• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sarunā par sievieti Latvijā un pasaulē šajā gadsimtu mijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.09.1999., Nr. 321 https://www.vestnesis.lv/ta/id/18001

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts kontrole: šībrīža atzinumi un pārdomas

Vēl šajā numurā

30.09.1999., Nr. 321

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Sarunā par sievieti Latvijā un pasaulē šajā gadsimtu mijā

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga vakar, 29.septembrī, Rīgas pilī rīkoja konferenci "Sieviete Latvijā gadsimtu mijā"

Konferencē piedalījās aptuvēni četrdesmit sabiedrībā pazīstamu sieviešu, kas guvušas vērā ņemamus panākumus dažādās darbības sfērās, tika aicinātas izteikt savas domas par sieviešu stāvokli un lomu valsts dzīvē, kas reizē būtu arī ceļamaize Latvijas delegācijai konferencē "Sievietes un demokrātija jaunā gadu tūkstoša sākumā", kura oktobrī notiks Islandes galvaspilsētā Reikjavīkā. Sarunā piedalījās arī labklājības ministrs R.Jurdžs.

Uzrunājot tikšanās dalībniekus, V.Vīķe–Freiberga uzsvēra, ka Reikjavīkas konferencē, kuras iniciatore ir ASV pirmā lēdija Hilarija Klintone, gaidāma arī Latvijai ļoti svarīga diskusija par sievietes stāvokli sabiedrībā saistībā ar demokrātijas attīstību. Pēc prezidentes vārdiem, mēs nekādā ziņā nevaram sacīt, ka Latvijā sievietes tiktu uzskatītas par otrās šķiras cilvēkiem. Mūsu satversme nodrošina dzimumu līdztiesību, un balsstiesības sievietēm mūsu valstī ir kopš tās dibināšanas dienas. Taču vēl nav atbildēts jautājums par sievietes īsto vietu sabiedrībā. Sievietēm jāapzinās savs spēks un savas iespējas. Ir sievietes, kas to apzinās un tā arī rīkojas, bet aiz viņām nāk pelēcība visās pakāpēs līdz pat pilnīgai nevarībai un nespējai uzdrīkstēties.

Latvijas delegācija Reikjavīkā varēs izteikt savu viedokli, apgūt pieredzi, dibināt personiskus kontaktus. Bet pats galvenais būs piedalīšanās dažādajās konferences darba grupās. Klintones kundze vedīs līdzi ļoti daudzus uzņēmējus un baņķierus, kuri izteikuši gatavību atbalstīt interesantākos projektus, kas paredzētu nostiprināt demokrātiju un celt sievietes lomu sabiedrībā. Valsts prezidente izteica gandarījumu, ka Latvija ar līdzdalību šajā konferencē iesaistīsies plaša Ziemeļu puslodes rietumu reģiona kopējos projektos, kuru mērķis ir attīstīt demokrātiju kā vadošo principu likumu izstrādāšanā un pildīšanā, demokrātiju kā fundamentālu pamatu progresējošai sabiedrībai, kurā arī sievietes balsij ir savs spēks un ietekme.

Diskusiju ar referātu "Sieviete politikā" ievadīja S.Dreimane. A.Plūme referēja par sievieti ģimenē, I.Blūma — par sievieti biznesā, B.Rivža — par sievieti izglītībā un V.Jākobsone — par vardarbību un tiesībām. R.Jurdžs un A.Gaile pastāstīja par valdības iecerētajiem pasākumiem dzimuma līdztiesības jautājumu risināšanā.

Plašāk par tikšanos laikraksta nākamajā numurā.

1.JPG (20869 BYTES) 6.JPG (17431 BYTES) 8.JPG (22119 BYTES)

Sarunā ar Valsts prezidenti piedalījās daudz sabiedrībā pazīstamu sieviešu. Attēlos: Latvijas Ģimenes centra direktore Anita Plūme un Bērnu slimnīcas ārste prof. Dace Gardovska; Augstākās izglītības padomes priekšsēdētāja Baiba Rivža un Lietišķo sieviešu kluba locekle Ramona Godmane; Valsts prezidentes padomniece Inese Vaidere, labklājības ministra padomniece Agnese Gaile, labklājības ministrs Roberts Jurdžs un Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga…

7.JPG (28183 BYTES)
3.JPG (22662 BYTES) 4.JPG (20683 BYTES) 5.JPG (23124 BYTES) 2.JPG (19451 BYTES)

… žurnāliste Irīna Vinnika; dzejniece Māra Zālīte; Latvijas Olimpiešu sociālā fonda vadītāja Uļjana Semjonova; Saeimas sekretāre, deputāte Silvija Dreimane; Jauniešu un sieviešu programmu centra direktore Solvita Vēvere

Aina Rozeniece, "LV" nozares redaktore

Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!