kabineta noteikumu Nr. 312 "Vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības organizēšanas kārtība" atsevišķu normu vienotu izpratni un pielietošanas kārtību

Uzņēmumi, klasificējot savu darbību, var izmantot LR Valsts statistikas komitejas 1996. un 1997.gadā izdotā Vispārējās ekonomiskās darbības klasifikatora NACE 1.red. I un II sējumu. Minētā klasifikatora I sējuma 65.punktā sniegta definīcija: vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība ietver visas vienības, kuru galvenā ekonomiskā darbība ir saistīta ar preču pirkšanu un to tālāk pārdošanu un (vai) starpniecību starp preču pārdevējiem un pircējiem.

1. Mazumtirdzniecība šo noteikumu izpratnē ir reģistrēta individuālā darba veicēja, kurš kā individuālā darba veidu ir reģistrējis mazumtirdzniecību vai juridiskas personas, kuras pamatdarbība vai cita darbība saskaņā ar uzņēmuma reģistrācijas apliecību un statūtiem ir mazumtirdzniecība — preču pārdošana patērētājam (juridiskai personai, reģistrētam individuālā darba veicējam vai fiziskai personai) galējam patēriņam.

2. Piemērojot noteikumu 7.punktu, fiziskas personas mazumtirdzniecību veic tirgos, gadatirgos un ielu tirdzniecības vietās, ievērojot Ministru kabineta 1998.gada 6.oktobra noteikumus Nr.388 "Noteikumi par tirdzniecības kārtību tirgos, gadatirgos, ielu tirdzniecības vietās un izbraukumos".

3. Saskaņā ar noteikumu 2.punktu to mērķis ir nodrošināt vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības organizatorisku nošķiršanu (nodalīšanu) un noteikt vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības organizēšanas kārtību, ciktāl to nenosaka citi tirdzniecību reglamentējošie normatīvi. Savukārt noteikumu 4.punkts noteic, ka vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība ir preču pārdošana. Vairumtirdzniecībā un mazumtirdzniecībā preces šķiro, fasē, komplektē, iepako, pārpako un veic līdzīgas darbības, izņemot preču pārveidošanu.

Uzņēmumu saimniecisko darījumu cikli ir noteikti Ministru kabineta 1995.gada 7.novembra noteikumu Nr.339 "Noteikumi par uzņēmumu grāmatvedības kārtošanu un organizāciju" IV nodaļā "Grāmatvedības organizācijas noteikumi". Saskaņā ar šo noteikumu 82.punktu preču produkcijas ražošana pārdošanai un saražoto preču piegāde klientiem ietilpst rūpnieciskās ražošanas ciklā, bet preču un pakalpojumu pārdošana un samaksas saņemšana par pārdotajām precēm un sniegtajiem pakalpojumiem, saskaņā ar 74.punktu, ir ietverta ieņēmumu veidošanas ciklā.

Ņemot vērā minēto, ražošanas uzņēmuma preču produkcijas ražošana pārdošanai un saražoto preču piegāde klientiem, kā arī saražotās produkcijas pārdošana un samaksas saņemšana par pārdotajām precēm un sniegtajiem pakalpojumiem nav uzskatāma par vairumtirdzniecību Ministru kabineta 1999.gada 31.augusta noteikumu Nr.312 "Vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības organizēšanas kārtība" vispārējā izpratnē.

4. Vispārējās ekonomiskās darbības klasifikatorā restorānu, bāru, ēdnīcu darbība un gatavo ēdienu piegāde nav klasificēta kā vairumtirdzniecība vai mazumtirdzniecība. Uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības), kura pamatdarbība vai cita darbība saskaņā ar uzņēmuma reģistrācijas apliecību un statūtiem ir sabiedriskā ēdināšana, vai reģistrēta individuālā darba veicēja, kurš kā individuālā darba veidu ir reģistrējis sabiedrisko ēdināšanu, sniegtie sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumi šo noteikumu izpratnē nav uzskatāmi par vairumtirdzniecību vai mazumtirdzniecību.

5. Piemērojot noteikumu 51.punktu, vairumtirdzniecībā par bezskaidras naudas norēķiniem nav uzskatāma skaidras naudas iemaksa citas personas kredītiestādes kontā un norēķini, izmantojot banku čekus. Norēķinoties bezskaidras naudas veidā, iesakām pārskaitīt naudu no vienas personas konta otras personas kontā kredītiestādē vai pasta norēķinu sistēmā, vai arī izmantojot elektroniskās norēķinu kartes (debeta vai kredīta kartes).

Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs K. Gerhards

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!