• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas 2008. gada 14. augusta (pulksten 14.00) ārkārtas sesijas sēdes stenogramma. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.08.2008., Nr. 128 https://www.vestnesis.lv/ta/id/179970

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas 2008. gada 14. augusta (pulksten 18.15) ārkārtas sesijas sēdes stenogramma

Vēl šajā numurā

20.08.2008., Nr. 128

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeimas 2008. gada 14. augusta (pulksten 14.00) ārkārtas sesijas sēdes stenogramma

 

Stenogramma — Saeimas Kancelejas stenogrammu nodaļas redakcijā

 

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze.

Sēdes vadītājs.

Labdien, godātie kolēģi! Lūdzu, ieņemiet vietas!

Cienījamie kolēģi! Sāksim Saeimas ārkārtas sesijas 14.augusta sēdi.

Godātie kolēģi! Pirms mēs sākam skatīt Saeimas šodienas sēdes darba kārtību, es aicinu visus piecelties un ar klusuma brīdi godināt Afganistānā bojāgājušā Latvijas karavīra dižkareivja Edgara Ozoliņa piemiņu. (Klusuma brīdis.)

Paldies.

Cienījamie kolēģi! Šodienas sēdes darba kārtībā ir viens jautājums, kas uzskatāms par patstāvīgo priekšlikumu, un tas ir Ārlietu komisijas iesniegtais lēmuma projekts “Par Krievijas–Gruzijas militāro konfliktu”.

Jautājums: vai kādam no deputātiem ir iebildumi pret to, ka šis lēmuma projekts tiek iekļauts šodienas sēdes darba kārtībā?

Plinera kungs frakcijas vārdā iebilst pret šā jautājuma iekļaušanu šodienas sēdes darba kārtībā. Tādā gadījumā saskaņā ar Saeimas kārtības rulli mums ir jālemj par to, vai šis jautājums tiek iekļauts Saeimas nākamās, kārtējās, sēdes darba kārtībā. Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli par šādu priekšlikumu viens deputāts var runāt “par”, viens var runāt “pret”, un tad ar balsojumu mēs izšķiram.

Vārds deputātam Dzintaram Zaķim.

Dz.Zaķis (frakcija “Jaunais laiks”).

Labdien, dāmas un kungi! Premjerministra kungs! Ministri!

Es aicinu neatbalstīt šā jautājuma skatīšanu kārtējā Saeimas sēdē, jo Saeimas kārtējā sēde mums būs tikai septembrī. Lēmuma projekts Saeimai ir jāpieņem jau šodien.

Es aicinu šo lēmuma projektu nodot Ārlietu komisijai, izskatīt to komisijas sēdē un šodien sasaukt vēl vienu ārkārtas sēdi, lai šodien pieņemtu šo lēmuma projektu, neatliekot tā skatīšanu uz kaut kādu ilgu laiku, kas īstenībā būtu bezjēdzīgi ilgi stiepts laiks…

Tāpēc aicinu neatbalstīt šādu priekšlikumu.

Sēdes vadītājs.

Paldies deputātam Zaķim.

Neviens deputāts vairs nav pieteicies runāt. Lūdzu zvanu! Balsosim par to, vai šis lēmuma projekts tiek iekļauts nākamās, kārtējās, sēdes darba kārtībā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – nav, pret – 72, atturas – 1. Nākamās, kārtējās, sēdes darba kārtībā šis jautājums nav iekļauts.

Jautājums: vai kādam ir priekšlikumi… Lai gan es no deputāta Zaķa jau dzirdēju, ka ir priekšlikums nodot šo jautājumu izskatīšanai kādai no komisijām, tomēr Zaķa kungs nekonkretizēja, tieši kurai komisijai. Vai ir citi priekšlikumi?

Sēdes vadītājs.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli arī par šo jautājumu – par lēmuma projekta nodošanu komisijai – viens deputāts var runāt “par”, viens – “pret”.

Vārds deputātam Andrim Bērziņam.

A.Bērziņš (LPP/LC frakcija).

Godājamais Saeimas priekšsēdētāj! Godājamais Prezidij! Ministru prezident! Ministri! Godājamie kolēģi!

Manuprāt, atlikt šā jautājuma tālāku izskatīšanu nav lietderīgi. Es aicinu šodien nodot šo jautājumu Saeimas Ārlietu komisijai. Ja šāds lēmums tiks pieņemts, tad vajadzētu noteikt pietiekami īsu, bet tajā pašā laikā pietiekami garu laiku, lai deputāti varētu sagatavot priekšlikumus un tos iesniegt. Pēc tam mēs varētu sasaukt vēl vienu Saeimas ārkārtas sēdi, šodien jau otro sēdi, lai izskatītu šo jautājumu. (No zāles: “Pareizi!”)

Sēdes vadītājs.

Paldies deputātam Bērziņam.

Vārds deputātam Vladimiram Buzajevam.

V.Buzajevs (PCTVL frakcija).

Cienījamie kolēģi! PCTVL frakcija ir “pret” šā dokumenta tālāku izskatīšanu, jo uzskata, ka tas nevar būt par pamatu šā lēmuma projekta izskatīšanai Ārlietu komisijā, tā kā šis dokuments ir Ārlietu komisijas darba produkts. Ko šī komisija varēja, to tā arī izdarīja. Dokumenta otrajā daļā ir minēti pasākumi, kuri, pēc komisijas uzskata, var nodrošināt mieru Gruzijā, Abhāzijā un Dienvidosetijā. Diemžēl šajā dokumentā par to runāt ir veltīgi, jo gan Maskava, gan Gruzija jau ir saskaņojušas šos sešus punktus. Paldies Francijas prezidentam par to, ka karadarbība ir izbeigta, un par sarunām. Līdz ar to mums vairs nav ko darīt.

Ja runā par dokumenta pirmo daļu – par Saeimas attieksmi pret šo konfliktu, tad šeit ir klaji meli katrā rindkopā. Ir runa tikai par Krievijas Federācijas atbildību, bet neviena vārda par Gruzijas atbildību šeit nav. Mēs ļoti labi zinām, ka šā kara konflikts, kas sākās olimpisko spēļu atklāšanas rītā, sākās ar Gruzijas uzbrukumu Dienvidosetijai un Krievijas miera uzturēšanas spēkiem, kuri atradās Dienvidosetijas teritorijā pilnīgi likumīgi, saskaņojot šo jautājumu arī ar Gruzijas valdību. Līdz ar to ir skaidrs, ka Ārlietu komisija vakar neko nevarēja izdarīt, un ir arī skaidrs tas, ka ne šodien, ne rīt tā neko nevarēs izdarīt, lai nekaitētu tostarp arī Latvijas interesēm, vienpusīgi nosodot Krieviju par to, pie kā tā nav vainīga.

Aicinu balsot “pret”.

Paldies.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Viens deputāts ir runājis “par”, viens – “pret” šā lēmuma projekta nodošanu komisijai. Lūdzu zvanu! Balsosim par patstāvīgā priekšlikuma – lēmuma projekta “Par Krievijas–Gruzijas militāro konfliktu” nodošanu Ārlietu komisijai! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 68, pret – 18, atturas – nav. Lēmuma projekts nodots Ārlietu komisijai.

Lūdzu, Bērziņa kungs, nosakiet priekšlikumu iesniegšanas termiņu!

A.Bērziņš (LPP/LC frakcija).

Godājamie kolēģi! Lūdzu priekšlikumus iesniegt Ārlietu komisijā līdz pulksten 14.45 šodien.

Sēdes vadītājs.

Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Tātad priekšlikumi iesniedzami šodien līdz pulksten 14.45.

A.Bērziņš.

Savukārt komisijas sēde pulksten 15.15.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Līdz ar to ārkārtas sesijas sēdes darba kārtība ir izskatīta. Lūdzu zvanu! Reģistrēsimies ar balsošanas kartēm!

Kamēr tiek gatavoti reģistrācijas rezultāti, noklausīsimies paziņojumus.

Paziņojumam vārds deputātei Karinai Pētersonei.

K.Pētersone (LPP/LC frakcija).

Aicinu Eiropas lietu komisijas deputātus uz sēdi pulksten 15.15 Ārlietu komisijas apspriežu zālē. Paldies.

Sēdes vadītājs.

Paziņojumam vārds deputātam Sergejam Dolgopolovam.

S.Dolgopolovs (frakcija “Saskaņas Centrs”).

Cienījamie kolēģi! Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde notiks tūlīt pēc pārtraukuma izsludināšanas – burtiski pēc piecām minūtēm – komisijas telpās.

Sēdes vadītājs.

Paziņojumam vārds deputātam Jakovam Plineram.

J.Pliners (PCTVL frakcija).

Godātie deputāti! Es jums paziņoju, ka PCTVL frakcijas deputāti dibina Dienvidosetijas un Abhāzijas atbalsta grupu. Tos, kuri grib piedalīties šīs grupas darbā, lūdzu tūlīt, pārtraukumā, sapulcēties Sarkanajā zālē.

Paldies.

Sēdes vadītājs.

Paziņojumam vārds deputātei Ērikai Zommerei.

Ē.Zommere (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Aicinu Baltijas Asamblejas delegācijas dalībniekus uz īsu sanāksmi tūlīt pat Dzeltenajā zālē. Lūdzu!

Sēdes vadītājs.

Paziņojumam vārds deputātam Dzintaram Zaķim.

Dz.Zaķis (frakcija “Jaunais laiks”).

Godājamie kolēģi! Visi, kas ir Latvijas un Gruzijas parlamentu sadarbības grupā! Pēc 15 minūtēm Sarkanajā zālē sanāksim uz sapulci, jo vakar mēs tiekoties nolēmām izstrādāt priekšlikumus, kādi varētu būt mūsu grupai. Šobrīd ir melnraksts. Lūdzu, visi pēc 15 minūtēm tiksimies Sarkanajā zālē un izrunāsim tos priekšlikumus, kurus mēs kā grupas biedri varam sniegt šobrīd situācijas uzlabošanai!

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Reģistrācijas rezultātu nolasīšanai vārds Saeimas sekretāra biedram Andrejam Klementjevam.

A.Klementjevs (9.Saeimas sekretāra biedrs).

Godātie deputāti! Nav reģistrējušies: Māris Ārbergs, Silva Bendrāte, Aigars Štokenbergs, Ilma Čepāne, Vaira Paegle, Oļegs Deņisovs, Sergejs Fjodorovs, Sandra Kalniete, Kārlis Leiškalns, Jānis Klaužs, Sarmīte Ķikuste, Leopolds Ozoliņš, Aigars Kalvītis, Raimonds Pauls, Andis Kāposts, Viktors Ščerbatihs un Gunārs Upenieks.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Līdz ar to Saeimas ārkārtas sesijas sēde tiek pasludināta par slēgtu.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!