• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts zemes dienests: Par zemes izpirkšanas dokumentu kārtošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.08.2008., Nr. 131 https://www.vestnesis.lv/ta/id/180199

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

26.08.2008., Nr. 131

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts zemes dienests: Par zemes izpirkšanas dokumentu kārtošanu


 

Lauku zemes pastāvīgajiem lietotājiem atlikusi tikai nedēļa, lai iesniegtu Valsts zemes dienestā (VZD) izpērkamās zemes robežu plānu vai samaksātu priekšapmaksu par izpērkamo zemi.

Lai visiem lauku zemes pastāvīgajiem lietotājiem dotu maksimālas iespējas vēl pagūt veikt zemes izpirkšanas dokumentu kārtošanu, pēdējās dienās pirms noteiktā termiņa VZD pagarinājis reģionālo nodaļu darba laikus. No 25. līdz 29.augustam un 1.septembrī VZD reģionālajās nodaļās zemes robežu plāni tiks pieņemti un pasūtījumi priekšapmaksas veikšanai nepieciešamās izziņas sagatavošanai tiks apstrādāti līdz pat plkst. 19.

Normatīvie akti paredz: lai izpirktu (privatizētu) pastāvīgā lietošanā piešķirto zemi, zemes pastāvīgajam lietotājam līdz 2008.gada 1.septembrim vai nu jāveic zemes kadastrālā uzmērīšana (t.i., jābūt VZD iesniegtam zemes robežu plānam), vai jāveic priekšapmaksa par izpērkamo zemi (t.i., jābūt bankā veiktam sertifikātu pārvedumam).

Minimālais laiks, kas nepieciešams priekšapmaksas veikšanai parastajā kārtībā, ir sešas darbdienas, t.i., pēdējā diena, kad VZD var pasūtīt priekšapmaksas veikšanai nepieciešamo izziņu, bija 25.augusts. Paātrinātā kārtībā, maksājot paaugstinātu valsts nodevu, priekšapmaksu iespējams veikt arī divu darbdienu laikā. Šajā gadījumā pēdējā diena, kad VZD var pasūtīt priekšapmaksas veikšanai nepieciešamo izziņu, ir 29.augusts.

VZD aicina lauku zemes pastāvīgos lietotājus izmantot pēdējo iespēju izpirkt zemi par sertifikātiem un kadastrālo vērtību.

Līdz šā gada 20.augustam zemes uzmērīšana vai priekšapmaksas veikšana bija reģistrēta par 59,9% no Lauku zemes izpirkšanas reģistrā (turpmāk – Izpirkšanas reģistrā) iekļautajām zemes vienībām.

Līdz šā gada 20.augustam zemes kadastrālā uzmērīšana bija veikta 64 621 zemes vienībai 303 217 ha platībā, kas sastāda 60% no visām Izpirkšanas reģistrā iekļautajām zemes vienībām. Priekšapmaksa veikta par 2 890 zemes vienībām.

Tiem zemes izpircējiem, kuru izpērkamā zeme ir uzmērīšanas procesā, Valsts zemes dienests iesaka rūpīgi sekot mērniecības darbu laicīgai pabeigšanai, pirms 1.septembra sazināties ar mērniecības darbu veicēju un pārliecināties, ka kadastrālās uzmērīšanas lieta termiņā tiek iesniegta reģistrācijai VZD. Lai izslēgtu iespēju, ka zemes pastāvīgais lietotājs zaudē tiesības zemi izpirkt nepilnīgi veiktu mērniecības darbu dēļ, Valsts zemes dienests kadastrālās uzmērīšanas lietu uzskatīs par iesniegtu termiņā arī gadījumā, ja to pēc 1.septembra būs nepieciešams atdot kadastrālās uzmērīšanas veicējam datu precizēšanai.

Ja zemes izpircējam ir bažas, ka līdz noteiktajam termiņam mērnieks zemes kadastrālās uzmērīšanas darbus nebūs pabeidzis, lai nezaudētu tiesības izpirkt zemi par kadastrālo vērtību, VZD aicina zemes izpircēju izmantot otru normatīvajos aktos paredzēto izpirkšanas iespēju – veikt priekšapmaksu. Tāpat VZD aicina izmantot iespēju veikt priekšapmaksu tos zemes izpircējus, kas zemes kadastrālo uzmērīšanu vēl nav pasūtījuši.

Zemes izpirkšana ar priekšapmaksu nozīmē, ka zemes izpircējs pirms zemes kadastrālās uzmērīšanas samaksā pilnu spēkā esošo zemes kadastrālo vērtību privatizācijas sertifikātos (izņemot mežaudzes vērtību, kas būs jāsamaksā pēc zemes uzmērīšanas un meža inventarizācijas). Veicot priekšapmaksu, par zemi var norēķināties tikai privatizācijas sertifikātos un nav iespējas pretendēt uz samaksas par izpērkamo zemi samazinājumu.

Lai veiktu priekšapmaksu, zemes izpircējam Valsts zemes dienesta reģionālās nodaļas biroja klientu apkalpošanas centrā jāsaņem kadastra izziņa “Par izpērkamās zemes platību un zemes izpirkšanai nepieciešamo privatizācijas sertifikātu skaitu”, kurā tiek norādīta informācija, kas nepieciešama sertifikātu pārveduma veikšanai bankā.

Kadastra izziņu parastā kārtībā VZD sagatavo piecu darbdienu laikā un par šo pakalpojumu jāmaksā valsts nodeva – 5 lati. Valsts nodeva par paātrinātā kārtībā sagatavotu kadastra izziņu ir 25 lati, ja tā tiek sagatavota divu darbdienu laikā, un 50 lati, ja vienas darbdienas laikā.

Priekšapmaksa atkarībā no tā, kur atvērts privatizācijas sertifikātu uzkrāšanas konts, jāsamaksā Latvijas Hipotēku un zemes bankas vai Latvijas Krājbankas filiālē, līdzi ņemot VZD izsniegto izziņu.

Izpērkot zemi ar priekšapmaksu, zemes kadastrālās uzmērīšanas termiņš ir 2009.gada 31.augusts.

Ja līdz 2008.gada 1.septembrim par pastāvīgā lietošanā piešķirto zemes vienību nav iesniegts zemes robežu plāns un nav veikta arī priekšapmaksa, zemes pastāvīgais lietotājs zaudē iespēju izpirkt zemi par sertifikātiem un kadastrālo vērtību. Šajā gadījumā bijušajam zemes pastāvīgajam lietotājam ir tiesības lietošanā piešķirto zemi turpmāk nomāt no pašvaldības, maksājot par tās lietošanu ne tikai nekustamā īpašuma nodokli, bet arī nomas maksu 0,5% apmērā no kadastrālās vērtības.

Ja zemes pastāvīgais lietotājs līdz 2008.gada 1.septembrim VZD neiesniedz zemes robežu plānu, neveic priekšapmaksu un līdz 2009.gada 1.septembrim nenoslēdz zemes nomas līgumu ar pašvaldību, viņam vairs nebūs tiesību ne izpirkt, ne izmantot šo zemi. Šī zeme tiks ieskaitīta zemes reformas pabeigšanai paredzētajās zemēs, un to izmantos īpašuma tiesību atjaunošanai bijušajiem zemes īpašniekiem vai to mantiniekiem.

Zemes kadastrālā uzmērīšana un priekšapmaksa nav jāveic tiem zemes izpircējiem, kuru izpērkamā zeme jau ir uzmērīta. Šiem zemes izpircējiem Valsts zemes dienests iesaka līdz 2008.gada 1.septembrim pārliecināties, ka zemes robežu plāns ir reģistrēts VZD Kadastra informācijas sistēmā. Tā reģistrāciju apliecina attiecīgs zīmogs uz zemes robežu plāna. Turklāt zemes izpircējs par zemes robežu plāna reģistrāciju var pārliecināties arī pārskatā par Izpirkšanas reģistrā iekļautajām zemes vienībām, kas tiek publicēts VZD interneta mājaslapā www.vzd.gov.lv sadaļā “Aktualitātes”.

Neskaidrību gadījumos par lauku zemes izpirkšanu VZD aicina sazināties ar attiecīgās VZD reģionālās nodaļas, VZD centrālā aparāta Klientu apkalpošanas un datu izplatīšanas departamenta vai Zemes reformas procesu daļas speciālistiem. Visos VZD reģionālo nodaļu klientu apkalpošanas centros, kā arī VZD interneta mājaslapā pieejamas informatīvās lapas par veicamajiem soļiem pastāvīgajā lietošanā piešķirtās zemes izpirkšanai.

Termiņi zemes izpirkšanas procedūras veikšanai attiecas uz tiem lauku zemes pastāvīgajiem lietotājiem, kas normatīvajos aktos noteiktajos termiņos bija iesnieguši zemes izpirkšanas pieprasījumu un kas saņēmuši VZD lēmumu par tiesībām zemi izpirkt. Lauku zemes izpirkšanas pieprasījumus varēja iesniegt laikā no 2005.gada 1.septembra līdz 2006.gada 31.augustam un no 2007.gada 1.augusta līdz 30.novembrim. Pieteikšanās lauku zemes izpirkšanai bija jāveic lauku apvidus zemes pastāvīgajiem lietotājiem – fiziskām un juridiskām personām, kurām zemes reformas laikā zemi pastāvīgā lietošanā ar attiecīgu lēmumu piešķīrusi pašvaldība vai zemes komisija un kas vēlējās pastāvīgā lietošanā piešķirto zemi iegūt īpašumā.

Pavisam VZD izpirkšanai normatīvajos aktos noteiktajos termiņos tika pieprasītas vai, pamatojoties uz zemes robežu plānu, Izpirkšanas reģistrā iekļautas 105 435 zemes vienības 414 800  ha platībā. Pastāvīgā lietošanā piešķirto zemi bija iespējams izpirkt jau no 1993.gada, un lielākā daļa zemes pastāvīgo lietotāju to jau ir izdarījusi.

 

VZD informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!